Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Drágább lesz a céges telefon

2004.04.06. 10:29
Mégsem havi háromezer forint átalányt kell fizetni a céges telefonok után. Az Országgyűlés döntése szerint az leírható költségként, de az áfát nem lehet ezentúl visszaigényelni.
Nem szavazta meg az Országgyűlés a telefonadó néven ismertté vált új adónemet. A Pénzügyminisztérium javaslatát ugyanis egyik párt sem támogatta. Az ellenzék és az SZDSZ már a javaslat megfogalmazásakor tiltakozott az új adó ellen. Az MSZP pedig hétfői frakcióülésén utasította el a javaslatot.

Pluszköltség

Mindezek ellenére nem mondhatjuk, hogy nem lesz telefonadó. A képviselők ugyanis megszavazták, hogy ezentúl nem lehet teljesen visszaigényelni a céges telefonok után az áfát - tudósított az MTI. Ezek szerint a céges telefonok magáncélú igénybevételét adómentes természetbeni juttatásként határozzák meg, a használatot is el lehet számolni költségként.

Az eddigi szabályozás szerint a telefonhasználat költségének hetven százaléka utáni áfát lehetett leírni kiadásként. A fennmaradó harminc százalékot azért vonta el az állam, mert magáncélokra is használták a céges telefonokat. Felmerül a kérdés, melyik megoldás von el több pénzt a vállalkozásoktól.

A Magyar Hírlap számításai szerint éves szintes 70-80 milliárd forint többletbevételt hozhat az államnak a módosítás, ezt pedig a cégektől veszi el. A cégeknek ez 16,2 százalékos díjemelést jelent.

A vállalkozások így valószínűleg kevesebb céges telefont tartanak, így próbálva leszorítani a költségeket. Az is elképzelhető, hogy áthárítják a költségeket a munkavállalókra.

Az evásokra nem vonatkozik a változás, hiszen ők nem számolnak el költségeket.