Sára, Márió
2 °C
6 °C

Támadás várható a forint ellen

2005.06.20. 11:06
Túlértékeltek a kelet-európai valuták, ráadásul az EU-válság is veszélyt jelenthet az árfolyamra. Adam S. Posen amerikai közgazdász szerint spekuláció célpontja lehet a forint.

Egy amerikai közgazdász szerint az EU-s válság veszélyt jelent a kelet-európai valutákra, közöttük a forintra nézve. Adam S. Posen, a washingtoni nemzetközi gazdasági intézet professzora a Kurier című bécsi napilap hétfői számában megjelent interjújában úgy vélte, hogy az EU súlyos politikai válsága nyomást gyakorolhat az új uniós tagországok fizetőeszközeire. A szakértő szerint valószínűtlenek az euró elleni támadások, ám a kelet-európai valuták spekulációk célpontjai lehetnek.

Célpont vagyunk

Posen emlékeztetett arra, hogy a befektetők - a spekulánsoktól indíttatva - már 1992-ben is kivonták pénzüket a gazdaságilag nehéz helyzetbe került országokból, ami megrengette az európai valutarendszert. Akkor a maastrichti szerződés dán elutasítása, valamint az unió jövőjével kapcsolatos aggodalom volt a kiváltó ok.

A professzor szerint Kelet-Európa több országában is azért lehetséges a valutaválság, mert ezek a valuták túlértékeltek. Kiegészítő kockázatot jelent az EU-ban a politikai szélcsend, az ezeknek az országoknak szánt regionális támogatások lehetséges lecsupaszítása, valamint az euró bevezetésének kényszerű előkészítése.

Posen úgy fogalmazott, hogy Magyarországot tartja a legvalószínűbb célpontnak, mert gazdasága a leginstabilabb, valutája alkalmasint a leginkább túlértékelt és bankrendszere a legkevésbé integrált. Szerinte nem csak egyes "gazfickók" hajtanák végre a támadást. Kifejtette, hogy ha Magyarországon problémák adódnak, a különféle befektetők - nem utolsósorban a magyarok is - ki fogják vonni pénzüket a gazdaságból. Kijelentette, egyébiránt pozitív meglepetéssel fogadta, hogy az EU-alkotmány franciaországi és hollandiai népszavazási kudarca után Magyarországot, de Bulgáriát és Romániát is megkímélték a valutatámadásoktól. Véleménye szerint sajnos Törökország is fenyegetett, jóllehet az ankarai kormánya az utóbbi években nagyon jó gazdaságpolitikát követ.