Ágnes
-1 °C
2 °C

Talált tízmilliárdok a költségvetésben

2003.11.06. 08:40
A költségvetési és pénzügyi bizottság megtizedelte a 2004-es büdzsétervezethez benyújtott módosítási javaslatokat: a 200 kormánypárti változtatási javaslatból csak 36-ot, míg a több mint 1400 ellenzékiből csak 4-et támogatott.
A költségvetési és pénzügyi bizottság megtizedelte a 2004-es büdzsétervezethez benyújtott módosítási javaslatokat: a 200 kormánypárti változtatási javaslatból csak 36-ot, míg a több mint 1400 ellenzékiből csak 4-et támogatott.

Hatvanmilliárdnyi talált pénz

A bizottság 60 milliárd forintnyi "talált pénz" fölött is rendelkezett, amely az EU-csatlakozással összefüggő új számviteli rend bevezetése miatt hullott az ölébe. Az idei importáfa-bevétel ugyanis csak a jövő év elején folyik be az államkasszába, így a képviselők az EU-konform módon számított 3,8 százalékos államháztartási hiány növelése nélkül javasolhattak több támogatást az önkormányzatoknak, a közmédiának és a tömegközlekedési kedvezményekre.

A 60 milliárd forintból 12 milliárdról már hétfőn szavazott a plenáris ülés, ennyivel csökkentették ugyanis az adóbevételi előirányzatot.

Az önkormányzatok nyernek

A kormány által támogatott módosítások nyomán jövő évtől kezdve késedelmi kamatot fizethetnek a helyi önkormányzatoknak a jogtalanul igénybe vett összegek visszafizetéséig. Nőhet az egyházak és kisebbségi intézmények oktatásra szánható normatívája, és a várakozásoknak megfelelően 30-ról 90 napra emelkedhet a törvényben meghatározott időszak után is tartó táppénzfizetési időszak.

Más esetekben ugyanakkor szigorodik a táppénz szabályozása: megszüntethető lesz a juttatás folyósítása, ha a páciens nem működik együtt az orvossal, és a keresőképesség is ellenőrizhetővé válna a pénz kiutalása előtt.

A módosítások valódi nyertesei az önkormányzatok lehetnek, amelyek az eredeti beterjesztésben szereplőnél 4 milliárd forinttal többet fordíthatnak majd az iskolai oktatásra, 931 millió forinttal többet óvodákra és 520 millió forinttal többől gazdálkodhatnak a bentlakásos intézmények is.

Fideszes tükörjavaslatok

A bizottságban meg nem szavazott ellenzéki módosító javaslatok két részre oszthatók - jelentette ki Varga Mihály, a grémium fideszes elnöke. Az első csoportot, amelyben többek között az önkormányzatoknak adnának többletforrást, a szerintük alultervezett inflációból, illetve a bürokratikus kiadások lefaragásából finanszíroznák.

A másik, tükör-csomagnak nevezett javaslatcsoportban a Medgyessy-kormány programjában szereplő ígéreteket kérik számon, feltételezve, hogy a kormány megtalálja a teljesítésükhöz szükséges forrást.