Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Szilveszteri forgalom a taxisoknál

2008.04.07. 12:50
Foglaltat jelzõ diszpécserszolgálatok, túlterhelt taxisok – a BKV-sztrájk miatt a reggeli csúcsforgalomban sokan nem kaptak autót, de akik kaptak, azok a dugó miatt jutottak el lassabban munkahelyükre. Elõfordult olyan is, hogy összeültettek egy irányba utazó ügyfeleket. A roham 10-11 körül csitult, de a cégek azt várják, hogy délután, a munkaidõ végén újra elkezdõdik.

Már vasárnap este lehetetlen volt hétfõ reggelre taxit rendelni, a reggel fél hat és nyolc közötti idõszakra már jóval korábban lefoglalták az összes autót. Az elõrelátóbbak már pénteken megrendelték a kocsit hétfõre, de a dugó miatt így is sokan késtek munkahelyükrõl. A fõvárosi taxis cégek jóval több autóval voltak kint az utakon, mint egy átlagos hétfõ reggel szoktak, sok éjszakás is maradt még a reggeli csúcs idejére.

Járhatatlan utak

A Fõtaxinál a megrendelések felét tudták csak teljesíteni, a kollégák nagyon túl vannak terhelve – mondta az Indexnek Garamszegi Miklós vezérigazgató. Elõrendeléseket vasárnap estétõl már nem tudtak felvenni, ma reggel pedig csak minden második rendelésre tudnak kocsit küldeni. A központ is sokszor foglalt.

A cégnél 600-650 kocsi van kint a forgalomban (összesen 800 autója van a társaságnak), ez a kétszerese egy átlagos hétfõnek, általában 300-350 autóval játják az utakat. A helyzetet csak fokozza, hogy az utak szinte járhatatlanok, néhol csak a buszsávot tudják használni (ha van olyan), de sok helyen az is tele van autókkal. Elõfordul, hogy a dugó miatt nem tudnak a kért címre odaérni.

Összeültettek utasokat

A 6x6 Taxinál négy-ötszörös volt a túlterheltség egy átlagos naphoz képest – nyilatkozta Surányi Attila ügyvezetõ. Legalábbis a beérkezett hívásokat nézve, mert nagyon sokan el sem tudták érni a diszpécserszolgálatot. Az elõrendelések egy része már pénteken beérkezett, a legtöbben szombaton rendeltek autót hétfõ reggelre. Majdnem az összes autó - – nagyjából hétszáz kocsi – az utakon van, még a szabadságos kollégákat is berendelték és nagyon sok éjszakás is az utcán maradt.

A társaságnak nagyon sok céges kötelezettsége is van – például vérszállítás, repülõtársaságok pilótáit viszik a repülõtérre, tévés-rádiós mûsorvezetõket munkahelyükre. A céges megrendeléseknél elõfordult, hogy több ügyfelet ültettek egy autóba, úgy vitték õket munkahelyükre. De magánmegrendeléseknél is összeültettek utasokat, természetesen az engedélyükkel &ndash,magyarázta az ügyvezetõ. Az utasok megértõek voltak ebben a helyzetben, mûködött a szolidaritás.

A reggeli csúcsidõszak fél héttõl tízig tartott, ekkor a rendeléseknek hatvan-hetven százalékát voltak kénytelenek elutasítani.

Az utasok is rugalmasak

A City Taxinál is a lehetõ legnagyobb kapacitással, megerõsített szolgálattal mûködtek hétfõ reggel, a 848 autó 70-80 százaléka az utakon volt, ez húsz százalékkal több, mint átlagosan. Az elõrendelések már péntektõl érkeztek. A társaságnál megpróbálták rugalmasabban kezelni az idõpontokat, ha például fél hétre már nem volt elérhet autó, akkor megbeszélték az utassal, hogy 5-10 perccel korábbra vagy késõbbre kérje a taxit – magyarázta Bõsz Péter marketingigazgató.

A diszpécserszolgálat is több vonalon volt elérhetõ – a cégnél pontosan tudják, hány bejövõ hívás van –, de volt olyan is, akinek nem volt türelme kivárni, hogy felvegyék a telefont. Itt is arról tájékoztattak, hogy sokkal nehezebben volt kezelhetõ a közlekedési helyzet, mint általában, a bekötõ utak szinte járhatatlanok voltak. A társaság délutánra vár egy hasonló rohamot, akkor az ellenkezõ irányba.

Nagyobb bevétel

A Taxi2000-nél négyszer annyi megrendelés futott be, mint egy átlagos napon, de a társaságnál arról tájékoztattak, hogy nagyvonalakban el tudták látni feladatukat. Bõségesen voltak kint taxisok az utakon, de a dugó miatt nehezen tudtak címre menni. A cégnél 300 autóval állták a rohamot, máfélszer annyival, mint általában. Persze itt is elõfordult, hogy vissza kellett utasítani hívást és nem tudták az összes elõrendelést sem fogadni.

Budapesten a taxisok körülbelül 10-15 százalékkal magasabb bevételre számíthatnak a hétfõi BKV-sztrájk következtében, több a fuvar, de a torlódások miatt lényegesen nehezebb a haladás a fõváros útjain - mondta a távirati irodának Dudás Zoltán, a Buda Taxi és a Tele 5 taxi általános igazgatója.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?