Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Ferihegyre jön a Szuhoj-bázis

2008.05.21. 07:41
Decemberben ötéves megállapodást írtak alá a magyar és az orosz légi közlekedési ágazat meghatározó szereplői.

"Másfél éven belül mindenképpen alkalmas lesz a ferihegyi Aeroplex-bázis a Szuhoj repülőgépek javítására, attól függetlenül, hogy ezt a regionális típust választja-e a Malév" - mondta Leonov Péter vezérigazgató.

Egyszerre több céggel is tárgyalnak, így a hét elején első útját megtevő Szuhoj gyártójával is. A középtávolságú járatokhoz használatos repülőgépek közül a CRJ-k és a Fokkerek kivonása 2010 derekától lesz esedékes, ezeket szeretné pótolni a Malév. A piacon most nagyon jól kitalált járművekkel és jó ajánlatokkal vannak jelen a nagy gyártók (Bombardier, Embraer stb.), nem kapkodjuk el a döntést - fűzte hozzá a vezető.

Decemberben ötéves megállapodást írtak alá a magyar és az orosz légi közlekedési ágazat meghatározó szereplői a magyar-orosz kormányközi konzultáció keretében. Az egyezményt a Malév, az AiRUnion, a Szuhoj, s a Vnyeszekonombank képviselői kötötték. Ez egy keretmegállapodás volt, konkrét vásárlásról nem volt szó.

A jelenlegi tervek szerint az év végére összeszerelnek négy Szuhoj 100-as gépet (SSJ), s ennek alapján a cég arra számít, hogy a már megrendelt gépek kiszállítása legfeljebb 2-3 hónapot késik. Eddig 73-ra van megrendelés, de két orosz társaság az első repülésre várt, s ezután még 27 repülőgépet szándékozik rendelni.

Az SSJ az utóbbi évek legnagyobb vállalkozása az orosz repülőgépgyártásban, tervezett költsége 1,4 milliárd dollár. Gyártója, a Szuhoj Polgári Repülőgépek Zrt. a száz százalékos állami tulajdonban lévő Szuhoj Rt. leányvállalata, s 2000-ben hozták létre polgári légi projektek, köztük az SSJ kidolgozására.