Árpád
-2 °C
3 °C

6769 milliárd forint a lakosság vagyona

2002.06.05. 09:20
A lakosság nettó pénzügyi vagyona a jelentősen növekvő tartozások mellett is gyarapodik, a megtakarításokon belül az abszolút nyertes a befektetési jegy. Az államháztartás többlethiányát a pénzügyi közvetítőrendszeren keresztül a lakosság és a külföld finanszírozza majd, miközben nem várható a háztartásoknál lévő állampapír-állomány jelentős változása.
Az államháztartás többlethiányát végső soron a lakosság és a külföld finanszírozza majd, de azt elsősorban nem a közvetlen állampapír-vásárláson, hanem a pénzügyi közvetítőrendszeren keresztül teszik - mondta a napi kérdésére Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő elemzője.

A hiányt az intézményi befektetők finanszírozzák

A büdzsé hiányát a közvetlenül az emberek kezében lévő, áprilisban mindössze 841,7 milliárd forint összegű államkötvény- és kincstárjegy-állomány csekélyebb mértékben fedezi, a hiányt döntően az intézményi befektetőknél lévő állampapírok finanszírozzák.

A lakosság befektetéseinek alakulását idén nagyban meghatározhatja az erőteljesen növekvő bérkiáramlás. Duronelly Péter szerint ha a megugró bérek nem csapódnak le jelentősebb mértékben a megtakarításokban, akkor számolni kell a külső egyensúly romlásával és a dezinfláció lassulásával. Tavaly év végén és ez év elején általános tendencia volt, hogy az extrajövedelmek a megtakarításokban csapódtak le. Ez azonban megfordult, megugrott a fogyasztás.

A lakosság nettó pénzügyi vagyonában a legutóbbi adatok alapján az államot közvetlenül finanszírozó eszközök mintegy 11 százalékot tettek ki, vagyis több fontosabb instrumentum határozza meg a magyar lakosság befektetési irányait. Az állampolgárok befektetései azonban igen volatilisek - állapítja meg Duronelly.

Takarékos eladósodók

A lakosság nettó pénzügyi vagyona a növekvő hitelállomány ellenére folyamatosan gyarapodik, mára elérte a 6769 milliárd forintot - olvasható a Magyar Nemzeti Bank honlapján.

A háztartások tartozási tavaly április végén még csak 713, míg idén 1046 milliárddal csökkentették a nettó megtakarítást. Vagyis a növekvő eladósodási ütem mellett változatlan a megtakarítás bővülési üteme is, tehát a lakosság 2001 és 2002 áprilisa között többet tett félre és több tartozást halmozott fel, mint a 2000-2001 azonos hónapjai között.

Ezer milliárdot tartunk a matrac alatt

A vizsgált időszakban a valutaállomány jelentősen hullámzott, míg a forintkészpénz menynyisége a január havi visszaesés után ismét gyarapodásnak indult ebben az évben. Év/év viszonylatban a valutaállomány jelentősen csökkent. A készpénz aránya az összes pénzügyi eszközhöz képest mintegy egy százalékkal növekedett, vagyis a lakosság továbbra is jelentős összeget: ezermilliárdot tart a "szalmazsákban".

A bankbetétek és a forrásgyűjtő értékpapírokban elhelyezett összegek januárban még nőttek, utána viszont csökkent az állományuk és ez ismétlődött a harmadik-negyedik hónapban is.

Népszerűek a befektetési jegyek

A devizabetét december óta fogyatkozik. A banki forrásgyűjtő instrumentumok összesített állománya 3750,6 milliárd forint, ami még mindig 3,8-szorsan haladja meg a lakosság banki tartozásainak mértékét.

Az év első négy hónapjában a tipikusan befektetési céllal vásárolt nem hitelintézeti értékpapírok közül a befektetési jegyek az előző év azonos időszakában tapasztalt stagnálásához képest 68 milliárddal gyarapodtak. Egyes szakértők szerint a lakosság a banki betétek helyett inkább ide helyezte pénzét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?