Judit
2 °C
7 °C

Májustól újra drágul a fővárosi távfűtés

2008.04.15. 07:03
A lakossági hődíjak május 1-jétől 4,7-6,1, a nem lakossági hődíjak 4,5-6,1 százalék közötti mértékben emelkednek, az alapdíjak egyik esetben sem változnak - tudta meg a Napi Gazdaság Balog Róberttől, a Főtáv szóvivőjétől.

Az emelésre azért volt szükség, mert a - KSH adatai szerint is - az április 1-jétől az 500 köbméter/óra teljesítmény felett vételezett földgáz hatósági díja 5,8 százalékkal, a hődíjhoz kapcsolódó inflációs tényezők közül az ipar belföldi értékesítési árindexe január-februárban 2,4 százalékkal, a villamosenergia-termelés és -elosztás két hónap alatt pedig 19,3 százalékkal emelkedett. A földgáz hatósági árának emelkedése egyrészt növeli a Főtáv Zrt. által vásárolt hőenergia és földgáz beszerzési árait, másrészt a hődíjhoz kapcsolódó inflációs hatások emelik a szolgáltatás költségeit. Mindezek miatt indokolt és szükséges a távhő-szolgáltatási hődíjak változtatása.

Az egyes hődíjak költségtartalma eltérő, ezért a díjváltozás mértéke is különböző. A legáltalánosabban alkalmazott hődíj 6,1 százalékkal emelkedik. A közüzemi szerződésben meghatározott hőteljesítmény szerinti hődíj növekedésének mértéke 5,9 százalék. Az újonnan bevezetett választható tarifa esetén alkalmazott hődíj 5,8 százalékkal, az egy összegű díjfizetés esetén választható hődíj 4,7 százalékkal emelkedik.

A lakossági fogyasztói terhek az átlagos méretű és fogyasztású (52 négyzetméteres, 43,1 gigajoule/év hőfelhasználású, fűtéssel és meleg vízzel ellátott) lakás esetében 4 százalékkal nőnek, ami áfával együtt mintegy 800 forint költségnövekedést jelent havonta. A megemelt hődíj első alkalommal a június végén kibocsátott, május havi hőfogyasztást tartalmazó számlákban jelenik meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?