Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Olcsóbb az idei tél

2004.01.20. 08:26
Az enyhe időjárásnak köszönhetően a tavalyinál lényegesen kevesebbe kerül az idei tél.
A téli munkákra eddig mintegy százmillió forintot fordított a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. (FKF), szemben a tavaly télen összesen elköltött 1,98 milliárd forinttal. A 2002 utolsó három hónapjában ilyen célra mintegy félmilliárd forintot adtak ki, amelynek alig húsz százaléka is elegendő volt 2003 utolsó három hónapjában az eddig enyhe télnek köszönhetően - mondta a Napi Gazdaságnak Szegedi Péter, az FKF sajtószóvivője.

Tavaly télen 855 millió forintot a síkosságmentesítő anyagokkal kapcsolatos költségek vittek el, 865 milliót a gépi hókotrás, 250 milliót pedig a kézi hóeltakarítás, valamint az egyéb járulékos költségek. Az üzleti terv készítésénél - figyelembe véve a novemberi és a decemberi hónapok előrejelzéseit - minden évben átlagos téli időjárással számol az FKF.

Erősebb télnél a pluszmennyiség beszerzése általában nem okoz gondot, az enyhébb tél miatt megmaradó szóróanyagokat pedig készletezik és a következő télen használják fel. Ez utóbbi esetben a dolgozók hóeltakarítás híján "megmaradt" munkaóráit a tavaszi és a nyári köztisztasági munkákra csoportosítja át a közterület-fenntartó cég. A társaság 2003-ban 22 milliárd forint nettó árbevételt és 750 milliós mérleg szerinti eredményt ért el.

A tavalyi bevételben is szerepel az az 5,2 milliárd forint, amelyet a fővárosi önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés alapján kap a cég. E keretszerződés a többi között tartalmazza az FKF által teljesítendő munkamennyiségeket, például a gépi üzemórák számát.