Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Megint több tejet iszik a magyar

2002.09.26. 10:47
Növekszik a háztartások tejfogyasztása, de a legnagyobb forgalmú tejtermékeké is - állapította meg a GfK Piackutató Intézet. A közlemény szerint az idén általában is több élelmiszert fogyasztanak a háztartásokban.
Amíg a magyar háztartásokban korábban egyik évről a másikra mind kevesebb tejet ittak, addig idén az első félévben három százalékkal több tejet vásároltak, mint a múlt év hasonló időszakában - közölte a GfK. Január és június között a háztartások tejfogyasztása meghaladta a 30 millió litert, amire évek óta nem volt példa. A tejvásárlások értékben 11 százalékkal növekedtek a múlt év első hat hónapjához képest, és meghaladták a 31 milliárd forintot.

A legnagyobb forgalmú tejtermékre, a sajtra idén is a legutóbbi években megszokott fellendülés jellemző. Mennyiségben 14, értékben pedig 15 százalékkal nőtt a fogyasztása az első félév során, a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Ez 10 ezer tonnánál nagyobb mennyiséget jelent, és több mint 12 milliárd forintot.

Szintén kedvezőre fordult a tejföl-piac. A legutóbbi évek csökkenése vagy stagnálása után idén január-júniusban 7 százalékkal több tejfölt fogyasztottak a háztartásokban, mint tavaly, és 11 százalékkal többet költöttek rá. A piac mérete a félév során meghaladja a 6,5 millió litert, illetve a 7,5 milliárd forintot.

Dinamikusan fejlődik a gyümölcsjoghurt fogyasztása is. Mennyiségben 11, értékben 18 százalék növekedést regisztráltak a GfK piackutatói. Ezt a termékcsoportot a tavalyi megtorpanás után újra az 1990-es évek végén megszokott növekedés jellemzi. A joghurtorgalom meghaladta a 17 millió litert, illetve 7 milliárd forintot az első fél évben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!