Sára, Márió
2 °C
6 °C

Megszorít a kormány: új adók, eltörölt kedvezmények

2003.08.25. 12:25
Elmaradhat az személyi jövedelemadó csökkentése, növekedhetnek az áfakulcsok, nem lesz reálbéemelés, nőnek a járulékok, adókedvezményeket törölnek el - mindez a kormány takarékossági programjának a része. Bár konkrétumok csak a költségvetés benyújtásakor lesznek nyilvánosak, már most körvonalazódik, mi vár ránk a jövő évben.
Kemény takarékosságra lesz szükség a következő évben - jelentette ki Medgyessy Péter miniszterelnök a Klubrádiónak adott interjújában. László Csaba pénzügyminiszter is jelentős megtakarításokat említ, amikor a jövő évi költésvetésről beszél. De konkrétumokat még keveset említenek. Az Index összegyűjtötte, milyen megszorításokra lehet számítani a jövő évben.

Elmaradhat az adócsökkentés

A legtöbb embert érintő változás a személyi jövedelemadó kulcsainak változása, vagyis inkább annak esetleges érintetlenül hagyása lesz. A tavaly elfogadott jogszabályok alapján az adó mértéke két-két százalékkal csökkent volna az alsó és felső sávban 2004. január 1-étől. A legkevesebbet keresők az eddigi 20 százalék helyett 18-at, a legtöbbet keresők pedig 40 százalék helyett 38 százalék adót fizettek volna. A középső adósávban pedig négy százalékkal lett volna kevesebb az adókulcs, 30 helyett 26 százalékot kellett volna a központi költségvetésbe befizetni.

Elképzelhető azonban, hogy a kormány mégsem csökkenti az adókat. László Csaba pénzügyminiszter bejelentésére a kisebbik koalíciós párt tiltakozott. Jelenleg még nincs végleges döntés a kérdésben, hétfőn folytatódtak az egyeztetések a miniszterelnök és a két koalíciós párt elnöke között.

Változhatnak az áfakulcsok

Januártól az áfakulcsok is megváltoznának, ami pedig több termék áremelkedését vonja maga után. A jelenlegi 0, 12, 25 százalékos kulcsok helyett 5, 15, 23 százalékos lenne az általános forgalmi adó. Az intézkedés nyomán drágulnának például az eddig adómentes tankönyvek, drágulnának a nem támogatott gyógyszerek, a személyszállítás, az áram.

Az áram adókulcsának 12-ről 23 százalékosra emeléséről a sajtóhírek szerint letett a kormányzat. Mint az Index is megírta, ha maradt volna az emelés tervezett mértéke, húsz százalékkal emelkedett volna a villamos energia ára. Így - az áramszolgáltatók emelésén kívül - csak három százalékkal nő az energia ára.

A legfelső adókulcs két százalékos csökkentésével elvileg olcsóbb lenne a benzin, az alkohol és a dohánytermékek ára, de a kormány ezt a jövedéki adó emelésével ellensúlyozza majd. A jelenlegi elképzelések szerint 17,6 százalékkal nő majd a cigaretta adója januártól, ami dobozonként 25-30 forintos drágulást jelent.

Regisztrációs díj és súlyadó az autósoknak

A tervek szerint három százalékkal emelik a benzin árát terhelő adókat is. Az autósokat ezen kívül több adó is sújtja. Jövő májustól bevezetik a regisztrációs díjat, melynek nagysága függ a személygépkocsi műszaki tulajdonságaitól, és hogy mennyire felel meg a környezetvédelmi előírásoknak. A díj 90 ezer és 1,5 millió forint között mozoghat.

Január elsejétől egységesítik a súlyadó mértékét is, azonban az eredeti tervekkel ellentétben nem 1000 forint lesz az önkormányzatoknak fizetendő díj száz kilogrammonként, hanem 1200. Az előbbi összeget egyébként egy 2004. január elsejétől hatályba lépő jogszabály határozza meg.

Nem lesz reálbéremelés, megszünnek adókedvezmények

Bár konkrét egyeztetések még e téren sem voltak, László Csaba az augusztus eleji Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén bejelentette, hogy jövőre csak inflációkövető lesz a béremelkedés, nem növekednek a reálbérek. Kijelentésére tiltakoztak a szakszervezetek; számukra 3,5 százalékos reálbér növekedés lenne elfogadható.

A kormány a lakáshiteleknél nyújtott kedvezményeknél is takarékoskodni szeretne. Az adókedvezmények rendszerét fogja felülvizsgálni, hogy "igazságosabbá tegye" azt. A jelenlegi szabályok szerint az éves törlesztő részlet negyven százaléka, maximum 240 ezer forint igényelhető vissza. Ez a költségvetésnek 2000-ben 1,5 milliárd, 2003-ban viszont 20 milliárdos terhet jelentett, s jövőre az összeg 35 milliárd forintra kúszna fel.

Jön az ökoadó

A kabinet nem csökkenti az egészségügyi hozzájárulás mértékét sem, ez továbbra is 3450 forintos havi befizetést jelent. Ezen kívül újabb adóval terhelik a munkaadókat: bevezetik a bruttó bér egy százalékának megfelelő ápolási díjat. Ez a tervek szerint ötvenmilliárdot hozna az államnak.

A középtávú gazdaságpolitikai programjában szerepel, hogy a környezetvédelem érdekében egy új adónemet, az ökoadót vezetné be. Ennek egyik eleme lenne az energiaszektort terhelő energiaadó. Az új adónem súlya fokozatosan növekedni fog.