Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

A Főtaxit érdekli az Est.Taxi

2003.06.16. 09:51
Háromszázmillió forintos tőkeemelés után megvásárolná a Főtaxi a május végén csődöt jelentő Est Taxi gépjárműparkját. A Főtaxi az Est 120 autója mellett további 50 új gépkocsi beszerzését és egy GPRS műholdas irányítási rendszer bevezetését tervezi.
A nemrég csődöt jelentett Est.Taxi 120 autójának megvásárlásáról tárgyal a Főtaxi és várhatóan ötven új gépkocsit is vásárolnak az idén. Minderre bőven futja majd, a Vegyépszer Rt. ugyanis, mint a Főtaxi csaknem száz százalékos tulajdonosa, a nyár folyamán háromszázmillió forintos alaptőke-emelést hajt végre a cégnél - jelentette be Végh Tibor vezérigazgató szavait.

Műholdas irányítási rendszer és Est-es autók

Az alaptőke-emelést egy új GPRS műholdas irányítási rendszer bevezetésére fordítják, amely diszpécser nélküli gyorsabb címkiadást és autórendelést tesz lehetővé. A vállalat intenzív tárgyalásokat folytat a közelmúltban csődöt jelentő Est Taxi megvásárlásáról, amelynek a 130 járművéből 120-at vennének át. Az Est.Taxi május 29-én jelentette be, hogy átmenetileg szünetelteti működését.

Tavalyhoz hasonlóan várhatóan ismét vásárolnak ötven saját tulajdonú autót. A vezérigazgató szerint idei árbevételük nagyjából a múlt évi szinten, 750 millió forint körül alakul, nyereségtervük kétszázmillió forint.

Tavaly már nyereséges volt a Főtaxi

Két évvel ezelőtt 900 millió forint árbevétel mellett még 150 millió forint veszteséggel zárult a taxitársaság mérlege. A jelenleg 325 millió forint jegyzett és 400 millió forint saját tőkével bíró társaság tavaly már 754 millió forint árbevételt és 68 millió forint mérleg szerinti nyereséget ért el.

A múlt évi nyereség annak köszönhető, hogy a saját tulajdonú autóparkot 2002-től franchise-rendszerben üzemeltették tovább. Ez a megoldás jelentősen csökkentette a cég költségeit.