Zsófia
17 °C
21 °C

Vége a német tejlázadásnak

2008.06.06. 12:39
Csak a bojkott ért véget, a harc folytatódik, jelezték a német gazdák, miután a felvásárlási ár tíz eurócentes emelése nyomán újra elkezdtek tejet szállítani a legnagyobb láncoknak. A termelési költségek emelkedése azonban több agrárágazatot is érint.

Tíz nap után befejeződött a német állattartók tejszállítási bojkottja. A Lidl után mind több nagy diszkonthálózat jelentette be, hogy átlag 10 eurócenttel (25 forinttal) emeli meg a tej literenkénti árát, ezzel eleget téve a gazdák követelésének.Pénteken már ismét szállítanak frissen fejt tejet az üzemeknek a német tehenészetek. A gazdák a múlt kedden meghirdetett bojkott befejezésével reagálnak arra, hogy emelkedhetnek a felvásárlási árak. A parasztok azt követelték, hogy a korábbi 27-35 eurocent (68-88 forint) helyett átlag 40-43 centet (100-108 forint) kapjanak a feldolgozó gyáraktól a tej literjéért.

Mivel a Lidl és mind több nagy diszkont jereskedelmi hálózat már bejelentette, hogy a tej literenkéni eladási árát 10 eurocenttel (25 forint), a vaj kilós tarifáját pedig 80 centtel (200 forint) emeli, így a feldolgozó üzemek is többet fizethetnek a tehenészeteknek.

"A bojkott véget ért, de a harc folytatótik" - jelezte pénteken a németországi állattartók érdekképviselete, utalva arra, hogy az energiaköltségek emelkedésével a parasztgazdák kiadásai is napról-napra nőnek és az NSZK-ban még mindig túl alacsony a tej ára.

A tíznapos szállítási bojkott egyes becslések szerint több, mint 50 millió eurós (12,5 milliárd forint) kárt okozott május vége óta a német tejiparnak.