Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Újabb változat a telefonadóra

2004.03.23. 09:12
A telefonadó újabb változatán dolgoznak a kormányban. Átalány helyett az áfa-visszaigénylésének tiltása lehet a megoldás.
Átalány helyett az áfa-visszaigénylés lehetőségének teljes megtiltása az egyik elképzelés a jelenlegi formájában már törvényjavaslatként elbukott telefonadó kiváltására: miközben az SZDSZ-frakció tegnap megerősítette, semmilyen formában nem támogatja egy új adónem bevezetését, a Pénzügyminisztérium és a szocialista frakció újabb megoldásokon dolgozik.

Nem lesz új kulcs

Az egyik felmerült lehetőség: ha a magáncélra is használt céges telefonok esetében a vállalkozásokat a számla áfatartalmának teljes egészétől elzárnák, ám rögzítenék, hogy egyéb közteher - szja - nem terheli a magáncélú használatot. Ennek mértékét e megoldás esetében nem vizsgálnák. Az elképzelés orvosolná a felemás helyzetet is, hiszen nem bontaná meg egy szolgáltatás áfaterhét, lényegében egy új kulcsot beállítva.

Miután ma a cégek a magáncélra is használt telefonok után az áfa 70 százalékát igényelhetik csak vissza, az új megoldással a vállalkozások többletterhe éppen ennyi lenne. Az áfa-visszaigénylés megtiltása orvosolná azt a jelenlegi tervezet által generált technikai problémát is, melyből fakadóan a cégeknek tényleges telefonforgalmuk költségétől függetlenül kellett volna fizetniük minden egyes hívószám után: sok vállalkozás ugyanis már alkalmazza azt a megoldást, mely szerint kimenő hívásai néhány fővonalon keresztül zajlanak, ám valamennyi munkatárs számára lekötnek egy a beérkező hívásokat fogadni hivatott számot is.

Az egyelőre csak koncepcionálisan élő javaslatot a kisebbik kormánypárt még nem véleményezte, ám a liberálisok tegnapi frakcióülésén ismét megerősítették: semmilyen új adót nem támogatnak. Ám az ülésen elhangzott az is: egy a Pénzügyminisztériumban tartott múlt heti, a kormánypártok és a tárca képviselőinek részvételével zajlott megbeszélés alapján az SZDSZ előkészítetlennek minősítette a telefonadót, tekintve egyebek között, hogy nem készült érdemi hatástanulmány a várható állami bevételeket illetően.