Jenő
-3 °C
6 °C

Törvényes a taxi tarifák maximálása

2002.05.06. 09:10
Nem alkotmánysértő az árak megállapításáról szóló törvénynek az a rendelkezése, amely szerint a települési önkormányzat megállapíthatja a személytaxi-szolgáltatásért felszámítható legmagasabb árat - döntött az Alkotmánybíróság.
Az indítványozó véleménye szerint a vitatott szabályozás versenykorlátozó szerepet tölt be, és a helyi képviselőtestületek "kénye-kedvének" szolgáltatja ki a piaci szereplőket.

Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy bár a támadott rendelkezés tényleg korlátozza a piacgazdaságot, az mégsem alkotmányellenes, ha az ármegállapítást az állam a fogyasztói érdekek védelmét szolgálva lehetővé teszi.

Nem sérti a versenyt

A testület határozatának indokolása szerint a hatósági ármegállapítás nem sérti a gazdasági verseny szabadságának elvét sem, mert a személytaxi-szolgáltatásban résztvevő vállalkozók mindegyikére azonos szabályozást ad egy adott településen belül.

Frappáns definíció

Az Alkotmánybíróság határozatában régi tömegigényt kielégítve frappáns definíciójával véget vetett az ősi vitának, hogy mi is az a taxi: "A személytaxi-szolgáltatás rendeltetése a közforgalmú tömegközlekedés kiegészítése azáltal, hogy a tömegközlekedési eszközök igénybevétele helyett, vagy amellett, a menetrendtől eltérő útvonalakon, vagy időpontokban is biztosítsa a felmerülő közlekedési szükségletek teljesítését." A törvényesség őrei ezen alapról elrugaszkodva végül leszögezték: "E lakossági és idegenforgalmi fogyasztói igények kielégítése szükségessé teheti, hogy a személytaxi-szolgáltatás elérhető és kiszámítható áron működjön".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?