Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Bezár a Tchibo kávégyár

2005.01.06. 08:59
Még egy év sem telt el azóta, hogy a Kraft Foods bejelentette magyarországi gyártókapacitásának felszámolását, most újabb nagy nemzetközi élelmiszer-ipari vállalat, a Tchibo készül kávégyárának bezárására.
Távozik Magyarországról a Tchibo kávégyártó üzeme értesült a NAPI Gazdaság. Mint azt Torsten Kaack, a Tchibo Budapest Kft. ügyvezetője megerősítette: a társaság 2005 első félévében a termelés áthelyezését tervezi Magyarországról. Az új üzemek Bécsben és Hamburgban lesznek.

Nem illeszkedett

Az ügyvezető a lépést azzal indokolta, hogy a további magyarországi termelés nem illeszkedik a Tchibo fejlesztési stratégiájába. Torsten Kaack úgy vélte, hogy a jelenlegi piaci verseny modernizálást igényelne a gyártás során és ez csak jelentős beruházással valósítható meg. A termelési részleg felszámolása 48 alkalmazottat érint, akiknek a cég szociális csomaggal kíván segíteni.

A cégadatok szerint a Tchibo Budapest Kft. árbevétele 2003-ban lényegében stagnált az előző évhez képest (0,58 százalékkal, 9,4 milliárd forintra csökkent), az üzemi tevékenység eredménye azonban drasztikusan, a felére, 1,378 milliárd forintról 680,1 millió forintra zuhant. A számokból az derül ki, hogy ennek hátterében főként az értékesítés közvetlen költségeinek növekedése állt: ezek a költségek a 2002. évi 3,7 milliárd forintról 800 millió forinttal, 4,5 milliárdra ugrottak 2003-ban.

Jut is, marad is

A Tchibo 1991 óta működik Magyarországon és jelenleg a pörköltkávé-piacon mintegy negyven százalékos aránnyal piacvezető. Torsten Kaack kiemelte, a gyártás áthelyezése nem befolyásolja azt a tényt, hogy a Tchibo továbbra is elkötelezett a magyar piac iránt és sikereit a helyi viszonyokat jól ismerő munkatársak csapatmunkájára építi a jövőben is: a magyar piacra fókuszáló marketingcsapatuk továbbra is Magyarországon lesz majd.

A hazai édesség- és kávépiacot egykor szintén meghatározó vállalkozás, a Kraft Foods Kft. kevesebb mint egy éve a versenyképesség javításának szándékával számolta fel magyarországi gyártókapacitásait, hogy a Piros Mogyorós csokoládét és a Sport szeletet Pozsonyban, a Jacobs kávét pedig Bécsben gyártsák.

Maradék

A Kraft Foods Inc. tavaly tavaszra időzítette a magyarországi gyárbezárásokat, amelyek nyomán 320 főt bocsátottak el. A döntés bejelentésekor Ramón Weidinger, a Kraft Foods Hungária Kft. ügyvezető igazgatója szintén azt mondta, hogy a magyar piacon nagyon éles a verseny, s a gyárbezárások elkerülhetetlenek a vállalat további fejlődése érdekében.

A Kraft Foods Hungária Kft. akkor az édességgyártók között a Nestlével holtversenyben piacvezető volt, a kávépiacon pedig a harmadik legnagyobb. A Kraft Foods Hungária Kft. termelésének áthelyezésével a magyarországi kávépiacon a Tchibo Budapest Kft. és a Sara Lee Kávé és Tea Rt. maradt a meghatározó szereplő. A Tchibo döntésével igazán nagy már csak a Sara Lee marad.