Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Törvényes a taxi tarifák maximálása

2002.05.06. 09:10
Nem alkotmánysértő az árak megállapításáról szóló törvénynek az a rendelkezése, amely szerint a települési önkormányzat megállapíthatja a személytaxi-szolgáltatásért felszámítható legmagasabb árat - döntött az Alkotmánybíróság.
Az indítványozó véleménye szerint a vitatott szabályozás versenykorlátozó szerepet tölt be, és a helyi képviselőtestületek "kénye-kedvének" szolgáltatja ki a piaci szereplőket.

Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy bár a támadott rendelkezés tényleg korlátozza a piacgazdaságot, az mégsem alkotmányellenes, ha az ármegállapítást az állam a fogyasztói érdekek védelmét szolgálva lehetővé teszi.

Nem sérti a versenyt

A testület határozatának indokolása szerint a hatósági ármegállapítás nem sérti a gazdasági verseny szabadságának elvét sem, mert a személytaxi-szolgáltatásban résztvevő vállalkozók mindegyikére azonos szabályozást ad egy adott településen belül.

Frappáns definíció

Az Alkotmánybíróság határozatában régi tömegigényt kielégítve frappáns definíciójával véget vetett az ősi vitának, hogy mi is az a taxi: "A személytaxi-szolgáltatás rendeltetése a közforgalmú tömegközlekedés kiegészítése azáltal, hogy a tömegközlekedési eszközök igénybevétele helyett, vagy amellett, a menetrendtől eltérő útvonalakon, vagy időpontokban is biztosítsa a felmerülő közlekedési szükségletek teljesítését." A törvényesség őrei ezen alapról elrugaszkodva végül leszögezték: "E lakossági és idegenforgalmi fogyasztói igények kielégítése szükségessé teheti, hogy a személytaxi-szolgáltatás elérhető és kiszámítható áron működjön".