Valér
-2 °C
0 °C

Késnek a munkaadók az igazolás kiadásával

2006.09.11. 07:48
Alig néhány száz gázár- és távhőtámogatásra szóló igénylés futott be az önkormányzatokhoz eddig. Akik eddig nem tették meg, azok október 31-ig még kérhetik a kompenzációt.

Eddig néhány száz gázár- és távhőtámogatásra szóló igénylés futott be a Napi Gazdaság által megkérdezett nagyvárosi, kerületi önkormányzatokhoz. Arra lehetne gondolni, hogy ennél jóval többen lennének jogosultak, csak még nem éltek a lehetőséggel, vagy nem is értesültek róla, de a helyhatóságok szerint a szóba jöhető igénylők többsége már benyújtotta kérelmét. Akik eddig nem tették meg, azok október 31-ig még kérhetik a kompenzációt.

A sajtóban tévesen jelentek meg az augusztus közepi-végi határidők; az akkori roham óta visszaesett a kérelmezők száma, de a hivatalokban arra számítanak, hogy lesznek olyanok, akik csak októberben kapnak a fejükhöz. Pécsett eddig 156 távhő-támogatási kérelmet fogadtak el, 355-en pedig gázár-kompenzációért folyamodtak - tudta meg a napilap Maulné Tóth Csillától, a szociálpolitikai főosztály vezetőjétől. További 178 támogatási kérelem utólagos elfogadásával a rászorulók augusztusra visszamenőleg is megkapják a támogatást, 50 kérelmet el kellett utasítani.

Győrben a gázártámogatást eddig 607-en, a távhőtámogatást 515-en vették igénybe - mondta Szabóné Vörös Ágnes főosztályvezető-helyettes. A főváros VII. kerületének önkormányzatához 180 gázár-támogatási kérelem futott be, a távfűtés itt nem jellemző - közölte Németh Márta, a szociális iroda vezetője. A XIII. kerületben közel 600 a gázár- és 400 a távhőtámogatásért folyamodók száma.

A távhőtámogatásoknál ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a nyugdíjasok, akik eddig kaptak támogatást (a fűtési szezonban havi kétezer, azon kívül ezer forintot), novembertől automatikusan kapják a 2500 forintos kedvezményt. Ez Pécsett mintegy 3000, Győrben 2457 embert érint. Békéscsabán 475-en nyújtottak be kérelmet, Kecskeméten pedig 850 fő jogosult, de 1200 automatikusan kapja a távhőkedvezményt.

A hivatalok tapasztalatai alapján aki teheti, benyújtja a kérelmet, de sokan vannak olyanok is, akik nem jogosultak, mégis megpróbálják. A Magyar Államkincstár időben kiküldte az igazolásokat, de a vállalati kifizetőhelyek csak késve adták ki a szükséges dokumentumokat - az érintettek visszamenőleg megkapják járandóságaikat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!