Piroska
3 °C
4 °C

Csökkent a feketegazdaság súlya

2002.07.19. 11:16
Az elmúlt években csökkent a rejtett gazdaság súlya a közepes és nagyvállalatok körében - derül ki a Tárki tanulmányából, amelyet a NAPI Gazdaság ismertetett. A rejtett gazdaság szűkülését a piackutató szerint két tényező befolyásolta: a javuló üzleti kilátások, illetve a magyar gazdaság integrációja az európai piacba.
A Tárki jelentése szerint 1996 és 2001 között a fekete gazdaság körébe sorolható jelenségek gyakorisága és gazdasági jelentősége számos tényezőnek köszönhetően csökkent. Ezek közül az egyik legjelentősebb, hogy javultak a hosszú távú üzleti kilátások, és ezzel együtt növekedtek a legális gazdaságból származó várható jövedelmek.

A gazdasági növekedés lehetővé tette az adó-ellenőrzési munka erősítését is, ami növeli a rejtett gazdasághoz kapcsolódó költségeket.

Az integráció a feketegazdaság ellen hat

Az Európai Unió gazdaságába való integráció is a rejtett gazdaság csökkenésének irányába hat - állítja a Tárki jelentése. Nőtt az exportáló cégek aránya, az ő esetűkben pedig lehetetlen a számla nélküli kereskedés.

Emellett a közös piac megvalósulása esetén az európai versenytársak azonos adózási feltételek mellett feltehetően kisebb valószínűséggel vesznek majd részt a rejtett gazdaságban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!