Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megint több tejet iszik a magyar

2002.09.26. 10:47
Növekszik a háztartások tejfogyasztása, de a legnagyobb forgalmú tejtermékeké is - állapította meg a GfK Piackutató Intézet. A közlemény szerint az idén általában is több élelmiszert fogyasztanak a háztartásokban.
Amíg a magyar háztartásokban korábban egyik évről a másikra mind kevesebb tejet ittak, addig idén az első félévben három százalékkal több tejet vásároltak, mint a múlt év hasonló időszakában - közölte a GfK. Január és június között a háztartások tejfogyasztása meghaladta a 30 millió litert, amire évek óta nem volt példa. A tejvásárlások értékben 11 százalékkal növekedtek a múlt év első hat hónapjához képest, és meghaladták a 31 milliárd forintot.

A legnagyobb forgalmú tejtermékre, a sajtra idén is a legutóbbi években megszokott fellendülés jellemző. Mennyiségben 14, értékben pedig 15 százalékkal nőtt a fogyasztása az első félév során, a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Ez 10 ezer tonnánál nagyobb mennyiséget jelent, és több mint 12 milliárd forintot.

Szintén kedvezőre fordult a tejföl-piac. A legutóbbi évek csökkenése vagy stagnálása után idén január-júniusban 7 százalékkal több tejfölt fogyasztottak a háztartásokban, mint tavaly, és 11 százalékkal többet költöttek rá. A piac mérete a félév során meghaladja a 6,5 millió litert, illetve a 7,5 milliárd forintot.

Dinamikusan fejlődik a gyümölcsjoghurt fogyasztása is. Mennyiségben 11, értékben 18 százalék növekedést regisztráltak a GfK piackutatói. Ezt a termékcsoportot a tavalyi megtorpanás után újra az 1990-es évek végén megszokott növekedés jellemzi. A joghurtorgalom meghaladta a 17 millió litert, illetve 7 milliárd forintot az első fél évben.