Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Több adót fizetünk jövőre?

2004.10.01. 08:07
A Pénzügyminisztérium 2005-re ötszáznegyvenmilliárd forinttal több bevétellel számol, mint az idén, ennek jelentős részét a nagyobb vásárlási kedvből adódó magasabb áfabevételek tennék ki, de regisztrációs adóként is többet fizetünk majd be.
Adókból, illetékekből összesen 4730 milliárd forint bevételt vár jövőre a 2005-ös költségvetési törvényjavaslat tanúsága szerint a Pénzügyminisztérium (PM). Idén valószínűleg 4190 milliárd forint folyik be az adókból, a tárca utolsó prognózisa alapján. Az eredeti tervek szerint 4300 milliárdnak kellene bejönnie, de az áfánál, szja-nál jövedéki adónál túlzottnak bizonyultak az elvárások.

Több bevétel

Jövőre tehát 540 milliárd forinttal szed be többet az ideinél a büdzsé, vagyis 12,8 százalékkal hízik a bevétel e csatornákon keresztül - tudta meg a NAPI Gazdaság. Valójában ennél 150 milliárddal kevesebb köthető közvetlenül a jövő évi gazdasági tevékenységekhez és lakossági befizetésekhez, 150 milliárd forint áfa ugyanis eredményszemléletben még az idei évre datálódik, csak az EU-csatlakozás miatt csúszik át jövőre.

Ezzel együtt nem látszik teljesülni a tárca ígérete, miszerint a következő évben csökken a jövedelemelvonás mértéke a nominális bruttó hazai termékhez viszonyítva. A törvényjavaslatban közölt idei és jövő évi GDP-adatok alapján minimális, 0,02 százalékpontos emelkedés jön ki pusztán az adókat vizsgálva, de az államháztartás egészéről majd a javaslat benyújtása után lehet képet alkotni.

Az áfából méretes növekedést vár a PM: az idei 1695 milliárd után 2048 milliárd folyik be ebből az adónemből, ami 20,8 százalékos növekedésnek felel meg. Miután az áfarendszerben komoly, a bevételeket markánsan érintő változást (áfakulcsok, egyes kulcsok közötti átsorolás) nem tartalmaz az adótörvénycsomag, vélhetően a fogyasztásban bíznak a tárca szakértői, illetőleg az EU-csatlakozás miatt idén helyett jövőre befolyó adóban.

Rossz terv

Ezzel együtt sem sikerült 2004-ben helyesen belőni az áfatervet, 88 milliárd forint elfolyt valahol kézen-közön. A büdzsében landoló személyijövedelemadó-bevétel 69 milliárd forinttal emelkedhet a következő évben, azzal együtt, hogy a kétkulcsos adótábla százmilliárd forint bevételkiesést okoz. A makropálya szerint a bruttó bérek jövőre öt-hét százalékkal emelkedhetnek, vagyis a foglalkoztatás bővülésével is számolhattak a bevételi tervszám készítői. Társasági adóból 29,4 milliárddal több folyhat be: a négy százalékos gazdasági növekedés mellett a jövőre emelkedő osztalékadó alapozhatja meg a bevételt.

Jövedéki és regisztrációs adóból 15,4 milliárd forinttal nőhet a bevétel. Utóbbi adónem jogszabályi háttere változik meg a legnagyobb mértékben jövőre, ami a bevételek növekedését garantálja. A jövedéki körben az üzemanyag esetében a 250 forintos árkorlát miatt nem emelkedhet mértéktelenül az adóbevétel, a dohánynál viszont az illegális magánimport visszaszorítása elvileg a befizetések emelkedését hozza magával.

Az egyéb adónemek közül az egyszerűsített vállalkozási adóból látszólag tetemes, 15,8 milliárdos növekményre van kilátás, ám idén biztosan meghaladja az előirányzott 54,5 milliárd forintot a bevétel. Nem változnak jövőre az árbevételre és az adókulcsra vonatkozó előírások sem az eva esetében. A bankok különadójából, a kamatmarzsra kivetett hat százalékos adóból 31,8 milliárd forintot vár a tárca, ami valamelyest felette van a kormány és a bankok közti alku tárgyát képező harmincmilliárdnak.