Edina
-12 °C
-3 °C

Ezreket spórolhatunk, ha jó helyen tankolunk

2006.04.21. 07:46
A csúcsot döntő kőolajjegyzések ismét a benzinárakra terelik az autósok figyelmét. Már csak azért is, mert az elmúlt másfél-egy év tapasztalatai alapján Magyarországon egy hálózat két töltőállomása között is markáns árkülönbség mutatkozhat, nem beszélve más-más cégek kútjairól. Egy jól megválasztott tankolással érzékelhető összegeket spórolhat a vásárló.
A gépjármű-tulajdonosok helyzetét nemcsak a folyamatosan emelkedő üzemanyagárak nehezítik. Nem könnyíti meg a dolgukat az sem könnyíti meg, hogy a Mol - szakítva a korábbi gyakorlattal - már nem ad ki tájékoztatást a nagykereskedelmi árak változásáról.

A helyzet azért a korábbiakhoz képest sokat javult, mert bár a körkép összeállításakor jobbára telefonos adatgyűjtés folyt, a személyes tapasztalatok szerint tankolás előtt meg lehetett győződni az árakról. Egy éve a sofőr sok helyütt csak akkor értesült várható kiadásairól, amikor a töltőpisztolyt már leakasztotta a kútról.

'Mi viszonylag drága állomás vagyunk'

A piaci helyzetet jól jellemzi, hogy az Esso egyik budapesti kútjánál egy alkalmazott úgy tájékoztatott: "mi viszonylag drága állomás vagyunk", majd más, a társasághoz tartozó kutakat ajánlott, mondván: "azok kevésbé frekventáltabb helyen vannak, így olcsóbbak". A kutasok szerint semmi sem szorítja rá a töltőállomásokat az árrés szűkítésére; nem ritka a 25-27 forintos haszon sem, ez pedig azt mutatja, hogy folytatódó áremelkedés esetén tovább nőhet az kutak közötti különbség.

A Napi Gazdaság összeállítása szerint Budapesten a 95-ös benzin ára jellemzően 270 és 280 forint között mozgott, ám akadtak kivételek. Az Esso Bécsi úti állomásán például 266,9 forintért mérték ennek literjét, míg az Agip Soroksári úti egységénél 280,9 forintot kellett leszurkolni érte. A gázolaj esetében a jellemző ársáv 261,9-269,9 forint volt. A legalacsonyabb ajánlat a Castrolé volt: Kerepesi úti állomásán 257,9 forintért lehetett tankolni tegnap.

A totalcar.hu adatai alapján számottevő eltérés mutatkozik az országban elérhető árak között. A legdrágább kút a M1-es autópályán levő Shell-állomás volt, ahol a 95-ös benzint 287,9-ért mérték. Ennél akár literenként 22 forinttal olcsóbban is lehetett tankolni, igaz, ezért a miskolci Metro hipermarketnél található saját márkás benzinkútig kellett mennie az elszánt autósnak. Egy 50 literes tankolás esetén 1100 forinttal több maradhat az utazó pénztárcájában, ha ezzel a két kúttal hozza össze sorsa.

Tíz-tizenkét forinttal olcsóbb kelet

Vidéken a Kelet-, illetve Nyugat-Magyarország közötti különbségek a benzinárakon is meglátszanak. A keleti országrészben az árak jellemzően 10-12 forinttal alacsonyabbak, mint a Dunántúlon (felmérésünk itt sem statisztikai pontosságú). A különbség a kisebb vásárlóerő mellett a szomszédok közelségével is magyarázható. A határhoz közel lakók Ukrajnába, Romániába járnak át tankolni, ahol jóval olcsóbb az üzemanyag, így a benzinkutak kénytelenek beérni kisebb haszonkulccsal.

Amikor az olajár szárnyalásának az inflációra gyakorolt hatását vizsgáljuk, figyelembe kell venni azt is, hogy ezzel párhuzamosan olcsóbb lett a dollár. Elemzői számítások szerint az olajár mostani növekedése nyomán 3-5 forinttal emelkedhet a benzin ára. Mindez - figyelembe véve az inflációs kosárban az üzemanyagok súlyát is - hozzávetőleg 0,05 százalékponttal húzhatja felfelé az infláció mértékét.