Géza
-11 °C
-4 °C

Adókedvezményekkel a megtakarításokért

2003.05.21. 10:01
A pénzügyminisztérium különböző biztosítási kedvezmények kiterjesztésével, a vállalatok tőzsdére menetelének bátorításával és a lakástakarékosság ösztönzésével élénkítené a lakosok megtakarító kedvét. A miniszterelnök a napokban rótta fel a kormány hibájául, hogy nem figyelt eléggé a lakossági megtakarítások ösztönzésére.
Az elmúlt években mérséklődtek a lakossági megtakarítások, romlott a takarékossági kedv. A pénzügyminisztérium gazdaságpolitikai főosztályán több lehetőséget is látnak arra, hogy ezt a csökkenést megállítsák.

A jövő évi adótörvényeket már tavaly elfogadta az Országgyűlés, de szakértők szerint szükség esetén újabb kedvezmények is beépülhetnek a jogszabályokba. Medgyessy Péter miniszterelnök a hétfői soron kívüli kormányülés után jelezte, hogy kabinetje a korábbinál több figyelmet fordít a lakossági megtakarítások élénkítésére.

Takarékosság kedvezőtlenebb körülmények között

A pénzügyi tárca illetékes főosztálya jelezte, a kedvezőtlenebb külgazdasági körülmények rontják a vállalati pozíciókat. Ez a lakosságot is óvatosabbá, következésképp takarékosabbá teheti. A megfelelő monetáris és fiskális politika a pozitív reálkamaton keresztül ugyancsak kedvezhet a megtakarító kedvnek.

Emellett a megtakarítási kedvezmények növelésének is jótékony hatása lenne. A PM kiemeli a hosszú távú élet- és nyugdíjbiztosításokat, amelyek maximális kedvezményét hosszú évek után az idén emelték fel 100 ezer forintra 50 ezerről.

Több kedvezmény a magánpénztáraknak?

Az önkéntes magánkasszák kedvezményei is kiterjeszthetők. Jelenleg az adózó 100 ezer, illetve az idősebbek maximum 130 ezer forintot vonhatnak le az adóból, de a munkáltatókat is ösztönzik a befizetésekre. A PM elsősorban az önkéntes egészségpénztáraknál lát lehetőséget több kedvezményre, az egészségügy piaci alapokra helyezésével a szolgáltatások széles palettáját lehet majd megvásárolni.

A potenciális lakásvásárlók több támogatást kaphatnának lakáscélú megtakarításaikra. A lakástakarékokba befizetett pénzeket az állam az idei évtől évente maximálisan 72 ezer forinttal toldja meg a korábbi 36 ezer helyett. A lakáshitelezés szigorítása a befektetési célú lakásvásárlókat más formák irányába terelheti.

Élénkítenék a tőzsdét

A PM a tőzsde élénkítésében is lát fantáziát. A börzére készülő cégek közvetett állami támogatása, például az adókedvezmények meghirdetése, a tőzsdeképes cégek számára alap létrehozatala, nemcsak az újonnan bekerülő cégek papírjaira, hanem a már bevezetett részvényekre is kedvező hatással lenne - hangzik a PM-értékelés. Állami cégek tőzsdei privatizációja is lendíthetne a tőzsdén.

A pénzügy illetékesei a lanyhuló takarékossági kedvet több átalakuló országra nézve is jellemzőnek tartják. A jelenség különösen azokban az országokban látványos, ahol a lakáscélú hitelfelvétel állami támogatását javuló lakossági likviditás kísérte, s ahol az elhalasztott vásárlások, akár hitelfelvétellel, megvalósultak.

Szakértők szerint a lakossági megtakarítások növekedése - amelyre a GDP növekedési ütemét túlságosan meghaladó felhasználás miatt szükség van - nem biztos, hogy élénkíti a vállalati beruházásokat. A cégek aktivitása elsősorban a profitvárakozásoktól függ, források pedig rendelkezésükre állnak tőkeimport vagy nyereség-visszaforgatás formájában.