Márta, Flóra
21 °C
34 °C

A telekáfa visszavetheti a lakásépítést

2003.10.07. 08:31
A beterjesztett adótörvény-javaslat azon eleme, amelynek értelmében 2004. január elsejével 25 százalékos áfa lenne az építési telkeken, komoly terhet ró a magyarországi lakáspiac minden szereplőjére - vélik a Napi Gazdaság által megkérdezett ingatlanszövetségek.
Önmagában az áfa bevezetése 8-10 százalékkal növelné a lakásárakat, ez egy átlagos - 60 négyzetméteres - lakás esetében a mostani árhoz képest mintegy 1,5 millió forintos emelést jelent. Ehhez adódik, hogy idén 8-10 százalékkal nőtt az építőanyagok ára. Mindez 16-18 százalékos árnövekedés okozhat az ingatlanpiacon.

Ki viselje a többleterhet?

A szövetségek szerint nem egyértelmű, hogy a változtatás iránya és mértéke megfelel-e az uniós jogharmonizáció követelményeinek. Mivel a törvénytervezet nem tér ki azokra a szerződésekre, ahol a lakásépítés már idén megkezdődött és jövőre vagy később fejeződik be, átmeneti intézkedések hiányában az áfa a birtokba adás időpontjában fizetendő.

h i r d e t é s
E szerződéseknél azonban nehéz eldönteni, hogy a vevő vagy a fejlesztő viselje majd a többletterhet. Az esetleges költségnövekedésnél a korábban felvett jelzáloghitel összege rugalmasan növelhető - mondta a Napi Gazdaságnak egy bankár.

A magánerős építkezésnél előfordul, hogy a hitelfelvevő rosszul méri fel a kiadásokat, így az építkezés vége felé kevésnek bizonyul az eredetileg igényelt hitel. Ekkor a költségvetésen támadt rés "betömhető" például pótkölcsönnel, amely valójában nem új hitel, hanem a régi hitelszerződés módosítása. Ez költséggel jár, így például a közjegyzői díjat nem ússza meg az építkező.

Pótkölcsönt csak akkor kaphat a hitelfelvevő, ha minden feltételnek megfelel. A szakmai szervezetek számításai szerint a vállalkozói szektor évente mintegy 11 ezer lakást épít, ezek piaci értéke mintegy 214 milliárd forint, amelyből a költségvetésnek évente mintegy 85 milliárd forint adóbevétele származik. Ezt figyelembe véve a tervezett áfa bevezetése körülbelül 16 milliárd forintot hozhat a költségvetésnek.

Csökkenhet a fizetőképes kereslet

Csakhogy az áremelkedés hatására csökkenhet a fizetőképes kereslet - vélik a szövetségek. Ennek következtében mintegy 20 százalékkal eshet e szegmens éves termelési értéke. A vállalkozói szektor tehát mintegy 42 milliárddal termelne kevesebbet, 17 milliárd forinttal csökkentve a költségvetési bevételeket.

Jövőre stagnáló piacra számít a Wienerberger Téglaipari Rt. A középtávú kilátások nagyban függnek az uniós csatlakozástól és a bérlakásprogramtól - mondta a napilapnak Bodnár György kereskedelmi igazgató. Hasonlóan vélekedik a Tondach Magyarország Cserépgyártó Rt. A cég szerint a jövő év második felében már érezhető lesz az építkezések visszaesése, amennyiben hatályba lép az áfatervezet.

Kató Aladár, a Tondach vezérigazgatója szerint 20 százalékkal is drágulhatnak az építkezések, ami megfontolásra készteti az építkezőket.