Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

Eladhatatlanok a családi házak

2003.08.04. 08:23
Erősödött a kereslet a főváros nyugati agglomerációja, így Budaörs, Budakeszi, Törökbálint ingatlanpiacán. A sláger az építési telek és az új építési társasházi lakás, kisebb családi ház, de újra megnőtt a vásárlói érdeklődés a panellakások iránt is. A húsz-harminc éve épült családi házakat többnyire lebontja az új tulaj.
A lakóingatlanok iránti keresletélénkülés okát a forgalmazók, közvetítők az állam lakástámogatási rendszerében, a szocpol összegének a felemelésében, valamint a köztisztviselői törvény alapján bevezetett lakáskedvezményben látják. Nem utolsósorban megemlíteik az érintett városok kedvező, fővároshoz közeli fekvését, az infrastruktúra és szolgáltatói rendszerek kiépítettségét is.

Ez utóbbi szempontok - miközben a távolabbi agglomerációs települések iránt egy-két éve kissé alábbhagyott a kereslet, sőt a fiatalok részéről a bevezető utak zsúfoltsága, a helyi szolgáltatások hiánya miatt egyfajta visszavándorlás is tapasztalható - újra vonzóvá tették az említett településeket.

A telek a legjobb befektetés

Mindez meghatározza a helyi ingatlanpiacok keresletének-kínálatának mozgását és az árak alakulását. Flick Gábornak, a Budaörsi Ingatlan Stúdió tulajdonosának tapasztalatai szerint a városban a legtöbben idén is beépíthető területet, valamint új lakást keresnek, ezekből azonban alig van kínálat. A telek ugyanis még mindig a legjobb ingatlanbefektetési forma, s így a tulajdonosok csak akkor válnak meg az igazán jó fekvésű parcellától, ha kiürülőben a családi kassza.

Ennek folytán, ha a település bármely pontján eladásra kínálnak egy-egy üres vagy régi felépítményes telket - bár a legkelendőbbek az öt és tíz millió forint közöttiek -, a többnyire magas áron piacra dobott területek is rövid időn belül vevőre találnak. A panorámás, jó adottságú (megfelelő méret, kedvező beépíthetőség, szép panoráma, közművek megléte) építési telkekért az építkezni szándékozó, tehetősebb vásárlók változatlanul mindent megadnak.

A négyszögölárak a folyamatos kereslet eredményeként jelenleg is borsosak: 90-160 ezer forint között mozognak, a városban elfoglalt helyüktől függően. A Törökugratón például - ahol az átlagméret kétszáz négyszögöl körül van - 100-140 ezer forintos négyszögöláron kelnek el a beépíthető üres területek, míg a volt Mávag-részen (Budaörs Rózsadombján) 120-160 ezer forintos négyszögöláron cserélnek gazdát a többnyire háromszáz négyszögöles telkek, s az autópályák környezetében is elkérik a négyszögölenkénti nyolcvan ezer forintot tulajdonosaik.

A kis nyaralós, csupán villannyal ellátott, 20-40 ezer forintos négyszögöláron kínált üdülőtelkek viszont nem fogynak (mivel ezek lakóterületté való átsorolása a közeljövőben nem várható). A beruházni szándékozók az ipari területek négyszögöléhez 54-90 ezer forintért jutnak hozzá.

Eladhatatlanok a családi házak

Az ingatlanszakember szerint a legnagyobb érdektelenség a 60-70-es években épült, 30-45 millióért kínált családi házakat kíséri, melyek jó része eladhatatlan, pedig kínálat bőven van belőlük. Ezeknek a többnyire 160-180 négyzetméteres, tetőtér-beépítésű lakóingatlanoknak a jó része ugyanis mára megérett a teljes közműcserére, az alapos felújításra. Így ha egy-egy mégis elkel, a vevő többnyire a háromszáz négyszögöles méretű házhelyet veszi meg, majd lebontja a lakóépületet.

Ennél jelentősebb mozgás tapasztalható a néhány éves, illetve az értékesítésre épített, teljesen új, nívós házak, villák, valamint a középkategóriás lakóingatlanok szegmensében. Többségük nemcsak a legjobb minőségű anyagok, gépészeti berendezések felhasználásával épült, belső kialakításuk, térelrendezésük is a legmagasabb igényt képviseli, s kerttel is rendelkeznek. Ezek négyzetméterára 250-350 ezer forint között szóródik. (A fiatal vásárlókra ugyanakkor jellemző, hogy csak akkora alapterületű lakást keresnek, amelyet be tudnak lakni, és náluk nem favorit már a nagy, sok munkát igénylő kert sem.)

Nő az érdeklődés a panelek iránt

Nagyobb számú társasházi lakás csak egy helyen épül a városban: jelenleg a Terraparkban folynak befejező munkálatok, melynek eredményeként még e hónapban átadják a 107 lakást magában foglaló társasházegyüttest. A 37 és 91 négyzetméter közötti alapterületű lakások négyzetméterét 280-320 ezer forintos áron kínálja a beruházó társaság. A város lakótelepén az egy-két éve megtorpant forgalom ismét fellendülni látszik, és ez az árakat is feljebb vitte 1-1,5 millió forinttal. A legnagyobb érdeklődés a panellakások frontján (a garzonok mellett, amelyből kevés van, s négyzetméteráruk 220-250 ezer forint között mozog) az 50-55 négyzetméteres otthonok iránt nyilvánul meg: ezek többnyire 9,5-10,5 millióért rövid idő alatt új gazdára találnak.

A használt, téglaépítésű társasházi lakások ára ennél most is magasabb: 260-290 ezer forint között szóródik. A lakásbérleti piacot nézve a díjak Budaörsön többnyire nem, vagy csak az inflációval emelkedtek az elmúlt évhez képest. A panelekért és családi házakért rezsi nélkül négyzetméterenként általában 1000-1200 forintot kell a lakónak havonta letenni, míg a téglaépítésűek esetében 80-100 ezer forintot kérnek a tulajdonosok egy kiadó lakásért. Jelenleg azonban - nyár derekán járva - a kereslet szinte teljesen leállt, mozdulás Flick Gábor szerint augusztus végén-szeptember elején várható.

Törökbálinton és Budakeszin is hasonló a helyzet

A budaörsihez hasonló a helyzet Budakeszi és Törökbálint ingatlanpiacán is - állítja Fuchsné Mazúr Éva ingatlanközvetítő. Mindkét település továbbra is vonzó, főleg a fővárosból kitelepedők körében. Az építési parcella mindkét helyen hiánycikk, bár Budakeszin egy kárpótlási területen, melyet rövidesen lakóterületté sorolnak át, jelenleg van néhány befektetési célú ingatlan: ezen kétszáz négyszögöles telkeknek az ára 16 millió forint körül van. A beépíthető területek négyszögölára egyébként 80-100 ezer forint között mozog mindkét településen, ezek az árak azonban nem a kiemelt, szinte teljesen beépült belső városrészekre vonatkoznak.

Bőven található a palettán a településközpontoktól kijjebb eső részeken régebbi építésű, 20-30 millióra tartott családi ház, melyekre nehéz vevőt találni. Az ötven négyzetméter alapterületű panellakások átlag tíz millió forintért cserélnek gazdát, míg a téglaépítésű lakások négyzetméteréért 250-320 ezer forintot kell letenni. A lakásbérleti díjak ugyancsak azonos szinten mozognak a budaörsivel: átlag ezer forint négyzetméterenként és havonta. Kivételek ez alól a luxusfelszereltségű lakások, melyek négyzetméterét havonta 1400-1600, a törökbálinti Tükörhegyen pedig még ennél is magasabbért, kétezer forintért lehet bérbe venni.