Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Draskovics kicsomagolt

2004.02.25. 16:34
A kormány célja a növekedés és egyensúly érvényesítése, és ennek fényében kell átalakítani a gazdaságot - jelentette ki Draskovics Tibor pénzügyminiszter, a kormány szerdai ülését követően. A kormány döntött a kiadáscsökentés részleteiről, a múlt héten meghatározott keretszámok nem változtak.
Döntött a kormány a megtakarítás részleteiről. A kormány célja a növekedés és egyensúly érvényesülése, és ennek fényében kell átalakítani a gazdaságot - jelentette ki Draskovics Tibor pénzügyminiszter, a kormány szerdai ülését követően. A keretszámok nem változtak, a múlt héten elfogatott összegeket kell levonni a tárcák költségvetéséből.

A kormányzat nem csak egyszeri kiadáscsökkentést szeretne elérni, hanem átalakítaná az államháztartást is - közölte Draskovics. A kormány két határozatot hozott ennek érdekében: az egészségügy átalakítását kell felgyorsítani, illetve az államháztartási intézmények hatákonyságát kell növelni. A részletek kidolgozására április 30-ig adott határidót magának a kormány. Mind az államháztartás kiadásait, mind a hiányt csökkenteni kell, akárcsak a magas adókat, annak érdekében, hogy több levegő jusson a gazdaságnak.

A legnagyobb vesztes

A Fidesz szerint féloldalas a csomag
A Fidesz szerint "féloldalasra sikerült a Draskovics-csomag", a kormány rossz helyen spórol - reagált Varga Mihály. "Rövid távon a bizalom, a hitelesség helyreállítására, közép- és hosszú távon a vállalkozások ösztönzésére, a beruházások indukálására van szükség" - mondta az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke, a Fidesz gazdasági kabinetjének.

A Fidesz négy pontban tesz javaslatot a kormánynak "a gazdaságpolitika hitelességének visszaállítása" és a tartós gazdasági növekedés megalapozása érdekében. "A költségvetés makroszámait hozzá kell igazítani a valós folyamatokhoz; kerülni kell az adónövelő lépéseket; biztosítani kell az EU-pályázatok hazai forrásait és az FVM-nél ne történjen olyan elvonás, amely lehetetlenné teszi a gazdákkal való megállapodást" - sorolta a javaslatokat a fideszes politikus.

Mint az Index korábban megírta, a kormány a múlt héten döntött a költségvetési kiadások csökkentésének mértékéről. Eszerint az államháztartás kiadásait nettó 120 milliárd, vagyis bruttó 150 milliárd forinttal kell csökkenteni. Azt is nyilvánosságra hozta a kabinet, hogy az egyes minisztériumoknak mennyivel kell hozzájárulnia a lefaragásokhoz.

A legnagyobb elvonás a gazdasági tárcát sújtja, összesen 36 milliárd forintot kell megtakarítania. A honvédelmi tárca 12, az oktatási 10, a kulturális 8,7, az informatikai 7,8, a belügyi 6,8 milliárddal lesz szegényebb, az egészségügyi tárca számait 5,6 milliárddal kurtítják meg. A környezetvédelmi, a külügyi, a sport- és a pénzügyi tárcákra egyenként 2-3 milliárd forintos megszorítás jut. Az Igazságügyi Minisztériumot 950, a munkaügyi tárcát kevesebb, mint 800 milliós vágás sújtja.

Bliccelnek

A tárcák azonban nem siettek teljesíteni a kormánydöntést. A Magyar Hírlap információi szerint nyíltan ugyan senki nem vitatta a megszorítások szükségességét, a minisztériumok megpróbáltak látszatintézkedésekkel kibújni.

Megintik a PSZÁF-ot
Draskovics Tibor pénzügyminiszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón bejelentette: képviselői indítvány készül arról, hogy a PSZÁF esetében is érvényesítsék az elvárt költségvetési megtakarítást. A kormányzaton kívüli szervezetek esetében a PSZÁF volt az egyedüli intézmény, amely nem csatlakozott a költségvetési megtakarításokhoz. A kormányon kívüli központi intézmények közül minden egyes szervezet, köztük az Alkotmánybíróság, a Köztársasági Elnök Hivatala is ugyanakkora megtakarítást tartott magára nézve elvárhatónak, mint a kormányzati szervezetek.
A kiadáscsökkentések 87 százalékát úgy teremtették volna elő, hogy bizonyos kiadásaikat a következő évekre tolják át vagy egyszerűen bevételekről mondtak volna le. A pénzügyi tárca azonban úgy látja, még jelentős tartalékok maradtak. A tavalyi évhez hasonlóan a minisztériumoknál az előző években megmaradt költségvetési maradványokat - amelyek 300-400 milliárd forintra rúghatnak -, áprilisban elvonják a tárcáktól, nehogy ezeket a pénzeket elköltve tovább növeljék az államháztartás hiányát.

Draskovics Tibor a kormány ülése után kijelentette, hogy a most megtakarított összegeket nem lehet felhasználni öt éven belül. Nem élhetnek a minisztériumok azzal a trükkel, hogy átütemezik a kiadásokat.

Felszámolják a nem kifejezetten takarékos gazdálkodása miatt az Állami Számvevőszéktől komoly bírálatot kapott az EU Kommunikációs Közalapítványt, a felsőoktatási ösztöndíjakat koordináló Bursa Hungarica közalapítványt és az In-forrás XXI. Kht.-t.

Pesszimista a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank a legkedvezőtlenebb változatot adta meg akkor, amikor prognózisában az államháztartás hiányát az eredetileg tervezettnél 400 milliárddal többre becsülte - reagált a pénzügyminiszter az MNB felvetésére, hogy nagyob a hiány a költségvetésben szereplőnél.

"A jegybank lát bizonyos kockázatokat, ilyeneket én is látok, de azon dolgozunk, hogy ezeket mérsékeljük. A Pénzügyminisztérium által kidolgozott program továbbra is az eredetileg tervezett 4,6 százalékos államháztartási hiányt tartalmazza" - jelentette ki Draskovics Tibor.