Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Egymilliárd forinttól esik el az APEH

2003.07.04. 10:03
A belügyminisztérium a bérlakás-programból, az oktatási elsősorban a felsőoktatásra szánt pénzekből vont el a 76 milliárdos költségvetési megszorítás miatt. Kevesebb pénz jut Forma-1-re, az adóhivatal személyi juttatásaira és kastély-felújításra. Elemzők szerint a megszorítás mégis inkább csak jelzésértékű.
A számok tükrében a kormányzat által meghirdetett megszorítás inkább jelzésértékűnek tűnik, mint valós államháztartási takarékosságnak. A költségvetési megtakarítás a tárcák saját kezelésű működési előirányzatát csökkentette egységesen 2,5 százalékkal. Ez a normatív támogatásokat, a kötelező állami garanciavállalásokat és a felülről nyitott alapokat nem érinti.

A honvédelem veszíti a legtöbbet

A minisztériumokat érintő összes megtakarítás 42 milliárd forint. A lakástámogatási rendszereken hatmilliárdot kíván spórolni a Pénzügyminisztérium, az előző években felhalmozott maradványok zárolása 28 milliárd forintot jelent.

A lefaragás a honvédelmi tárcánál lesz a legnagyobb, 7,5 milliárddal kell csökkenteni a kiadásokat. A HM-nél amúgy is védelmi és feladatköri felülvizsgálat folyik, így nem érte váratlanul a megtakarítási kötelezettség, ám az iraki kontingens költsége és a forráselvonás komoly nehézségeket okoz a haderő fejlesztésében.

Egymilliárddal csökken az APEH pénze

A gazdasági minisztérium a nyilvános információk szerint nagyjából négymilliárd forinttal csökkenti kiadásait, de hogy mely tételeket, az nem derül ki. Az agrártárca 3,7 milliárddal járul hozzá a lefaragásokhoz, az agrárberuházási támogatásokból másfélmilliárd, a felügyelt költségvetési intézmények költségeiből 855 milliót vesznek el. Az erdőtelepítések és az agrárlogisztikai kiadások idén négyszázmillióval csökkennek.

A Pénzügyminisztériumot érintő csökkentés legnagyobb tételei egyrészt a kincstári vagyonkezelés beruházási kiadásai, ahonnan nyolcszázmilliót vonnak el. Ennél is magasabb az APEH-től elvont pénzösszeg: az adóhivatal személyi juttatásokra majd egymilliárddal kevesebbet kap. A VPOP költségvetését 556 millióval csökkentik

Egészségügyre két és félmilliárddal kevesebb

Az egészségügyi tárca kiadásai 2,4 milliárd forinttal csappannak meg. A legtöbbet a szak- és továbbképző intézmények, könyvtárak, kutatóintézetek működésére fordított összegekből vettek el, összesen 650 millió forintot. A konszolidációs feladatok ellátására fordítható összeg 580 millióval lett kevesebb. A kiemelt egészség- és szociálpolitikai feladatok sorról 535 milliót vontak el.

A Miniszterelnöki Hivatal 1,9 milliárdos megtakarításából a legnagyobb tétel a Magyar Turizmus Rt. költségvetésének 578 milliós mínusza. Emellett százmillióval csökkennek a kistérségi és a vidéki vállalkozói övezetek támogatásai.

A fertődi kastély is megsínyli a takarékoskodást

A kulturális minisztérium a működési költségek lefaragása mellett (21 millió) átütemezi a Nemzeti Múzeum és a fertődi Esterházy-kastély műszaki felújításának pénzügyi teljesítését. Ez 350, illetve 250 millió forintos megtakarítást jelent.

A Külügyminisztériumban a nemzetközi tagdíjakra és a nemzetközi fejlesztési együttműködésekre fordított kiadások csökkentése a legnagyobb tétel. Ez utóbbiak mintegy 25 százalékkal lesznek kisebbek.

A Forma-1-en 150 milliót spórolnak

Az Igazságügyi Minisztérium nem közöl pontos tételeket, a spórolás főleg az intézményi racionalizáláson és a fejlesztések elhalasztásán érhető tetten. A környezetvédelmi minisztérium elsősorban az uniós támogatással készülő projektek társfinanszírozására félretett forrásokból vesz el, gyakorlatilag ugyancsak felhasználatlan összegekről mond le.

A sporttárca lefaragásai nem nagyok, két fontosabb tétel a Forma-1 Magyar Nagydíj támogatásának 150 milliós, illetve a stadionrekonstrukció 142 milliós csökkentése. A munkaügyi minisztérium 300 millió forintot takarít meg, néhány projekt népszerűsítésére, bevezetésére, megismertetésére kevesebb pénz jut.