Emma
-2 °C
6 °C

Nagy üzlet a szúnyogirtás

2003.06.16. 08:40
Idén a szárazság nem kedvezett a rovarlárvák kikelésének s a július-augusztus is szúnyogban szegénynek ígérkezik.
A vízparti üdülőövezetek és települések már májustól felkészülnek az esetleges szúnyoginvázióra. Ebben az évben összesen 24 önkormányzati társulás mintegy 70 ezer hektár területen 600 millió forintot költhet a vérszívók kiirtására - mondta lapunknak Oláh László, a Magyar Turizmus (MT) Rt. kiemelt termékek igazgatója.

2001-ben még százötvenmillió

A gazdasági tárca tulajdonában lévő MT a turisztikai célelőirányzatból idén 300 milliót biztosít, amit a társulások ugyanennyivel kiegészíthetnek. Az MT tapasztalatai szerint ez a keret valószínűleg elegendő lesz. Tavaly az állam 250 millió forinttal támogatta 18 társulás szúnyogirtását. A korábbi években viszont csak a kiemelt üdülőövezeteken - Balaton, Velencei-tó, Fertő-tó, Tisza-tó és a Duna egyes szakaszai - való irtást támogatta az állam, 2001-ben a települések hozzájárulásával összesen csupán 150 millió forintot költöttek erre a célra.

Az önkormányzatnál hiányzik az önrész

Az önkormányzati szerepvállalás tavaly nőtt 33-ról 50 százalékra, ám a szükséges önrész előteremtése várhatóan 2002-hez hasonlóan idén is gondot okoz a településeknek - véli Oláh. A szúnyoginvázió főszezonja szeptember végéig tart. A legtöbb esetben az irtásra az önkormányzati társulások írnak ki közbeszerzési eljárást, a szervezett gyérítés érdekében az MT szakértőket alkalmaz. Idén a vegyszeres és biológiai, földi gépes és légi úton történő imágó- (kifejlett szúnyog) és lárvairtás egész éves szakértői feladatait - a közbeszerzésen nyertes - Bio-Kalibra Bt. végzi el hektáronként 370 forintért.

Megtámadott döntések

Egyre inkább nő mind a szakértők, mind pedig a rovarirtást vállaló cégek között a verseny, s az eljárások eredményét gyakran megtámadják a Közbeszerzési Döntőbizottságnál a vesztesek - tette hozzá az igazgató. A piacon 10-15 vállalkozás tevékenykedik, ám a számuk évről évre növekszik - mondta lapunknak Lőricz Árpád, a piacvezető, mintegy 50 százalékos részesedéssel bíró Corax Környezetvédelmi Kft. ügyvezetője. A növényvédőszer-gyártók mellett megjelentek a hajdan növényvédelmi munkákat végző társaságok, valamint fő- vagy alvállalkozóként a légiszolgáltatók is. A Corax - az RSz-Coop Légiszolgáltató Kft.-vel közösen - végzi évek óta a Balaton térségében - Veszprém, Zala és Somogy megye 45 önkormányzata területén - a komplex szúnyog- és lárvairtást.

Biológiai és hagyományos

A Nyugat-Európában ma már szinte mindenhol alkalmazott biológiai - a még lárva állapotban, az élőhelyen végzett - irtás Magyarországon még csupán mintegy 10 százalékban valósult meg - tette hozzá Lőrincz. Ezt a módszert meg kell előznie a területek feltérképezésének. Az önkormányzatok félnek, hogy a térképezés pluszköltségeket ró rájuk, pedig Lőrincz szerint a biológiai módszer nem drágább a hagyományos irtásnál, mivel a felmérés eredményeképpen a vegyszereket jóval kisebb területre kell kiszórni. A Balatonon kívül még Szeged, Győr, Szolnok térségében és a Kőrös völgyében végeznek az imágó- mellett lárvairtást is. A Balatonon tavaly nyáron 30 millió forintba került a kétezer hektáron elvégzett lárva- és az 5,7 ezer hektáros szúnyogirtás.