Konrád
8 °C
26 °C

Jön az olcsó importtej

2004.04.28. 08:18
Napokon belül csökken a tejtermékek ára, mert a boltokban várhatóan tömegesen megjelenik az olcsó importáru, írja a Népszabadság. A szakértők szerint a csökkenés csak átmeneti.
A tejtermékek várhatóan legalább tíz százalékkal olcsóbbak lesznek a boltok egy részében. A lap információi szerint az uniós csatlakozás napját követő első hetekben - főként piacszerző szándékkal - Magyarországot is célba veszik nyugat-európai, szlovén, szlovák feldolgozók. Ezt sejtetik azok a reklámkiadványok, amelyek már "uniós árral" hirdetik a literenként száz forintnál olcsóbb tejet.

A sajtinvázió elmarad

Gerard Lenihan, a Sole Hungária Rt. vezérigazgatója a Népszabadságnak elmondta, hogy a külföldi versenytársak a jelenlegi magyar áraknál 30-40 százalékkal olcsóbban kínálják a kereskedelmi láncoknak a tartós és friss tejet, a kefirt, a joghurtot és más tejtermékeket. Korábban a tejfeldolgozók attól tartottak, hogy a sajttúlkínálat is jelentős lesz. A boltok rendeléseinek elemzéséből azonban kiderült, hogy a várt külföldi sajtinvázió elmarad, mert a Magyarországra szállító uniós vállalatok a csatlakozás pillanatától nem kaphatnak támogatást.

A Sole új termékekkel próbálkozik, és növelni kívánja exportját. A vezérigazgató azonban beszámolt arról is, hogy a németországi kereskedők magyar árut nem akarnak vásárolni. A Sole - a többi tejfeldolgozóhoz hasonlóan - próbálja megőrizni pozícióját, ennek érdekében - a kereskedők nyomására - kénytelenek árat csökkenteni. A szorongatott Sole bezárja pásztói feldolgozóját. A Sole jelenleg - öt másik tejfeldolgozóval együtt - literenként 68 forintot fizet a termelőknek, mert sikerrel pályázott a literenként 40 forintos exporttámogatásért. Ez azonban csak az első fél évben jár, azt követően, ha marad az alacsony fogyasztói ár, legalább tíz százalékkal kénytelenek csökkenteni a tej átvételi árát.

Csökkenő termelés

Hasonlóval már a jelentős exportot bonyolító Tolnatej Rt. is próbálkozott a napokban, ám a termelők nem fogadták el a literenkénti 59 forintos árat, és ezért kénytelenek voltak kiegyezni 63 forintban - mondta a Népszabadságnak Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára. Véleménye szerint uniós tagságunk első hónapjában bizonyára csökken a tej- és tejtermékek fogyasztói ára, de később viszszaáll az egyensúly, illetve a jelenlegi árszint. Ettől függetlenül a kevésbé tehetős feldolgozók és a tejtermelők nehéz időszak előtt állnak. A tejtermelés a tavalyi hasonló időszakhoz képest máris nyolc százalékkal csökkent, s bizonyára folytatódik a tejapály.