Májustól újra drágul a fővárosi távfűtés

2008.04.15. 07:03
A lakossági hődíjak május 1-jétől 4,7-6,1, a nem lakossági hődíjak 4,5-6,1 százalék közötti mértékben emelkednek, az alapdíjak egyik esetben sem változnak - tudta meg a Napi Gazdaság Balog Róberttől, a Főtáv szóvivőjétől.

Az emelésre azért volt szükség, mert a - KSH adatai szerint is - az április 1-jétől az 500 köbméter/óra teljesítmény felett vételezett földgáz hatósági díja 5,8 százalékkal, a hődíjhoz kapcsolódó inflációs tényezők közül az ipar belföldi értékesítési árindexe január-februárban 2,4 százalékkal, a villamosenergia-termelés és -elosztás két hónap alatt pedig 19,3 százalékkal emelkedett. A földgáz hatósági árának emelkedése egyrészt növeli a Főtáv Zrt. által vásárolt hőenergia és földgáz beszerzési árait, másrészt a hődíjhoz kapcsolódó inflációs hatások emelik a szolgáltatás költségeit. Mindezek miatt indokolt és szükséges a távhő-szolgáltatási hődíjak változtatása.

Az egyes hődíjak költségtartalma eltérő, ezért a díjváltozás mértéke is különböző. A legáltalánosabban alkalmazott hődíj 6,1 százalékkal emelkedik. A közüzemi szerződésben meghatározott hőteljesítmény szerinti hődíj növekedésének mértéke 5,9 százalék. Az újonnan bevezetett választható tarifa esetén alkalmazott hődíj 5,8 százalékkal, az egy összegű díjfizetés esetén választható hődíj 4,7 százalékkal emelkedik.

A lakossági fogyasztói terhek az átlagos méretű és fogyasztású (52 négyzetméteres, 43,1 gigajoule/év hőfelhasználású, fűtéssel és meleg vízzel ellátott) lakás esetében 4 százalékkal nőnek, ami áfával együtt mintegy 800 forint költségnövekedést jelent havonta. A megemelt hődíj első alkalommal a június végén kibocsátott, május havi hőfogyasztást tartalmazó számlákban jelenik meg.  • Hírek
  • Hírek