Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Miféle tejet iszunk?

2001.10.20. 10:41
A hetven magyarországi tejfeldolgozó közül csupán 16 felel meg az Európai Unióba irányuló export feltételeinek - derül ki a Rabobank Hungária Rt. elemzéséből. Az uniós csatlakozás után ugyanakkor nemcsak a kivitel során, hanem a belső piacon is meg kell majd felelniük a tejfeldolgozóknak a szigorú EU-normáknak.
A Rabobank Hungária Rt. legfrissebb ágazati elemzésének megállapítása szerint a hetven magyarországi tejfeldolgozó közül mindössze 16 tesz eleget egy esetleges uniós export feltételeinek. Csakhogy az EU szabályai nem is olyan sokára nálunk is érvényben lesznek, vagyis az egységes belső piac részeként már a belföldi piacon történő értékesítéshez is meg kell felelni az EU higiéniai normáinak - mondja Fórián Zoltán, a Rabobank vezető elemzője.

Kell-e sajnálni a feldolgozókat?

Az elemző úgy véli, hogy ez illegalitásba sodorja a háztól közvetlenül értékesítőket, de a feldolgozók jelentős részét is sarokba szorítja. A változásokra fel nem készült kis- és közepes üzemek egy része ma már szinte kilátástalan helyzet elé néz. Mivel ilyen derogációs igénnyel Magyarország nem élt, 2-3 éven belül a mostani exportminőségnek megfelelő higiénés körülményeket kellene teremteniük, erre azonban saját erőből nem lesznek képesek.

Olcsóbban ugyanazt az ízt

Az Agrárgazdasági Kutató és Informatikai Intézet (AKII) adatai szerint a legjobb, 74,3 százalékos kihasználtságú a túrógyártás, míg a legrosszabb, 42,1 százalékos a vajkészítés. A Rabobank szerint az erős belföldi verseny miatt a feldolgozók emellett most már megpróbálják a termékre jellemző tartalmi és élvezeti értékeket a korábbinál kevésbé költséges alapanyagokból előállítani.

Mindent összevetve az EU-csatlakozást követően vélhetően becsukhatják a kaput azok a tejüzemek, amelyek nem tudnak megfelelni az uniós elvárásoknak. Ezt a folyamatot csak gyorsíthatja, ha beindul egy esetleges tejimporthullám Nyugat-Európából (már csak az ottani alacsonyabb önköltség miatt is), amit szakértők az egy hónapig is eltartható tartós tejek elterjedése miatt egyáltalán nem tartanak kizártnak.

Az egy főre jutó tejfogyasztás alig több mint fel az európainak

A tejtermékek kivitele a tavalyihoz hasonlóan idén is elérheti a 100 ezer tonnát - derül ki az AKII legfrissebb agrárágazati elemzéséből. Jelentősen nőtt az elmúlt években az importált tej mennyisége: az 1996-os 36 ezer tonna után az idén csak az első félévben 54,8 ezer tonna volt. A tejtermékek behozatala ezzel ellentétesen alakult: 1996-ban 39 ezer tonnát importáltak, idén az első félévben pedig 11,6 ezer tonna érkezett be az országba, csaknem 2 ezer tonnával kevesebb, mint a tavalyi első hat hónapban.

A feldolgozók a tavalyi 1,71 milliárd liter után előreláthatóan 1,75 milliárd liter nyerstejet vásárolnak fel az idén. Ebből 300 millió liternek megfelelő mennyiséget szállítanak a határon túli piacokra, vagyis a tejágazat nem különösebben exportorientált. Az egy főre jutó belföldi fogyasztás ugyanakkor még a 170 litert sem éri el, ami alig több mint fele az EU 300 literes átlagfogyasztásának.