Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Sztrájk a reptéren

2008.12.10. 05:59

Fontosabb részletek
 • December 10-e szerda reggel hat órától általános, határozatlan indejű sztrájkot hirdetett két reptéri szakszervezet, a LESZ és az RDSZSZ, egyebek között az átszervezések, a kollektív szerződések felmondása miatt tiltakozva.
 • A Budapest Airport szerint alaptalanok a szakszervezetek követelései, a munkahelyek megőrzését éppen a 2006 óta zajló átszervezések biztosítják, az idén 9 százalékos béremelés volt.
 • Az első nap megbénult Ferihegy, a reptér hivatalosan is bejelentette a légitársaságoknak, nem tudják biztosítani az indulásokat, sok légitársaság törölte sok járatát. Rés a pajzson módjára Ferihegy 2/B-n két biztonsági kapu működött, a három terminál megmaradt forgalmát ide próbálták terelni.
 • Csütörtökön a szokottnál lassabban, de szinte normálisan folyt, továbbra is csak a 2/B-n keresztül a forgalom, csak a Malév 13 járatát kellett törölni. Pénteken reggel azonban újra káosz tört ki a reptéren.
 • 16-án keddre teljesen normalizálódott a helyzet, miután a Budapest Airport görög alkalmi biztonsági ellenőröket állított be: csak a 2B üzemel ugyan, de a késések megszűntek.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Megkezdődött a határozatlan idejű munkabeszüntetés a Ferihegyi Repülőtéren szerdán reggel hat órakor, a nap folyamán a reptéren elvileg összesen mintegy 250 járat közlekedik a menetrend szerint. Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője elmondta, hogy az 1-es terminálon reggel 6 óráig a járatok időben elindultak. Az utasbiztonsági terület munkavállalói közül sokan sztrájkolnak, ezért a szóvivő azt javasolja az utasoknak, hogy az indulás előtt legalább három órával érjenek ki a reptérre. Az üzemanyag-kiszolgálók felvették a munkát, így a légitársaságoknak nem kell másik reptéren tankolniuk. A határozatlan idejű, általános sztrájkot két szakszervezet hirdette meg, miután eredménytelenül zárultak a munkáltatóval folytatott tárgyalások. (MTI)
 • Egyelőre nem érezteti hatását a 6 órakor megkezdett sztrájk Ferihegyen, háromnegyed hétig hosszú sorok nem alakultak ki, és az indulási időt jelző táblákon sem szerepelt járattörlés, vagy jelentős késés. Szollár Domokos elmondta, hogy a kritikus időszak a reggel 7 órás műszakváltásnál lesz, akkor derül ki, hogy hányan csatlakoznak a munkabeszüntetéshez és ez hogyan érintheti a forgalmat, hány járat késik, illetve kell-e járatot törölni. Hozzátette, a műszakváltásig ellenőrzött, nyolc óra és fél kilenc között induló gépek várhatóan időben szállnak fel. (MTI)
 • Hétkor leállt az utasbiztonsági ellenőrzés, miután a területen dolgozók mindegyike sztrájkba lépett. Azok az utasok, akik már átestek az ellenőrzésen, elindulhatnak, akik azonban még csak most érnek ki a reptérre, várhatóan nem. A következő egy-két órában derül ki, hogy hány járat késik, illetve hányat kell törölni. (MTI)
 • Bizonytalan ideig szünetel az utasfelvétel. A 2A terminál indulási csarnoka már teljesen megtelt a várakozó utasokkal. (MTI)
 • Németh Krisztina, a Malév szóvivője elmondta, hogy a sztrájk miatt megszűnt utasbiztonsági ellenőrzést nem tudják pótolni, így, ha a helyzet nem javul, a légitársaság is leállítja a jegykezelést. Hozzátette, öt reggeli járatuk rendben elindult, most felmérik, hogy a többi járatra érkezett utasok közül hányan estek át még időben az utasbiztonsági ellenőrzésen. (MTI)
 • A szerdai érkező járatok közül utolsóként a Damaszkuszból érkező szállt le 6 óra 27 perckor, az induló gépek közül a Milánóba tartó szállt fel utoljára 7 óra 49 perckor. (MTI)
 • Nagyon rosszul állunk, nem tudunk járatokat indítani a következő 2-4 órában, mondta az Indexnek Szollár Domokos. "Két út van: vagy kijelentjük, hogy a reptér nem működik, és akkor a légitársaságok törlik a járatokat, vagy a 11-kor érkező kisebb műszak felveszi a munkát" - közölte a szóvivő. Szollár Domokos szerint a szakszervezeteknek engedniük kell. "A 2006-ban kezdett átalakításoknak köszönhetően nincs ma leépítés, aki ez ellen küzd, az kamikaze akcióval a munkahelyeket veszélyezteti" - fogalmazott a szóvivő.
  Fotók: Huszti István
 • Csorba Attila, a sztrájkot hirdető egyik érdekképviselet, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) elnöke kifogásolta, hogy a reggel 6-kor sztrájkba lépő munkavállalókkal a vezérigazgató "ordibált" és egy lapra felírta a nevüket, ami a szakszervezeti vezető szerint munkahelyi zaklatásnak minősül. Ez ellen az érdekképviselet a leghatározottabban fel fog lépni. Megjegyezte: javasolták a munkáltatónak a tárgyalások folytatását, ám a BA válasza szerint legkorábban péntek délelőtt ülhetnek tárgyalóasztalhoz a felek. Szollár Domokos cáfolta, hogy a munkaadó megfenyegette volna a sztrájkoló munkavállalókat. (MTI)
 • Jelenleg a szolgálatban lévő reptéri dolgozók 80 százaléka sztrájkol, mondta Terebesi Péter, a sztrájkbizottság tagja. A reptéren jelenleg több száz ember várakozik, nem működik az utasbiztonsági rendszer, de sztrájkolnak a navigáció, az üzemeltetés tagjai közül is. Terebesi Péter szerint a BA nem tett meg mindent az utasokért, hazardírozott: azt gondolták, nem sokan sztrájkolnak majd, és a reptér, ha lassabban is, de működni fog. Jelenleg várják a cégvezetés válaszát, hogy pontosan mikor szeretnének tárgyalóasztalhoz ülni. (FH)
 • Feltehetően az óriási érdeklődés miatt nagyon lassan töltődik be a Budapest Airport honlapja, a bud.hu.
 • A Malév és Lufthansa termináljánál is kígyózik a tömeg, az utasok a jegyek visszaváltásáról és a járatindulásokról igyekeznek érdeklődni, miután a menetrendtáblákon jelzett helyzet is percről percre változik.
  09
 • A bud.hu alapján a következő járatokat törölték: 8:05 Ljubljana, 9:10 Zágráb, 9:24 Amszterdam, 9:35 Varsó, 12:45 London, 12:50 Kijev, 12:50 Párizs, 12:50 Várna, 15:50 Kairó. Ezen kívül késik a 9:45-ös brüsszeli és a 9:45-ös zürichi járat.
 • A 2/A terminálról elindul a Delta New York-i járata, a részlegesen működő utasellenőrzés e járatot nem érintette.
 • Buszokkal vitte el törölt járatának utasait a Lufthansa Bécsbe, hogy onnan szállítsa el őket. A British Airways londoni, az Air France párizsi járatát törölte.
 • A bud.hu szerint a következőket törölték: 10:55 Ljubljana, 11:40 Zágráb, 11:50 Párizs, 11:55 London, 14:20 Amszterdam, 14:50 Kairó, 16:50 Kijev. Késik a 10:55-ös helsinki járat, 11:22-kor érkezik meg.
 • Elküldte a hivatalos értesítést a légitársaságoknak a Budapest Airport arról, hogy nem tudják garantálni a járatok indítását. A légitársaságok erre az értesítésre vártak azzal, hogy töröljék is járataikat. A Malév bejelentette, törli ma 14 óráig a járatait, ez 21 gépet és több mint 900 utast érint. Az érkező gépek leszállnak Ferihegyen.
 • Sok utas várakozik Ferihegyen, annak reményében, hogy előbb-utóbb el tud indulni úticélja felé a reggel 6 óra óta tartó sztrájk ellenére. Szerda délelőtt a 2A terminálról indulna a legtöbb járat, az utasok egyelőre nem hagyták el a repülőteret, kivárnak. Az egyik taxitársaság képviselője elmondta: készülnek arra, hogy megnövekedhet a forgalmuk ha elhúzódik a sztrájk, de egyelőre ez nem mutatkozik meg a rendelésekben. Több utas arról panaszkodott, hogy nem tartja megfelelőnek a repülőtéri tájékoztatást, mivel azon kívül, hogy sztrájk van, nem tudnak semmit járatukról és a lehetséges alternatívákról. (MTI)
 • Tekintettel arra, hogy a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. vezetése olyan hivatalos, kötelező érvényű információt adott ki, hogy a budapesti indulásokat a továbbiakban határozatlan ideig nem képes garantálni, a Malév a Budapestről induló járatainak törléséről döntött. Ennek értelmében a mai napon határozatlan időre valamennyi Budapestről induló járatát törölte a légitársaság egészen addig, amíg ellenkező értelmű hivatalos információt a repülőtér üzemeltetőjétől nem kap.

  Fotók: Huszti István

  További információt a Malév Call Center-től, a 06-40-212121-es számon kapnak, illetve a légitársaság honlapján olvashatnak.

  A reggeli órákban a légitársaság még menetrend szerint tudott üzemelni, így 13 budapesti induló és 6 érkező járata pontosan üzemelt.

 • A sztrájk miatti járattörlésekkel érintett utasok jegyét a Malév visszaváltja, vagy térítésmentesen átírja egy későbbi Malév vagy Oneworld légitársaság által üzemeltetett járatra, a járatok újraindítását követően.
 • A WizzAirnek hét induló járata van mára, az első kettő probléma nélkül el is indult reggel hatkor, a 10:05-kor induló eindhoveni járatot törölték. A 12:05-ös Párizs-Beauvais járat Ferihegy 1 helyett a 2A-ról indul. A többi járatról majd a későbbiekben döntenek.

  Törölt járatoknál az utasok három megoldás közül választhattak: jegyüket átírják egy későbbi járatra, a jegyért kifizetett összeget egy utasszámlán megtartják és a későbbiekben jegyvásárlásra használják vagy visszakapják a pénzt.

 • A nem schengeni forgalmat bonyolító 2B terminál működik – közölte Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője. Az utasokat most a 2A-ról átirányítják a 2B terminálra, mert a társaság szerint van esély arra, hogy a schengeni járatok is elinduljanak. (MTI)
  21
 • A Lufthansa gépei közlekednek, de nem Budapesten szállnak fel az utasok, hanem Bécsben. Buszok szállítják Ferihegyről az induló utasokat. Eddig kb. 200 embert érintett ez a megváltozott utazás, az utolsó buszt előreláthatólag 14.00-14.30 körül indítja a Lufthansa Bécsbe. Bécsből nagyobb gépeket indítanak, tekintettel arra, hogy számolniuk kell a magyar utasokkal is. Az érkező gépekkel nincs fennakadás.
 • Ferihegynek be kellett volna zárnia - mondta az Indexnek Kovács Zoltán, az egyik sztrájkoló reptéri szakszervezet, az RDSZSZ elnöke. Szerinte jelenleg a munkavállalók 80 százalék sztrájkol, és bár 11-kor valóban több posztra is érkezik kisebb műszakváltás, szerinte nem várható, hogy enyhül a helyzet.

  A sztrájk most az eredményezi, hogy már nem lehetne a biztonsági előírások szerint repülni, mondta a szakszervezeti vezető. A földi navigációs rendszernél pédául nincs felügyelet, így egy esetleges hibaüzenetre nem tudnának reagálni.

  A szakszervezet szerint csak az hozhat előrelépést, ha a Budapest Airport kinyílvánítja, hajlandó az érdemi tárgyalásokra, de ehelyett Kovács Zoltán szerint a reptért vezérigazgatója csak kiabálni és ultimátumokkal fenyegetőzni hajlandó.

 • A reggeli járat elment másfél óra késéssel, a déli járatot törölték, az esti sorsa, ez 18:45-kor indulna, még kérdéses – mondta a British Airways reptéri menedzsere az Indexnek. Pathó Zoltán szerint nagyon bizonytalan a helyzet, egyfolytában "üldözi" a reptér vezetőjét, de ő sem tud semmit mondani, mert minden attól függ, hogy a sztrájkolók meddig tartanak ki. A légitársaság visszaadja a jegyek árát azoknak, akik nem kívánnak utazni. A magyar utasokat nem érte meglepetésként a sztrájk, de a külföldiek közül sokan meglepődtek. A British Airways tegnap este óta folyamatosan értesíti az utasait, de volt akinek nem volt telefonszám a foglalásán.
  20
 • cikkünk a témában:

  Az Index tudósítója leszállt Ferihegyen

  A repülõgép negyedórát várt a lépcsõre. Kepes András is a fedelzéten volt, a sztrájkot méltósággal viselte.
 • A Hungarocontrol sajtósa Fehér Imre az indexnek azt mondta, a légi irányítás "köszöni szépen jól van", magyarán a sztrájk nem érinti az ő munkájukat, ugyanúgy végzik a dolgukat, mint eddig. A légi irányításban nincsenek fennakadások, mondta Fehér. Arra a kérdésre, hogy a leszállópálya csak egy irányból használható -e, azt mondta, hogy Vecsés irányából jelezték az úgynevezett műszeres leszállítórendszer hibáját, ezért javasolják, hogy egy irányból szálljanak el az érkező gépek. Ez a műszer egyébként a pilótákat segíti a leszállásban, főként rossz időjárás esetén alkalmazzák. A sztrájkolóknak, akiknek munkája jelenleg kiesik a földi irányításból semmiféle hatásuk nincs a légirányítás biztonságos működésére, mondta Fehér.

  Kiváncsiak lettünk volna rá, hogy pontosan hány gépet töröltek eddig a sztrájk miatt, valamint hány késett, hány szállt fel és hány le, a szóvivő nem tudott választ adni. Kérdésünkre, hogy van-e valaki a légi irányítóknál, aki meg tudná fejteni a kérdést, nemleges választ kaptunk.

 • Elsősorban a légitársaságok jegyirodáinál, a Malév, az Air France és a Lufthansa ferihegyi egységeinél állnak most a sorok a reptéren, mivel induló gépekre bejelentkezni szinte nem lehet – jelentette tudósítónk. Időnként szólítanak egy járatra utasokat, legutóbb Barcelonába tartó utasokat, azonban látható, hogy például a csomagfelvétellel is gondok vannak: a futószalagok helyet már a check-in pultoktól hordárok viszik a bőröndöket.
 • Míg a 2/A terminál teljesen leállt, a 2/B-ről időről időre tudnak járatokat indítani: a Budapest Airport arra törekszik, hogy egyébként az A terminált használó járatok egy részét is, késésekkel, de elindítsák. Annak köszönhetően, hogy a 2/B-n, ha a megszokottnál kisebb létszámmal, de működik a biztonsági ellenőrzés, sikerült megoldani a 11-re érkező új műszak beléptetését is – mondta Szollár Domokos tudósítónknak.
 • cikkünk a témában:

  Pattanásig feszült a helyzet a repülőtéren

  A szakszervezetek és a repülőtér vezetése is egyezkedni akar, mégsem tudnak előrelépni. Mindkét fél egymást vádolja, és a másiktól várja, hogy engedjen. A repülőtér közben megbénult.
 • A 2/B-n működő biztonsági ellenőrzésnek köszönhetően maradt "életben a reptér", a nem törölt járatokat a 2/A és az 1-es terminálról is ide csoportosítják át. Az itteni ellenőrzésnek köszönhetően juthattak be a reptérre a 11 órára érkező műszak dolgozói is, akik közül néhányan ugyancsak felvették a munkát. Az előírások szerinti pihenőidőt azonban ki kell adni nekik is, így 13 órakor várhatóan átmenetileg itt is le fog állni az utasbiztonsági ellenőrzés – mondta az Indexnek Szollár Domokos, a reptér szóvivője.
  19