Mátyás
-6 °C
1 °C

Ismét terítéken a telefonáfa

2005.11.22. 13:15
Mégis megúszhatja hazánk, hogy az Európai Unió adóügyben elmeszelje. Noha két hete, az adótörvénycsomag elfogadásakor nem szavazták meg a telefonáfa szabályainak enyhítését, hétfőn a parlament ismét napirendre vette a kérdést. Az SZDSZ most átállt, így az MSZP kisebbségbe került. A tét: 10-12 milliárd forintos állami bevétel vagy egy újabb adóbukta.
Jelenleg a telefonszámlák áfájának 50 százalékát lehet levonni a korábbi 70 százalékkal szemben, ezt az idén januárban hatályba lépett törvény szabályozza. Emiatt a KPMG tanácsadó cég még az év elején Brüsszelhez fordult, szerintük ugyanis a 2004-es EU-csatlakozás után nem lett volna szabad az adózók hátrányára módosítani az áfa levonhatóságával kapcsolatos jogszabályt.

A kormány meghátrált

Az Index kérdésére Veres János is elismerte korábban, hogy valóban folyik egy eljárás Brüsszelben a magyar telefonáfa miatt. A pénzügyminiszter akkor úgy fogalmazott: "ennek a kimenetelét nem tudom megjósolni". A szaktárca ennek ellenére valószínűleg látta, hogy a magyar szabályozás ellentétes az unióssal, 2006. január elsejétől ugyanis visszaállította volna a 2004. december 31-ig érvényes feltételeket.

Azonban hiába nyújtotta be a tárca az adótörvénycsomaghoz az utolsó pillanatban a maga módosító javaslatait, a 48 pontból álló csomagból hármat, közrük a telefonáfáról szólót kivették, és nem szavazták meg a képviselők. Ennek eredményeképpen január elsejétől nem változnának a telefonáfa szabályai, holott információink szerint hazánk korábban azzal úszta meg a brüsszeli retorziót, hogy vállalta: megszünteti visszaállítja a kifogásolt szabályt.

Deklarált konfliktuskeresés

A javaslat leszavazását szabályos és deklarált konfliktuskeresésnek minősítette Ruszin Zsolt, a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesülete budapesti elnöke. A szakértő szerint a döntés 10-12 milliárd forintos bevételt jelenthet az államnak, de mivel a most hatályos - és a döntés miatt hatályban is maradó szabály - minden bizonnyal ütközik az uniós joggal, ennél sokkal többe kerülhet, mivel kötelezhetik az országot, hogy kamatostul fizesse ki a pénzt a vállalkozásoknak.

Maga Ruszin Zsolt is úgy tudja, hazánk azzal nyugtatta meg az uniós illetékeseket, hogy a törvényt 2006-tól ismét módosítják, ezzel "visszaenyhítik" az uniós csatlakozás előtti szintre. Hasonló törvénymódosításra kényszerül az ország az uniós joggal ütköző áfaarányosítás ügyében is, ez átment a november 7-i szavazáson.

A telefonáfa szabályainak átírására viszont most újabb lehetőséget kapott a parlament. A képviselők hétfőn délután elfogadták Tállai András önálló indítványát a két hete elfogadott áfatörvény módosításáról. A politikus visszaállítaná a korábbi szabályozót, amely értelmében a telefon-, mobiltelefon és internetes telefonálás igénybevétele esetén az előzetesen felszámított adó 30 százaléka nem vonható le, de mentesül a részleges levonási tilalom alól az adóalany akkor, ha a szolgáltatás ellenértékének legalább 30 százalékát továbbértékesítési céllal továbbszámlázzák.

Az SZDSZ átszavazott, a pénzügyminiszter sehová

A javaslatot az országgyűlés 182 igen szavazattal fogadta el 164 ellenében 2 tartózkodás mellett.

Igennel voksolt a teljes jelenlévő Fidesz-frakció (152 képviselő), az ülésteremben tartózkodó mindhárom MDF-es és mind a 10 független honatya, valamint a 16-ból 14 SZDSZ-es képviselő. Nemmel szavazott 2 SZDSZ-es és 162 MSZP-s honatya, míg további két szocialista képviselő tartózkodott.

Veres János pénzügyminiszter, noha benn volt a teremben, nem szavazott az előterjesztésről.