Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Bűnbak lett a reggeli ital

2004.02.26. 13:51
Bár hosszas tárgyalások után megszületett az egyezség a gazdák és a kormány között, továbbra sem csitulnak az indulatok a tejpiac körül. Most a tejfeldolgozók sérelmezik, hogy megkérdezésük nélkül szorítják háttérbe a reggeli italt. A gazdák ugyanis ezt kiáltották ki bűnbaknak, amíg ugyanis reggeli italt isznak az emberek tej helyett, addig az ő zsebükből veszik ki a pénzt.
A háromoldalú tárgyalások végül kétoldalúvá váltak, a szerda esti egyezségből ugyanis kimaradtak a feldolgozók. A kormány megegyezett a tüntető gazdák képviselőivel, mindent megígért nekik, így néhány kivételtől eltekintve csütörtök reggel nem folytatódtak a demonstrációk.

A megállapodás szerint az uniós csatlakozásig 68 forintos áron kell megvenni a tejet a gazdáktól. Ezen felül a gazdák kapnak literenként négy forint kiegészítő támogatást is. Ezt az árat és a támogatást visszamenőlegesen, január-februárra is megkapják a gazdák.

Önként és dalolva

Az újabb izgalmakat a megállapodásban nem is szereplő részlet okozott. Szanyi Tibor államtitkár ugyanis megegyezett négy áruházlánccal, hogy azonnali hatállyal és meghatározatlan ideig felfüggesztik a tejimitátumok forgalmazását. Az FVM plitikai államtitkára az Indexnek nyilatkozva elmondta, szerdán ezzel a négy vállalattal folytattak tárgyalásokat, és valamennyi cég önként vállalta, hogy nem forgalmaz a jövőben reggeli italt.

A többi áruházlánccal csütörtökön veszik fel a kapcsolatot. Bár megtiltani nem tudják a reggeli ital forgalmazását, de néhány cég úgy dönthet, hogy nem árulják azt - magyarázta Szanyi Tibor.

Piacgazdaság magyar módra

Vége a tiltakozásoknak
A gazdák befejezték több mint egyhetes tiltakozó akciójukat - amely végül is eredménnyel és megállapodással végződött - mondta az MTI-nek Bagi Béla, az országos demonstrációs bizottság tagja, aki a tiltakozás koordinálásáért volt felelős. A gazdák néhány helyszínt most hagynak el, ahová a szerdai megállapodás híre csak csütörtök reggel érkezett. Erre példaként a nyírségi területet említette. A csütörtök 10 órára hirdetett fővárosi demonstráció a Vértanúk terén elmarad, miként a péntekre meghirdetett tiltakozó nagygyűlés is a budapesti Kossuth téren.

Két héten belül egyébként egy új jogszabály is elkészül, amivel végképp feketelistára kerülhet a termék. Kötelezik majd a gyártókat arra, hogy harsány legyen a csomagolás, amiből egyértelműen kiderül, hogy a reggeli ital nem tej. Szanyi személy szerint fekete keretbe írná ki, hogy "ez nem tej". Azt is kikötik, hogy a reggeli italokat nem lehet egy polcon árulni a tejjel. Így valószínűleg a kereslet is visszaesik majd.

"Tévhit ugyanis, hogy a reggeli italt azért vásárolják, mert olcsóbb. Az emberek azt hiszik, hogy ez gyengébb minőségű tej, de tej" - mondta Szanyi Tibor. A termék részesedése egyébként tíz százalékos a tejpiacon. Két-három évvel ezelőtti bevezetésük után nem nőtt a tejfogyasztás az országban, a reggeli italok valójában a tejfogyasztást gyöngítették - közölte az államtitkár az áruházláncoktól kapott adatokra hivatkozva.

Mindezek mellett még egy piacot korlátozó intézkedés történt. A kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy a reggeli italokat kiveszi a kedvezményes áfakörből, és májustól 25 százalékos áfát kell fizetni a termékek után.

Az újságokból tudták meg

Mi a tejhelyettesítő?
Ebbe a körbe azok a termékek tartoznak, amelyek felhasználási módja közelit vagy azonos egy adott tejtermékéhez, de előállításához tejipari mellékterméket (savó, permeátum) vagy nem tejeredetű alkotót (növényi zsír) is felhasználnak. A tejtermékek választékában az ilyen jellegű termékek megjelenése nem új keletű, hiszen az ömlesztett sajtok gyártásához a feldolgozók évek óta használnak fel savóport a sajt eredetű zsírmentes szárazanyag helyettesítéséhez. Másik példa a tejzsír részleges helyettesítése a vajkészítmények esetében, amelynek célja a vaj kenhetőségének javítása a jobb eladhatósága érdekében. Angliában, Írországban a vajválaszték 70-80 százaléka ilyen. Az egyik legnagyobb tejipari vállalat név nélkül nyilatkozó munkatársa szerint a melléktermékek ipari felhasználása - a fogyasztói piac igényeinek alakulásától függetlenül - környezetvédelmi szempontból is támogatandó. A tejfeldolgozók számára komoly fejtörést okoz e melléktermékek megsemmisítése. A kormány szankciója így nem csak a piaci versenyben okoz hátrányt, hanem a melléktermékek hasznos, és ésszerű felhasználása ellen is hat, rákényszerítve a gyártóra a megsemmisítés többletköltségét. A permeátum kristálytiszta (baktériummentes) folyadék, amely tartalmazza a vízben oldékony tejcukrot, vitaminokat, ásványi- és biosz anyagokat. Élettani hatásaival kapcsolatban elmondható, hogy egy nagyon értékes folyadék, amelynek összetétele igen közel áll a véréhez, így tökéletesen oltja a szomjat, kiváló alapanyag.

Az Index információi szerint a feldolgozók csak a sajtóból értesült az eseményekről. A gyárak képviselői ugyan részesei voltak az egyeztető tárgyalásoknak, de a szerdai egyezség nélkülük született. Kedd éjszaka ugyanis a kormány megegyezett külön a gazdákkal és külön a feldolgozókkal is a tejárakról, a gazdák és a feldolgozók azonban nem tudtak dűlőre jutni egymással. Név nélkül nyilatkozó informátorunk szerint ezért nem írták alá akkor a megállapodást. A termelők még csak információkat próbálnak gyűjteni az eseményekről, ezután alakítják ki álláspontjukat. Az egyik legnagyobb tejipari vállalat név nélkül nyilatkozó munkatársa szerint a kormány szankciója nem csak a piaci versenyben okoz hátrányt, hanem a melléktermékek hasznos, és ésszerű felhasználása ellen is hat, rákényszerítve a gyártóra a megsemmisítés többletköltségét.

A szerda esti egyeztetéseken már nem vettek részt a feldolgozók, így ők nem írták alá a szerződést. Szanyi Tibor arra a kérdésünkre, hogy a feldolgozók részt vettek-e a tárgyalásokon, azt felelte: igen is, meg nem is. "A meghatározó érdekképviseletek nem voltak jelen a tárgyalásokon, de Németh Imre miniszter telefonos kapcsolatban volt velük".

A minisztérium egyébként igyekezett valamennyi fél érdekeit képviselni - közölte az államtitkár, de azt ezért elismerte, hogy elsődlegesen a termelők érdekeit nézték. "Ők azok, akik a legkevésbé tudják megszervezni az érdekképviseletüket. Ez most nem mezőgazdasági probléma volt, hanem inkább érdekképviseleti. A gazdák képviselői leszerepeltek, csak a tüntetést voltak képesek megszervezni" - mondta Szanyi Tibor.

A keddi és a szerdai egyezség között egyébként semmi különbség nincs, csak a szerdaihoz hosszabb magyarázatot fűztek - ismerte el felvetésünkre az államtitkár.

Veszteséget okoz, de megteszik
A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft-nél a folyóstej értékesítés 10 százalékát tette ki a reggeli italok értékesítése, ám a szerdai megállapodástól függetlenül már egy hónapja a cég vezetése úgy döntött, hogy a tejimitátumok beszerzését felfüggeszti. Így jelenleg már csak a minimális készletek kifuttatása folyik, tájékoztatta az Indexet Fehér István, a Spar Kft. marketingosztályának vezetője. "A megállapodás cégünk számára nem jár anyagi haszonnal, sőt átmenetileg forgalomcsökkentő hatású is lehet. Társaságunk a minőségi termékfogyasztás arányának növelése és a termelők védelme érdekében döntött így, remélve, hogy a fogyasztók is értékelik ezt az intézkedést és a fogyasztás fokozottan a tej felé fordul. Önállóan hozott döntésünkről már az említett korábbi időpontban tájékoztattuk a szállítókat, mellyel kapcsolatban érdemi észrevétel nem történt." - fogalmazott Fehér.

Csütörtök reggel a Metro áruházlánc üzleteiben leállították a reggeli italok megrendelését, mostantól csak a raktáron lévő termékeket értékesítik. Szintén csütörtök reggel a háromezer Metro-alkalmazott eligazítása után azonnal értesítették a feldolgozókat a döntésről - mondta el az Indexnek Jaross Tamás a Metro Holding Hungary vezérigazgatója. A vezérigazgató reméli, hogy az áruházak és gazdák számára kedvező megállapodás következményeként növekedni fog bevételük, ugyanis az olcsó italok forgalmazásának beszűntetésével a vásárlók a drágább tejtermékek megvásárlására kényszerülnek. A vezérigazgató szerint a friss és tartós tejek árának csökkenésében jelentős szerepet játszott a tejimitátumok népszerűsége, a Metro folyékony tej-forgalmának 16 százaléka származott a reggeli italok eladásából. Az áruház 85 millió forintot veszít a döntésével. A reggeli italok közkedveltsége Jaross Tamás szerint abból adódott, hogy a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség nem világosította megfelelően a vásárlókat arról, hogy a reggeli ital és a tej között mi a különbség.

Gillemot Katalin, az Auchan áruház sajtóreferense az Indexnek elmondta, szakmai alapon döntöttek a reggeli italok kivonásáról. Ezt egyébként már régóta tervezik - tette hozzá. Ha elfogynak a készletek, a továbbiakban nem rendelnek a gyártóktól ilyen termékeket. A tárgyalásokon nem esett szó az önkorlátozás idejéről, és a sajtóreferens arra sem tudott választ adni, hogy értesítették-e a feldolgozó vállalatokat döntésükről.

A CBA még nem adott választ az Index kérdéseire.