József, Bánk
-7 °C
0 °C

Gyenge gazdaság jelentős tartalékokkal

2004.04.05. 08:41
Magyarország versenyképességének romlásáról, a gazdasági növekedés megtorpanásáról, ugyanakkor az adódó lehetőségekről beszéltek a múlt hét végén a vezérigazgatók.
A gazdasági növekedés megtorpanásával Magyarország elveszítette versenyelőnyét a többi visegrádi országgal szemben, ugyanakkor az ez ügyben jobban álló országok is hasonló gondokkal küzdenek - állapították meg a Central European Business Centre által hetedik alkalommal megrendezett vezérigazgató-találkozó résztvevői Röjtökmuzsajon. Az előadások alapján az ország helyzete nem jó, de nem is kilátástalan.

Elolvadt versenyelőny

A találkozó egyik legnagyobb figyelemmel követett előadását Akar László, a GKI Gazdaságkutató igazgatója tartotta. Sokak meglepetésére a szervezet az év végére 258 forintos euróval és tovább gyengülő dollárra számol. A GKI adatai szerint 2004-ben ismét megkezdődhet a magyar gazdaság fellendülése, amely 2005-ben érezteti majd hatását. A fogyasztásalapú növekedésről ismét a termelésalapú növekedésre áll át az ország, év végére várhatóan 10 százalék feletti lesz az export bővülése. Az uniós fellendülés magával húzhatja az elmúlt két év pénzügyi sokkja ellenére talpon maradt gépipart és nehézipart, ugyanakkor a könnyűipar már nem lesz képes talpra állni.

Ugyancsak erős érdeklődés mutatkozott Kraft Péter volt perui magyar nagykövet, jelenleg az amerikai Horwath Consulting magyar leányvállalata igazgatósági tagjának előadása iránt. Kraft megismételte, hogy Magyarországnak elolvadt a versenyelőnye, ám a turizmus fejlesztésében komoly növekedési lehetőségek rejlenek. Kraft szerint a magyar termálturizmus világszerte ismert és elismert, a hazai szállodák magas szintű tudással és technológiával rendelkeznek. Ez lehetne az egyik "technológia", amelyet a gazdaságilag és demográfiailag is gyorsan növekvő dél-amerikai országokba exportálhatnánk. Kraft szerint ugyanis Magyarországnak mint uniós tagországnak van keresnivalója Amerika déli gazdaságaiban.

Hankiss Elemér azt a kérdést feszegette, hogy az Európai Unió tagjaként milyen világhatalmi pólus felé tartunk, ugyanis egyelőre nem kristályosodott ki, ki vagy kik irányíthatják majd a világgazdaságot és a világpolitikát. Eszmefuttatása szerint az Egyesült Államok szerepe épp úgy csökkenhet, mint ahogy nőhet, s helyét átveheti akár Kína, akár az Európai Unió, ugyanakkor Japán és Oroszország is beleszólhat a "meccs" eredményének alakulásába.