Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csökkent a feketegazdaság súlya

2002.07.19. 11:16
Az elmúlt években csökkent a rejtett gazdaság súlya a közepes és nagyvállalatok körében - derül ki a Tárki tanulmányából, amelyet a NAPI Gazdaság ismertetett. A rejtett gazdaság szűkülését a piackutató szerint két tényező befolyásolta: a javuló üzleti kilátások, illetve a magyar gazdaság integrációja az európai piacba.
A Tárki jelentése szerint 1996 és 2001 között a fekete gazdaság körébe sorolható jelenségek gyakorisága és gazdasági jelentősége számos tényezőnek köszönhetően csökkent. Ezek közül az egyik legjelentősebb, hogy javultak a hosszú távú üzleti kilátások, és ezzel együtt növekedtek a legális gazdaságból származó várható jövedelmek.

A gazdasági növekedés lehetővé tette az adó-ellenőrzési munka erősítését is, ami növeli a rejtett gazdasághoz kapcsolódó költségeket.

Az integráció a feketegazdaság ellen hat

Az Európai Unió gazdaságába való integráció is a rejtett gazdaság csökkenésének irányába hat - állítja a Tárki jelentése. Nőtt az exportáló cégek aránya, az ő esetűkben pedig lehetetlen a számla nélküli kereskedés.

Emellett a közös piac megvalósulása esetén az európai versenytársak azonos adózási feltételek mellett feltehetően kisebb valószínűséggel vesznek majd részt a rejtett gazdaságban.