Anna, Anikó, Panka
19 °C
35 °C

Jövőre öt százalékkal csökken a táppénz

2003.10.15. 16:43
A táppénz 5 százalékos mérséklése szerepel a jövő évi költségvetés tervezetében - erősítette meg Csák Csongor, a Pénzügyminisztérium szóvivője. Az április elsejétől tervezett változtatást a rendszer igazságosabbá tétele és finanszírozhatóságának biztosítása indokolja.
A jelenlegi szabályok a legalább kétéves járulékfizetés esetén a kereset 70 százalékát vették figyelembe a táppénz kiszámításakor. A javaslat ezt a mértéket 65 százalékra csökkenti, miközben a rövidebb idejű biztosításra érvényes 60 százalékon nem változtat.

Gyakori az indokolatlan igény

"A jelenlegi rendszerben gyakori az indokolatlan vagy jogtalan táppénz igény" - mondta. Hozzátette, hogy az elmúlt években elképesztő mértékben nőtt a költségvetés táppénzkiadása, amit, mint mondta, a lakosság egészségi állapotának alakulása nem indokol.

A rendszer igazságosabbá tétele érdekében a biztosítási jogviszony megszűnése után a jelenleg érvényes 180 nap helyett csak 30 napra járna a táppénz, amennyiben a biztosítási jogviszony nem változik, keresőképtelenség estén a jogosultság továbbra is egy évig áll fenn.

Az idei költségvetés 85,6 milliárd forintot tervezett táppénz kifizetésre, ám ez az összeg várhatóan megközelíti majd a 100 milliárd forintot. Jövőre a tárca 97,7 milliárd forintos táppénzkiadással számol.