Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Sztrádamatrica mától sms-ben is

2006.03.17. 13:29
A négynapos sztrádadíjat mától sms-ben is megfizethetik a Pannon és a T-Mobile telefonnal rendelkezők. A rendszer hamarosan fejlődik, és további független háttérszolgáltatók belépésével a Vodafone ügyfelek is fizethetnek, nem csak a négynapos, hanem valamennyi "matricáért".
Mától az eddig legnagyobb számban eladott négynapos matricát vásárlók megspórolhatják a sorbanállást és a vinyetta utólagos kapargatását: száz forintos plusz költséggel a Pannon és a T-Mobile mobiltelefonnal rendelkezők sms-ben is fizethetnek a négynapos úthasználatért. A Vodafone nem indult az erre kiírt nyílt pályázaton, a társaság az Index kérdésére azt válaszolta: " a mobilfizetési megoldások tekintetében jelenleg is zajlanak azok a munkafolyamatok, amelyek célja, hogy mind az ügyfelek igényeinek megfelelő, mind pedig a hazai piaci sajátosságait és üzleti potenciálját figyelembe vevő optimális megoldások szülessenek".

A tervek szerint azonban hamarosan további háttérszolgáltatók csatlakoznak a rendszerhez, és így attól függetlenül, hogy milyen mobil-előfizetéssel bír valaki, mindenképpen sms-ben is megválthatja a sztrádadíjat -- mondta el lapunknak az Állami Autópálykezelő Rt. szóvivője, Winkler Virág András. Hozzátette: a legnagyobb forgalmú négynapos matricák mellett, az első időszak tapasztalatainak összegzése után az összes matrica helyett választhatják majd az autósok a mobiltelefonos fizetést. Ugyancsak lehetővé kivánják tenni az elővételt, azaz azt, hogy az sms-küldés napja helyett szabadon választott nap legyen az díjfizetéssel megváltott időszak kezdete.

Mit kell tenni?

Az autópálya használata előtt a Pannon, illetve T-Mobile ügyfeleknek a 8100-100-as számra kell elküldeniük a rendszámot sms-ben úgy, hogy az egyes karakterek lenyomása között ne legyen szóköz -- idézte az MTI Nagy Attilát, az AAK Rt. vezérigazgatóját. A vásárlást visszaigazoló sms válaszüzenet megérkezése után már használhatók a matricás rendszerben érintett autópályák az azt követő harmadik napon 24 óráig. Külföldi rendszámú gépkocsi esetén a rendszám beírása, valamint szóköz beszúrása után a gépkocsi nemzetközileg elfogadott felségjelét is meg kell adni. Az úthasználati díj megfizetését az ÁAK - a gépjárművek megállítása nélkül - rendszám alapján, elektronikus úton a matricaköteles autópálya-szakaszok bármely pontján ellenőrizheti. Az úthasználati díj megfizetését igazoló sms-t célszerű az érvényesség ideje alatt megőrizni.