Olivér
4 °C
8 °C

Késve ugyan, de elindultak az első Talentek

2007.02.22. 16:21
A MÁV ZRt. és a Bombardier 2006. március 21-én írta alá a tíz Talent típusú motorvonat szállításáról szóló szerződést, amelyek - hosszadalmas tesztek és komoly kompatibilitási problémák után - ma elkezdtek utasokat is szállítani.

A hazai hatósági engedélyezési eljárásokat követően Magyarországon is forgalomba állhatnak a korszerű, magas szolgáltatási színvonalat biztosító Bombardier Talent villamos motorvonatok - derül ki a MÁV kommunikációs igazgatóságának közleményéből. Három motorvonat már teljesítette a normál futópróbát, vagyis ötezer kilométert tettek meg hazai pályán. A hatóság az eredmények kiértékelése után engedélyt adott az utasforgalmi próbaüzemre, így 2007. február 22-től, a Budapest-Déli pályaudvar-Tatabánya-Oroszlány közötti elővárosi forgalomban menetrend szerinti személyvonatokként közlekedik három Talent. A további hét jármű a futópróbáját végzi, s folyamatosan állnak majd forgalomba.


Forgalomba áll Talent

Mint ismeretes, a vasúttársaság, az irányító testületek és a tulajdonos felhatalmazása alapján, a közbeszerzési törvény rendelkezéseinek megfelelően 2006. február 17-én indította el a hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárást a motorvonatok beszerzésére. A MÁV ZRt. és a Bombardier 2006. március 21-én írta alá a tíz Talent típusú motorvonat szállításáról szóló szerződést, amelynek beszerzési költsége 44 millió euró.

A korábbi tenderben még 4,3 milliós darabonkénti beszerzési ár szerepelt, majd a hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás során ez a szám 4,4 millióra emelkedett. Az ebben a kiírásban szereplő motorvonatok viszont - ellentétben az előzőekkel - már két áramneműek, és extra biztonsági kamerákkal vannak ellátva. Érdekesség az is, hogy az eredetileg 2006 őszére tervezett üzembe állítás egészen máig csúszott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?