Árpád
-2 °C
4 °C

Pénzeső hullott az építőanyagcégekre

2006.09.15. 06:52
A magyarországi téglagyártók 2006-ban - a vártnál is gyengébb tavasz után - meglepően jó nyarat zártak. Az ágazat 2004 nyara óta stagnált, tavaly a jelentős raktárkészletek miatt akció akciót követett. A visszaesés egészen májusig tartott - magánvevő még ekkor is alig volt, a beruházásokat pedig rendre elhalasztották -, aztán júniusban fellendült a piac, és a boom azóta is tart - számolt be a Világgazdaságnak Bodnár György, a téglapiacon vezető szerepet játszó Wienerberger Téglaipari Zrt. kereskedelmi igazgatója.

Jelenleg a Wienerberger téglagyárai (is) teljes kapacitással működnek, de a megrendelőknek átlagosan így is 2-4 hetet várniuk kell. A cég, amely tavaly 23,4 milliárd forintos árbevételt ért el, az idén körülbelül 10 százalékos forgalomnövekedésre számít. Az igazgató szerint a váratlan fordulatnak több oka is lehet: az elhalasztott beruházások elindultak, és - feltehetően a kamatadó bevezetése miatt - az ingatlan újra vonzó befektetési forma lett.

Az utóbbi feltevést támasztja alá, hogy az idén újra tervezőasztalról lehet lakásokat eladni, márpedig erre - a lakásépítők szerint - 2003 óta nem volt példa. Pálvölgyi Tamás, a Magyar Építőanyag-ipari Szövetség ügyvezetője szerint ehhez az is hozzájárult, hogy sok, későbbre tervezett nagyberuházást előre is hoztak. Az ügyvezető a jövőre vonatkozóan a minőségi termékek fontosságát emelte ki; a szövetség - számos más szakmai és hatósági szervezettel közösen - ennek érdekében alapította meg a Kiváló Építési Termék védjegyet, amelyet hat cégnek már oda is ítéltek.

Cement

Megugrott a cementgyártók rendelésállománya is. Márta Irén, a Holcim Hungária Zrt. kommunikációs igazgatója arról számolt be, hogy a tavalyi évet 32 milliárd forintos árbevétellel záró vállalat cementértékesítése 2006 első fél évében az egy évvel korábbihoz képest 10 százalékkal nőtt, és nagyjából ilyen ütemű bővülésre számítanak a második fél évben is.

A betongyártóknál nemcsak a nyár, de már a tavasz is jobb volt, mint tavaly - mondta Szilvási András, a Magyar Betonszövetség ügyvezetője. A szakmai szervezet adatai szerint a magyarországi gyártók az első fél évben 2,34 millió köbméter transzportbetont állítottak elő, 9 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A piacot nem a lakossági, hanem a külföldi és magyar nagyberuházások húzták; a mélyépítés annak ellenére erősödik, hogy a területen az állami támogatás mértéke folyamatosan csökken, az idén már nem éri el a 20 százalékot sem.

Padlólap

A betongyártás az ügyvezető szerint tartani tudja a tavaly elért 60 milliárd forintos országos összbevételt - az első fél évben a forgalom 25-27 milliárd forint volt -, mivel azonban nem volt áremelés, a forint gyengülése a mintegy 30-40 százalékban külföldi tulajdonban lévő betongyártók profitját jelentősen csökkentheti. A tavalyinál jobb évre számít Tápai Antal, a Magyar Betonelemgyártók Szövetségének elnöke is, aki szerint csupán a lakásépítés területén tapasztalható stagnálás, az ipari magasépítés és - az autópálya-beruházásoknak köszönhetően - a közlekedési építés idei eredményei és kilátásai egyaránt kedvezőek.

A kerámia burkolólapok piaca is bővült: a legnagyobb hazai gyártó, a Zalakerámia Zrt. az első fél évben - szakmai körökből származó információink szerint - 2,34 millió négyzetméter csempét és 1,93 millió négyzetméter padlólapot értékesített belföldön, ez éves szinten 42, illetve 40 százalékos növekedést jelent. A burkolólapok esetében az import jelentősen meghaladja a hazai termelést: féléves adat még nincs, de egyedül Olaszországból az első negyedévben 1,99 millió négyzetméter burkolót hoztak be az országba, 23 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A teljes importált mennyiség az első negyedévben a 2005. január-júniusi időszakhoz képest 11 százalékkal, 3,58 millió négyzet-méterre nőtt.

Ajtó, ablak

Prohászka Rajmund, a Magyar Ajtó-Ablak Egyesület elnöke egyenesen úgy fogalmazott: az ablakszektornak 15-20 éve nem volt olyan jó éve, mint az idei. Az elnök szerint mindenekelőtt a panelprogram felfutásának köszönhető, hogy a harmadik-negyedik negyedévi rendelésállomány elérte a 15-20 milliárd forintot, az ágazat számára hagyományosan kedvező szeptember-novemberi időszak így a szokásosnál is több munkát hoz. A cégek eredményét mindazonáltal kissé visszaveti, hogy áraik - az üveg 50 és az alumínium alkatrészek 30 százalékos áremelkedése miatt - mintegy 10 százalékkal emelkedtek, ezt azonban a szerződések hosszú átfutási ideje miatt nem tudták mindig érvényesíteni.

Abban viszont, hogy meddig tart a lendület, már megoszlik a szakemberek véleménye. Akadnak, akik attól tartanak, hogy a megszorító intézkedések hatása jövőre már valóban érzékelhető lesz. A mérleg másik serpenyőjében viszont ott van az EU-támogatás: becslések szerint Magyarországra 2007-2011 között 8-11 ezer milliárd forint érkezik, ennek pedig több mint a feléből épülni fog valami.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?