Szilárda
-4 °C
2 °C

Hatalmasat esik az üzemanyagár

2008.09.23. 07:14
Bruttó 8 forinttal csökkenti szerdától a benzin árát a Mol, miközben a gázolaj 4 forinttal lesz olcsóbb. Az üzemanyagok nemzetközi jegyzésárainak mozgása alapján a lépés nem nevezhető meglepetésnek, a 8 forintos mérték ugyanakkor figyelemre méltó: az elmúlt 2 évben ez a legnagyobb árcsökkentés és az ezredforduló óta is mindössze ötször volt példa a jelenleginél nagyobb esésre.

Szerdán nulla órától bruttó 8 forinttal csökkenti a Mol a benzin bruttó nagykereskedelmi listaárát, miközben a gázolaj ára 4 forinttal csúszik lefelé - írja a Portfolio.hu. Ez azt jelenti, hogy az olajcég a benzin literjét a kiskereskedőknek listaáron bruttó 284,4 forintért, a gázolajat pedig bruttó 293,9 forintért adja majd.

Bár az egyes kutak árképzése egymástól eltérő, az autósok nagyjából ugyanilyen mértékű, 8-4 forintos árváltozással szembesülnek majd szerdától az állomásokon, ami azt jelenti, hogy a benzin literje átlagosan körülbelül 299 forint környékén mozog majd, a gázolaj literje pedig körülbelül 309 forintba kerülhet. Nem szabad elfelejteni, hogy 10-15 forintos különbség is lehet az egyes kutak által alkalmazott árak között.

Az árak mérséklése nem tekinthető meglepetésnek a múlt heti piaci folyamatok tükrében, hiszen a legfrissebb adatok szerint a nemzetközi piacon a benzin ára forintban mérve 13,6 százalékot zuhant, a gázolaj pedig 4,1 százalékkal lett olcsóbb.

A benzin árának 8 forintos mérséklése történelminek mondható, hiszen az elmúlt két évben nem volt ekkora elmozdulás az árban, utoljára 2006. szeptember első napjaiban viszont láthattunk egy 10 forintos árcsökkenést a piacon. A csúcsot ebben az évezredben a 2000. decemberében végrehajtott 13 forintos árcsökkentés tartja eddig.

Mint ismeretes, üzemanyagár-csökkenésre utoljára 2008. augusztus 20-án, azaz több mint egy hónapja volt példa Magyarországon, akkor az olajtársaság 2 forinttal mérsékelte a gázolaj árát. (Áremelkedésre azonban a múlt héten sor került, a benzin drágult literenként 5 forinttal.) Mindkét folyadék párhuzamosan utoljára 2008. augusztus 13-án lett olcsóbb, akkor a benzin ára 3, a gázolajé 6 forinttal csökkent.

Most úgy tűnik, érdemes lesz kihasználni a nagy árcsökkenést. Az olaj ára ugyanis tegnap, egyetlen nap alatt 25 százalékkal kúszott feljebb, és ha az ár nem megy vissza péntekig, akkor jövő héten könnyen lehet, hogy jelentős üzemanyagár-drágulás következik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!