Csongor
0 °C
9 °C

A Fejlesztési Bank 370 milliárdot pumpál a gazdaságba

2004.06.11. 08:57
Elsősorban a mezőgazdaság, az infrastruktúrafejlesztés és a vállalkozások részesülhetnek a támogatásból.
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. 370 milliárd forintot kíván belepumpálni a magyar gazdaságba 2005-ig - mondta Erős János vezérigazgató tegnap Budapesten. Ennek legnagyobb tétele a 150 milliárd forintos európai technológiai beruházási fejlesztési program, amiből a kis- és középvállalkozóknak elkülönített nyolcvanmilliárd várhatóan már az őszre elfogy, de a keretet megemelik.

Támogatások

A 370 milliárdból a regionális infrastruktúra- és vállalkozásfejlesztési hitelprogram 15-30 milliárd, az Európa-terv keretében indított kkv-projektkiegészítő hitelprogram 35, az agrárhitelprogram 50, az egészségügyi fejlesztési és beruházási hitelprogram 15, az egészségügyi privatizáció 25 milliárdot kaphat. A két tőkeprogramra 65 milliárd jut. A kihelyezések finanszírozására az idén mintegy kétszázmilliárd forint (főleg deviza alapú) forrást von be a fejlesztési bank.

Az idei üzleti terv - a tavalyi 533 milliárd után - 617 milliárd forint mérlegfőösszeggel számol - közölte Czirják Sándor, a bank vezérigazgatója, hozzátéve: a kihelyezett új hitel 186 milliárd forint lehet. A 2004. évre tervezett mérleg szerinti eredmény mintegy hatmilliárd forint, de ez - a kamatnövekedés miatt - várhatóan nagyobb lesz.

Az MFB által kialakított regionális hálózatban mintegy negyvenen dolgoznak. Feladatuk a jó projektek megtalálása és a döntés előkészítése. A hálózaton keresztül az Eximbank Rt. és a Mehib Rt. termékei is elérhetőek lesznek.