Judit
2 °C
7 °C

Évente hatmillió ember részesül támogatásban

2008.04.22. 07:40
Lehetséges és szükséges-e évi 2000-2500 milliárd forintot lefaragni az államháztartási kiadásokból, jelesül a szociális kiadásokból - ahogy azt Simor András jelenlegi, vagy mindez álom, ahogy azt Surányi György egykori jegybankelnök véli? Egy biztos: szociális kiadásokra papíron évi 8187 milliárd forintot költ az állam, vagyis az összes kiadás 60,3 százalékát.

A Pénzügyminisztérium számításai szerint az idén 8187,5 milliárd forintot költ az államháztartás az adófizetők pénzéből jóléti, szociális kiadásokra - ezeket évi hatmillió ember, azaz a teljes lakosság 60 százaléka veszi igénybe. Az állami funkcióbesorolás ebben a körben jegyzi az oktatást és az egészségügyet is. Ezek együttesen teszik ki az összes állami kiadás hatvan százalékát.

Ám a szigorúan vett szociális kiadások, amelyek célzottabban jutnak el a rászorulókhoz és nem alanyi jogon járnak, évi 682 milliárd forintot tesznek ki, ami a GDP-nek már csak a 2,5 százaléka. A megtakarítások mértékének becslése nem egyszerű feladat: nehéz pontos határvonalat húzni, hogy mennyit is jelentenek a szóba jöhető kiadási tételek.

Az államháztartási szemléletben ugyanis összekeveredik a szociálpolitika, a társadalombiztosítás és a társadalompolitika, ami tisztázatlan viszonyokat teremt. A nyugdíjbiztosításnak elvileg tisztán biztosítási alapon kellene működnie, ám nem így történik: a nyugdíjemeléseknél sokáig nem a biztosítási szemlélet, hanem szociális megfontolások domináltak - ez a szemlélet vezetett a fedezet nélküli 13. havi nyugdíj bevezetéséhez.

A nyugdíjrendszer a kilencvenes években nyíltan a szociálpolitika nyúlványa volt, az állam nyíltan ösztönözte a korai nyugdíjazást, így próbálva elkerülni, hogy a nyugdíj előtt állók munkanélküli-ellátásra vagy szociális segélyre szoruljanak. A korai nyugdíjazás a mai napig súlyos teher az államháztartásnak: a 62 éves korhatár dacára a nyugdíjba vonulók átlagéletkora nem éri el az 58 évet.

A szociális kiadások javát a családi támogatások teszik ki, ma több mint kétmillió gyermek után fizet a költségvetés átlagosan havi 21,6 ezer forintot - függetlenül a szülők jövedelmi helyzetétől. Az ellátás összege függ a gyermekek, a szülők számától, az esetleges fogyatékosságtól. A gyermekvállalást ösztönzendő működteti az állam az anyasági támogatásokat, a gyermekgondozási díjat - amely két évig jár -, illetve a gyest, amely további egy évig nyújt keresetpótló támogatást.

A gyermeknevelési támogatások folyamatos "reform" alatt állnak, ugyanis nem érik el céljaikat: a gyermekvállalási kedv nem emelkedik, az első gyermek szülése két évtized leforgása alatt tíz évvel kitolódott, ilyen esetekben sokszor a második gyermekre már nem is vállalkoznak a szülők. Az Orbán-kormány idején a családi adókedvezmény bevezetésével próbálkoztak, amit később eltöröltek és a forrást az időközben alanyi jogúvá tett családi pótlék emelésére fordították. A kormány legújabb elképzelése szerint lerövidítenék a gyes, gyet időtartamát, hogy ösztönözzék a minél gyorsabb munkába állást.

A munkanélküli-ellátások elvileg biztosítási alapon működnek, hiszen a járadékokat a munkáltatók és a munkavállalók befizetéseiből folyósítják. Az álláskeresési támogatás ma maximum kilenc hónapig jár, ezt követően már csak a segélyben bízhat a munkanélküli. A fent felsorolt szociális támogatási rendszerek csak a jéghegy csúcsát jelentik: az állam számos más csatornán nyújt támogatást az arra rászorulóknak.

Az utazási támogatásoknál nem számít a jövedelem, így a kedvezményes tanuló- és nyugdíjasbérletet minden arra jogosult megkapja, arról nem beszélve, hogy a 70 év felettiek ingyen vehetik igénybe a tömegközlekedési szolgáltatásokat.

Az energiatámogatásokat az utóbbi másfél évben próbálja jogosultsághoz kötni az állam, ám 2008-ban is 1,8 millió háztartás igényelt gázártámogatást, vagyis a háztartások 47 százaléka - igaz, már ez is komoly előrelépés a korábbi száz százalékhoz mérve, amikor a támogatást még beépítették a tarifába.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?