Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A Versenyhivatal ellenzi az egységes taxis tarifát

2005.03.18. 14:48
Nem ért egyet a taxis tarifák egységesítésével a Gazdasági Versenyhivatal, mert az kiszolgáltatottabb helyzetbe hozná a fogyasztót, jelentősen drágítaná a szolgáltatást és romlana a kiszolgálás minősége is.
A Gazdasági Versenyhivatal szerint nem indokolt a taxis tarifák mindenre kiterjedő fixálása - tájékoztatta a hivatal az Indexet. Mint korábban hírt adtunk róla, áprilisban vagy májusban fogadhatja el a fővárosi közgyűlés azt a rendeletet, amely fix tarifát szabna a budapesti taxisoknak.

Jelentős drágulás

A rendelettervezet szerint 300 forint lenne az alapdíj, 240 forint a kilométerdíj, 60 forint a várakozási percdíj, ezen kívül a telefonon hívott taxiknál bevezetik a 300 forintos, úgynevezett kiállási díjat. A ház elé rendelt taxik esetében tehát 600 forintról indulna az utazás.

A Gazdasági Versenyhivatal szerint az önkormányzat által javasolt ár 60-70 százalékos díjemelést okozna. Ezzel a becsléssel egyébként a Taxis Kamara és a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség is egyetért. Piaci tapasztalatok szerint az átlagtarifa - a szerződéses árakat is figyelembe véve 160 Ft//km, ami 240 Ft/km-re emelkedne, illetve erre épülne még rá a fuvarok mintegy 80-90 százalékánál a 300 Ft-os kiállási díj, ami egy átlag fuvarköltséget 20 százalékkal emelne.

Romló minőség

A GVH emlékeztet arra, hogy a rendszerváltozás óta rendeletekkel szabályozták a minimum szolgáltatást, és a maximálisan alkalmazható tarifát. Mindezek ellenére persze még vannak problémák a piacon, de nem az a megoldás, ha egységesítik a taxis tarifákat.

A fogyasztók kiszolgáltatottsága éppen a telefonos rendelés elterjedésével csökkentek. Pont a telefonos rendeléseket drágítani a kiállási díjjal hátrányosan érintené a fogyasztókat. Ha a fogyasztó nem telefonon rendelné a kocsit, hanem taxiállomást keresne fel, vagy az utcán intene le taxit, romlana a "kiszolgálás színvonala". Csomagját neki kellene cipelni, és ha kocsit talál végképp nincs választási lehetősége, mert örülne az első "megálló" lehetőségnek - indokolja véleményét a Versenyhivatal.