Ilona
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Hajnalban megállt az ország

2007.11.21. 05:46

Fontosabb részletek
 • A Liga kezdeményezésére 20 szakszervezet hirdetett sztrájkot szerdára; a társadalombiztosítás átalakítása és a vasúti szárnyvonalak bezárása ellen tüntetnek
 • Hajnali 2 és 4 között volt az első munkabeszüntetés, a Ferihegyi reptéri dolgozók sztrájkoltak
 • Reggel hatkor leállt a vasúti forgalom és két megyében a buszközlekedés is
 • A Volán-sztrájk és a GYSEV sztrájkja nyolckor véget ért
 • Több száz iskolában sztrájkolnak 1-6 órát a pedagógusok, akik a gyerekfelügyeletet megoldották
 • A nap során négy erőműben tartanak kétórás sztrájkot
 • Nyolctól tízig beszüntették a munkát a veszprémi kórházban is

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A társadalmi szolidaritás napja a Ferihegyi repülőtéren kezdődött, ahol a Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezete – a Liga egyik tagszervezete – hajnali 2 és 4 között tartott figyelmeztető munkabeszüntetést. Az LDFSZ tagjai mellett más, az üzemeltetésben és üzemanyag-kiszolgálásban dolgozó érdekképviseletek tagjai sem vették fel a munkát.
 • cikkünk a témában:

  Közlekedési káosz lesz szerdán

  Útlezárásokra, torlódásokra lehet számítani szerdán egész nap Budapesten és az országban. Az eddigi adatok szerint 11 helyen lesz félpályás útlezárás az országban. Budapesten a Liga Szakszervezetek által meghirdetett tüntetés miatt korlátozzák a forgalmat, de a magyar-görög focimeccs miatt is lesznek lezárások. Részletek >>
 • Munkatársunk szerint hat óra előtt néhány perccel még elindultak vonatok a Déli pályaudvarról, egyebek mellett Martonvásár felé. Hogy meddig jutnak, még nem tudni: a MÁV a 6 előtt induló vonatokat végállomásig akarta közlekedtetni, ám miután kedden nem tudtak megegyezni a még elégséges szolgáltatásokról, várhatóan az első állomáson megállítják a szerelvényt.
 • A MÁV szerelvényei várhatóan délig nem közlekednek – bár az elmúlt egy hónapban tartott mindkét vasutassztrájkban voltak sztrájktörők –, a GYSEV vonalain nyolckor elindulnak a vonatok. A sztrájk ideje alatt fűtés és világítás lesz a szerelvényeken és az utasokat is tájékoztatni fogják a kialakult helyzetről. A vonatközlekedés várhatóan csak holnap délutánra áll helyre.
 • cikkünk a témában:

  A vasútnál nagyon gatya a helyzet

  A hírességeket sem hagyta érintetlenül a sztrájk. Volt, aki káromkodott, volt, aki egyetért a sztrájkolókkal, volt, aki egyébként is autópályán megy Szegedre, és volt, aki szerint a vasútnál nagyon gatya a helyzet. A Velvet sztársztrájkkörképe >>
 • A sztrájkot szervező egyik szakszervezet, a VDSZSZ szerint mintegy 10 ezer vasutas sztájkol majd a MÁV vonalain 6 és 12 óra, illetve a GYSEV-nél 6 és 8 óra között. Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke elmondta: a munkabeszüntetés mintegy 1200-1300 személyszállító vonatot érint, és a tehervonatok sem közlekednek. (MTI)
 • A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Nógrád megyei csoportjának sztrájkfelhívásához az összes balassagyarmati iskola mellett két falusi kisiskola, a magyarnándori, és a cserhátsurányi csatlakozott. Előbbiből csak néhányan, utóbbiból az összes tanár beszünteti szerda délelőtt a munkát. (Független Hírügynökség)
 • A Keleti pályaudvar teljesen kihalt, egyetlen vonat indulása sincs kiírva, a hangosbemondó néhány percenként jelenti be a vonatkimaradásokat és késéseket, jelentette munkatársunk. A peronok között rendőrök, biztonsági őrök és újságírók cirkálnak, a csarnokban lévő két vágánypár elé egy nagy, fehér lepedőt húztak ki Sztrájk felirattal. A VDSZSZ szerint a sztrájk idején 135 vonat indulna és érkezne a Keletibe.
  Képek a Keletiből
  Fotó: Huszti István
 • Háromnegyed hatkor félreérthető tartalmú táviratokat küldenek szét az ország minden pontjába, amiből csapattagjaink tévesen arra a következtetésre juthatnak, hogy létrejött a megállapodás a még elégséges szolgáltatásokról. A távirat tartalmazza a sztrájk alatt közlekedő vonatok felsorolását, pedig ilyen egyezség nem is született – olvasható a VDSZSZ honlapján.
 • cikkünk a témában:

  Több ezer tanár fog sztrájkolni

  Szinte minden megyében és a főváros minden kerületében marad el ma tanítási óra az iskolákban. Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke kedden elmondta, hogy az oktatási intézmények százas nagyságrendben csatlakoztak a munkabeszüntetéshez, biztosan sztrájkolni fognak a pedagógusok többek között Debrecenben, Nagymaroson, Noszvajon, Hajdúhadházon, s a főváros majd minden kerületében.
 • Ferihegyen nem okozott fennakadást a hajnali kétórás szolidaritási sztrájk, mivel annak időpontjában amúgy sem lett volna gépmozgás. A forgalom kora reggel rendben elindult – mondta Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője szerdán reggel. Szollár azt nem tudta pontosan megmondani, hogy a sztrájkban hányan vettek részt. Mint mondta, az éjszakai műszakban 45-50 ember dolgozik a repülőtéren.
 • VDSZSZ-es láthatósági mellényben sztrájkszervezők járkálnak a Keletiben, és az esti tüntetést népszerűsítő Liga-plakátok az állomáson. Egyikük elmondta: mindig van egy-két utas, aki beszól nekik, most is tapasztalt ilyet, de támogatókkal is találkozott. Tegnap például Győr és Mosonmagyaróvár között azt mondta neki egy férfi, hogy ugyan nem tud ma dolgozni menni, ami nagyon rossz lesz, de megérti, hogy nincs mást tenni.
 • A Keleti pályaudvaron dolgozó árusok szerint komoly kiesést jelent nekik a mai sztrájk, de, ahogyan egyikük fogalmazott, még mindig jobb, mintha pénteken történne.
 • A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút vonalain a november 21-i 6 és 8 óra közötti figyelmeztető sztrájk alatt nem indulnak vonatok, az úton lévő vonatok minden esetben befutnak a legközelebbi állomásra és megállóhelyre. A figyelmeztető sztrájk alatt a GYSEV egy-egy vonatpótló autóbuszt indít Sopronból Győrbe, Győrből Sopronba, Sopronból Szombathelyre, Szombathelyről Sopronba, Szombathelyről Szentgotthárdra, Szentgotthárdról Szombathelyre.
 • A Keletiben, a helyi sztrájkszervezőtől megtudtuk: a vonaton utazó dolgozók és a kocsiátvizsgálók mindegyik csatlakozott a sztrájkhoz. A forgalomirányításnál csak most lesz műszakváltás, arról még nem tudnak.
  Képek a Keletiből
  Fotó: Huszti István
 • Fél hét után néhány perccel érkezett egy vonat Oroszlány-Tatabánya felől, arról szálltak is le utasok, jelentette munkatársunk. A pályaudvaron álló vonatok egyikén, ahová azt szokták kiírni, hogy hová megy a vonat, az van kiírva, hogy nem lehet beszállni. A Déliben két büfé és a kapuk nyitva vannak, lehet lézengeni. Az utasokat itt is folyamatosan tájékoztatják.
 • A VDSZSZ vidéki körképe szerint Kaposváron ugyan leváltották a sztrájkoló váltókezelőt, azonban a kocsivizsgálók egységes sztrájkja miatt így se megy ki onnan a vonat. Debrecenben a jegyvizsgálók, kocsivizsgálók, pénztárosok is sztrájkolnak, a toronyban a forgalmisták is beszüntették a munkát. Szegedről a Torontál IC elindult ugyan, menetrend szerint 5:44-kor, de csak Szatymazig jutott.
 • A hatórás sztrájk 15 induló és 13 érkező vonatot érint, 3 szerelvény az állomáson rostokol Pécsen. A váróteremben egyelőre alig öten tartózkodnak – mondta Imre Lászlóné, a MÁV pécsi területi sajtószóvivője. (Független Hírügynökség)
 • Az ország két megyéjében, Békésben és Vasban a MÁV ()és GYSEV) mellett a Volán-társaságok is sztrájkolnak reggel 6 és 8 között. Békéscsabán a vasutassztrájk 12 vonatot érint, a váróteremben alig vannak. A Körös Volán reggel 8-ig tartó munkabeszüntetése miatt 200 járat nem közlekedik, a városokban a helyi tömegközlekedés is leállt. (Index, Független Hírügynökség)
 • A VDSZSZ honlapja szerint Pusztaszabolcsra a menetrend szerint 5:45-kor érkező késett vonatot még beengedték, hogy az utasoknak ne kelljen a nyílt pályán várakozniuk, de ez volt az utolsó eset, több vonat már el se jut odáig. A Nyugatiban egyetlen vonat sem közlekedik, ugyanez a helyzet Hatvanban, Salgótarjánban, Selypen, Pásztón, Aszódon és Gödöllőn is. Szintén minden vonat áll a Balatontól északra és Balassagyarmat térségében. (vdszsz.hu)
  Budapest
  Fotó: Barakonyi Szabolcs
 • A győri vasútállomáson a tudakozó előtt kígyózik a sor. A MÁV-os dolgozók sztrájkja miatt 8 és 12 óra között változik a vonatok menetrendje, a győri InterCity-k nem közlekednek ebben az időszakban. (Független Hírügynökség)
 • Vas megyében a Vasi Volán kétórás munkabeszüntetése 300 járatot érint, azonban az összes járat egyharmada mégis elindul, mivel a szakszervezeteknek sikerült megállapodniuk a munkáltatóval az elégséges szolgáltatásról. Eszerint a sztrájk csak a helyi és helyközi buszokat érinti, a nemzetközi, távolsági, szerződéses és a különjáratokat azonban nem. Szombathelyen egyébként kevesen vannak a buszpályaudvaron, de nagy a tanácstalanság, mert ellentétes információkat lehet kapni a buszok indulásáról. (Független Hírügynökség)
 • A szárnyvonalak bezárásáról szóló döntés felfüggesztése még nem jelent garanciát semmire, benne van, hogy egy év múlva még többet akarnak bezárni – mondták munkatársunknak a Keletiben sztrájkoló vasutasok, akik egy irodában ücsörögnek és a tévét nézik, ahol éppen Gaskó nyilatkozik. A GKM kedden bejelentett döntése szerintük figyelemreméltó, de ahhoz, hogy elkezdjenek rájuk figyelni, meg kellett mozdulniuk. A sztrájkolók Kóka utódjában, az új közlekedési miniszterben bíznak, "tán igaz lesz a mondás, hogy az új seprű másként seper" – mondta egyikük. Azt egybehangzóan kijelentették: itt a túlélésről, a jövőről van szó.
 • Minden állomáson sztrájkolnak a vasutasok Észak-Magyarországon is, közölte Kovács Ferenc, a VDSZSZ helyi ügyvivője. A miskolci Tiszai pályaudvaron két vonat vesztegel, az egyiknek 5.50-kor kellett volna elindulnia Ózdra, de már nem indították el. Hat óra környékén hat járatnak kellett volna indulnia a Tiszairól. A pályaudvaron mindenki sztrájkol, az ügyvivő nem tud sztrájktörőről. A pályaudvaron két-három utas van, ők mindannyian tudtak a sztrájkról, és korábbi vonattal érkeztek meg vidékről. A vonatok is üresek, annak ellenére, hogy világítás és a fűtés működik rajtuk. (Független Hírügynökség)
 • Gyakorlatilag teljesen üres a Nyugati pályaudvar. A hat órakor megkezdett sztrájk után még néhány szerelvény beérkezett, azóta azonban egy sem indult el. A hangosbemondókon folyamatos a tájékoztatás, azt mondják, hogy délig egyetlen vonat sem indul. (Független Hírügynökség)
 • A Déliből 5:55-kor Martonvásárra közlekedő személyvonat a Déliből menetrend szerint még elindult, de nem jutott messzire, csak Kelenföldig, írja a VDSZSZ honlapja.
 • Győrött nem sztrájkol a rendelkező forgalmi szolgálattevő, ezért ott áthaladt egy kamionokat szállító tehervonat Hegyeshalom felé, de a személyszállító vonatok ott is állnak, mivel a jegyvizsgálók közel 100 százaléka részt vesz a sztrájkban. (vdszsz.hu)
 • A Keletiben, a pénztáraknál egy fiatalember azt ajánlgatja, hogy 3000 forintért levisz Miskolcra egy személyautóval. Már hosszú percek óta ott áll, de eddig nem sikerült túl sok utast gyűjtenie.
 • Kevés olyan utas volt, aki a pénztárnál szembesült a sztrájkkal, mondták munkatársunknak a Keleti pályaudvar pénztárosai. Ma reggel olyanok is csak elvétve akadtak, akik visszaváltották a jegyüket.
  Sztrájk a Keletiben
  Fotók: Huszti István
 • cikkünk a témában:

  Inkább támogatjuk a sztrájkot

  A Medián felmérésében, amelyet a Népszabadság közölte, a megkérdezettek 56 százaléka támogatja, 52 százalékuk hatékony eszköznek tartja a munkabeszüntetéseket. Részletek >>