Géza
-12 °C
-4 °C

Külföldi bóvlitej a boltokban

2004.05.28. 08:08
Legalább 15-20 százalékkal csökkentette átadási árait a tejipar az utóbbi hónapokban az importfenyegetettség miatt. A terméktanács várhatóan felszólítja az üzletláncokat, hogy ne forgalmazzanak külföldi "bóvlikat".
Jelentősen, általában 15-20 százalékkal csökkentette átadási árait a tejipar az elmúlt egy-két hónapban. Kiss Pál István, a Friesland közép-európai igazgatója elmondta: az ármérséklést egyértelműen az importfenyegetettség okozta. Egyes tejipari termékekből az első negyedévben tízszeresére nőtt a behozatal az előző évi bázishoz képest, és e tendencia folytatódása várható.

Elég, ha a bolt csak fenyeget

Elég, ha egyes üzletláncok kilátásba helyezik az importot, a hazai gyártók máris árcsökkentésre kényszerülnek, hogy megvédjék piacaikat, fogalmazott az igazgató. Úgy tudjuk, egyes külföldi tulajdonosok arra utasítják itteni kereskedelmi hálózataikat, hogy a tejtermékek zömét az uniós anyaországokból szerezzék be. Kiss Pál István közölte: valószínűsíthető, hogy a hazai tejipari cégek egy része nem bírja a versenyt. Nem kizárt, hogy a 36 meghatározó vállalkozás fele hosszabb távon feladja a harcot.

A tejipari árcsökkenés több helyen a kereskedelemben is érzékelhető. Kirívó példa: egyes akciózó boltokban megjelent a 99 forintos literes UHT-tej, amely feldolgozói vélemények szerint sem tejipari, sem kereskedelmi hasznot nem tartalmaz. Ilyen ár mellett az áfa és a csomagolási költségek levonása után legfeljebb a 62-63 forintos nyerstejár térülhet meg.

Érkeznek a bóvlik

A csatlakozás óta több üzletben külföldi "bóvlik" jelentek meg, közölte a Sirman Ferenc, a piaci szereplőket tömörítő Tej Terméktanács (TT) igazgatója. Főként nem élőflórás joghurtokról, növényi alapanyagokat tartalmazó termékekről, műsajtokról van szó, amelyek a más beltartalom miatt olcsóbbak. Jelölésük és megnevezésük is kifogásolható, s egyes üzlethálózatokban a valódi tejtermékek között kínálják. A TT várhatóan felszólítja a láncokat, ne forgalmazzanak ilyen árukat, de kész a fogyasztóvédelemhez és a versenyhivatalhoz is fordulni.