Hermina
15 °C
27 °C

Jó hétvégéje volt a légi taxisoknak

2003.08.27. 09:28
A Forma-1 magyarországi futama a helikoptereket üzemeltető cégeknek is az év kiemelkedő eseménye, vasárnap például 163 le- és felszállást regisztrált a repülésirányításért felelős HungaroControl.
A gépek átlagos befogadóképességét figyelembe véve körülbelül 650 utast szállítottak - mondta a NAPI Gazdaságnak Molnár Csaba, a Hungaroring szervező bizottságának tagja, a HungaroControl repüléstájékoztató részlegének vezetője. Az év során ehhez fogható forgalmat egyetlen rendezvény sem hoz, a helikopteres utazások általában a különböző repülőnapokhoz kapcsolódnak.

Kevés gazdag üzletember

Forrás: HungaroControl
Ennek egyik oka az, hogy Magyarországon egyelőre még csak csírájában él az a gyakorlat, amely szerint egy-egy multi vezetője egy nap alatt helikopteren járja körbe vállalkozásait. Emellett az a tehetősebb üzleti réteg is csak kialakulóban van idehaza, amely különböző célokból rendszeresen használja saját tulajdonú helikopterét. E járműveket leggyakrabban légi taxiként, mezőgazdasági célokra, villamos távvezetékek ellenőrzésére veszik igénybe, de használják őket légi fotózáshoz, valamint filmforgatásokhoz is. A külföldi producerek gyakran élnek ezzel a lehetőséggel s a média néhány pénzesebb vállalkozásai is használják ezt a közlekedési eszközt.

Két éve többen repültek

Molnártól a Napi megtudta még, hogy két évvel ezelőtt sokkal többen választották a közlekedésnek ezt a formáját a Forma-1 idején, s a tavalyihoz képest sem nőtt az utasok száma. Versenyzőkkel, az istállók vezetőivel, illetve tehetősebb magánszemélyekkel röpködtek a helikopterek a mogyoródi pálya mellett lévő leszállóhely és a főváros között (itt a Duna-parton, a Dráva utcánál alakítottak ki ideiglenes "repteret"), de landoltak gépek a Budaörsi repülőtéren is. Az oda-vissza út 50-60 ezer forintba kerül, ami megegyezik az európai árakkal.

A helikopteres üzletág csúcsnapjának tekinthető vasárnapi futamon összesen 12 (Mi-44-es, R-44-es és Bell 206-os típusú) gép vitte az utasokat. Miután ebben az üzletben az év során több holtszezon is van, és a gépek fenntartása igen sokba kerül, a légi szállítással foglalkozó cégek általában bérlik a járműveket. A vasárnapi fuvarok szervezője a Governor, a leszállóhelyek üzemeltetője a Sunflower volt, a gépeket a rendőrségtől és az Aero Caritastól bérelték.