Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Munkához lát a Versenyképességi Tanács

2003.08.25. 08:50
Szeptember elsején ülésezik először a Versenyképességi Tanács. A testület a kormány versenyképességet növelő középtávú elképzeléseiről tárgyal. A bizottság konkrét ügyelben tesz majd javaslatot a kabinetnek.
Szeptember elsején ül össze az augusztus elején megalakult Versenyképességi Tanács - tudta meg a Napi Gazdaság a gazdasági tárcánál. Az ülésen a testület megtárgyalja a kormány versenyélénkítésről szóló középtávú gazdaságpolitikai elképzeléseit. A következő hónapokban az adórendszer hatékonyságának javításáról, valamint a munkaerő versenyképességének fenntarthatóságáról is tárgyalnak.

A VT konzultatív testületként dolgozik a kormány mellett; operatív döntés-előkészítő és konzultatív feladatot lát el. Az alapítók el akarták kerülni, hogy egy újabb, praktikus eredményt felmutatni nem tudó vitafórumot hozzanak létre. Emiatt a testület nem versenytársa az Országos Érdekegyeztető Tanácsnak vagy a Befektetői Tanácsnak és nem vesz el feladatköröket más szervezetektől sem, holott a tagok egy része azonos.

Nő a munkaadók lobbiereje

Feladata tágabb értelemben vett makrogazdasági, valamint konkrét mikrogazdasági tanácsokkal ellátni a kormányt. A testület elsősorban ír példa alapján történt létrehozásával a kormány célja egy komoly presztízsű bizottság létrehozása volt, amely konkrét ügyekben tesz javaslatot a gazdaság versenyképességének növelésére.

A testület két elnöke Csillag István, a gazdasági tárca vezetője és Sugár András, a Befektetői Tanács társelnöke. Az ülések nyitottak, így az állandó tagok mellett, egy-egy konkrét probléma megfogalmazása esetén képviselteti magát az érintett tárca is. Az operatív feladatokat - döntés-előkészítés, illetve a beérkező anyagok koordinálása - a gazdasági tárca befektetési igazgatósága látja el.

A tanács megalakulásával nő a munkaadói és befektetői érdekképviseletek lobbiereje, így jobban lehet érvényesíteni az üzleti szemléletet a döntések előkészítésében - mondta korábban Sugár.