Magdolna
19 °C
27 °C

Draskovics kicsomagolt

2004.02.25. 16:34
A kormány célja a növekedés és egyensúly érvényesítése, és ennek fényében kell átalakítani a gazdaságot - jelentette ki Draskovics Tibor pénzügyminiszter, a kormány szerdai ülését követően. A kormány döntött a kiadáscsökentés részleteiről, a múlt héten meghatározott keretszámok nem változtak.
Döntött a kormány a megtakarítás részleteiről. A kormány célja a növekedés és egyensúly érvényesülése, és ennek fényében kell átalakítani a gazdaságot - jelentette ki Draskovics Tibor pénzügyminiszter, a kormány szerdai ülését követően. A keretszámok nem változtak, a múlt héten elfogatott összegeket kell levonni a tárcák költségvetéséből.

A kormányzat nem csak egyszeri kiadáscsökkentést szeretne elérni, hanem átalakítaná az államháztartást is - közölte Draskovics. A kormány két határozatot hozott ennek érdekében: az egészségügy átalakítását kell felgyorsítani, illetve az államháztartási intézmények hatákonyságát kell növelni. A részletek kidolgozására április 30-ig adott határidót magának a kormány. Mind az államháztartás kiadásait, mind a hiányt csökkenteni kell, akárcsak a magas adókat, annak érdekében, hogy több levegő jusson a gazdaságnak.

A legnagyobb vesztes

A Fidesz szerint féloldalas a csomag
A Fidesz szerint "féloldalasra sikerült a Draskovics-csomag", a kormány rossz helyen spórol - reagált Varga Mihály. "Rövid távon a bizalom, a hitelesség helyreállítására, közép- és hosszú távon a vállalkozások ösztönzésére, a beruházások indukálására van szükség" - mondta az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke, a Fidesz gazdasági kabinetjének.

A Fidesz négy pontban tesz javaslatot a kormánynak "a gazdaságpolitika hitelességének visszaállítása" és a tartós gazdasági növekedés megalapozása érdekében. "A költségvetés makroszámait hozzá kell igazítani a valós folyamatokhoz; kerülni kell az adónövelő lépéseket; biztosítani kell az EU-pályázatok hazai forrásait és az FVM-nél ne történjen olyan elvonás, amely lehetetlenné teszi a gazdákkal való megállapodást" - sorolta a javaslatokat a fideszes politikus.

Mint az Index korábban megírta, a kormány a múlt héten döntött a költségvetési kiadások csökkentésének mértékéről. Eszerint az államháztartás kiadásait nettó 120 milliárd, vagyis bruttó 150 milliárd forinttal kell csökkenteni. Azt is nyilvánosságra hozta a kabinet, hogy az egyes minisztériumoknak mennyivel kell hozzájárulnia a lefaragásokhoz.

A legnagyobb elvonás a gazdasági tárcát sújtja, összesen 36 milliárd forintot kell megtakarítania. A honvédelmi tárca 12, az oktatási 10, a kulturális 8,7, az informatikai 7,8, a belügyi 6,8 milliárddal lesz szegényebb, az egészségügyi tárca számait 5,6 milliárddal kurtítják meg. A környezetvédelmi, a külügyi, a sport- és a pénzügyi tárcákra egyenként 2-3 milliárd forintos megszorítás jut. Az Igazságügyi Minisztériumot 950, a munkaügyi tárcát kevesebb, mint 800 milliós vágás sújtja.

Bliccelnek

A tárcák azonban nem siettek teljesíteni a kormánydöntést. A Magyar Hírlap információi szerint nyíltan ugyan senki nem vitatta a megszorítások szükségességét, a minisztériumok megpróbáltak látszatintézkedésekkel kibújni.

Megintik a PSZÁF-ot
Draskovics Tibor pénzügyminiszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón bejelentette: képviselői indítvány készül arról, hogy a PSZÁF esetében is érvényesítsék az elvárt költségvetési megtakarítást. A kormányzaton kívüli szervezetek esetében a PSZÁF volt az egyedüli intézmény, amely nem csatlakozott a költségvetési megtakarításokhoz. A kormányon kívüli központi intézmények közül minden egyes szervezet, köztük az Alkotmánybíróság, a Köztársasági Elnök Hivatala is ugyanakkora megtakarítást tartott magára nézve elvárhatónak, mint a kormányzati szervezetek.
A kiadáscsökkentések 87 százalékát úgy teremtették volna elő, hogy bizonyos kiadásaikat a következő évekre tolják át vagy egyszerűen bevételekről mondtak volna le. A pénzügyi tárca azonban úgy látja, még jelentős tartalékok maradtak. A tavalyi évhez hasonlóan a minisztériumoknál az előző években megmaradt költségvetési maradványokat - amelyek 300-400 milliárd forintra rúghatnak -, áprilisban elvonják a tárcáktól, nehogy ezeket a pénzeket elköltve tovább növeljék az államháztartás hiányát.

Draskovics Tibor a kormány ülése után kijelentette, hogy a most megtakarított összegeket nem lehet felhasználni öt éven belül. Nem élhetnek a minisztériumok azzal a trükkel, hogy átütemezik a kiadásokat.

Felszámolják a nem kifejezetten takarékos gazdálkodása miatt az Állami Számvevőszéktől komoly bírálatot kapott az EU Kommunikációs Közalapítványt, a felsőoktatási ösztöndíjakat koordináló Bursa Hungarica közalapítványt és az In-forrás XXI. Kht.-t.

Pesszimista a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank a legkedvezőtlenebb változatot adta meg akkor, amikor prognózisában az államháztartás hiányát az eredetileg tervezettnél 400 milliárddal többre becsülte - reagált a pénzügyminiszter az MNB felvetésére, hogy nagyob a hiány a költségvetésben szereplőnél.

"A jegybank lát bizonyos kockázatokat, ilyeneket én is látok, de azon dolgozunk, hogy ezeket mérsékeljük. A Pénzügyminisztérium által kidolgozott program továbbra is az eredetileg tervezett 4,6 százalékos államháztartási hiányt tartalmazza" - jelentette ki Draskovics Tibor.