Gyárfás
18 °C
35 °C

A sztrádafejlesztés húzza az építőipart

2005.07.21. 09:07
Egy év alatt tíz százalékkal erősödött a szektor, autópálya-építésre harmadával többet fordítottak idén.
Az építőipari termelés volumene 2005 májusában kiigazítatlan adatok szerint 10,9 százalékkal, munkanaptényezővel kiigazítva 9,6 százalékkal nőtt 2004 májusához képest - derül ki a KSH jelentéséből. A termelés az év első öt hónapjában 13,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Harmadával több

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épület és egyéb építmény építése májusban 22,1 százalékkal, évkezdettől 22,5 százalékkal emelkedett. A növekedés továbbra is elsősorban az idén út- és autópálya-építési munkáknak köszönhető. Ezt jelzi az is, hogy a május végi szerződésállomány 35,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, míg az egyéb építmények esetében - ahová az útépítések is tartoznak - 42,9 százalékos volt a növekmény.

A boom lecsengésére utaló jel ugyanakkor, hogy az idén májusban kötött szerződések volumene 16,8 százalékkal maradt el a tavalyi kiugróan magas értéktől. Az év első öt hónapjában így az építőipari vállalkozások összesen 11,7 százalékkal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban.

A friss adatok összességében kedvező képén csak a havi változás ront: májusban a termelés szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva 3,1 százalékkal volt kisebb, mint egy hónappal korábban.