Alfréd
-2 °C
2 °C

Évvégi roham várható a lakáspiacon

2003.11.05. 09:10
A hétfőn elfogadott adótörvény-módosítás szerint januártól 25 százalékos áfa terheli a telkeket. A változtatás hatására jelentős év végi rohamra lehet számítani a lakáspiacon. Az új lakások várhatóan legalább 8 százalékkal drágulnak majd.
A parlament hétfő esti ülésén elfogadták a Pénzügyminisztérium egy hónappal ezelőtt nyilvánosságra került javaslatát az építési telkekre bevezetendő áfáról. Az ülésen - a szakmai szövetségek hetek óta tartó tiltakozása ellenére - a tervezett módosítás legradikálisabb szcenáriójára mondtak igent, miszerint már 2004. január elsején bevezetik a módosítást, ráadásul a lehető legmagasabb, 25 százalékos áfaterhet kiróva a telkekre.

Ijesztés már volt

Míg az októberi bizonytalan időszak alatt még elmaradt a vásárlási láz - amire magyarázat lehet, hogy az elmúlt másfél évben már kétszer ijesztettek rá a potenciális vevőkre -, a mostani, immár elfogadott változtatás hatására jelentős év végi roham várható a lakáspiacon. Bár a tényleges vásárlásokban valóban nem volt látható jelentősebb élénkülés az amúgy erőteljesnek számító október folyamán, az érdeklődők száma azt mutatja, hogy a módosításnak már az elmúlt hónapban volt kereslet-növelő hatása - véli Gerő András, az Otthon Centrum vezetője. Az eddig kivárók a mostani módosítás hatására inkább az idei vásárlás mellett döntenek, hiszen a december 31-ig megkötött és a Földhivatalnál érkeztetett szerződések esetén még marad az áfa-mentesség.

8 százalékos drágulás

Az áfatörvény módosítása - a haszon csökkenése révén - természetesen a lakásépítő cégeket is jelentősen érinti majd, s rossz esetben akár projektek teljes nyereségét is veszélyeztetheti. Az eddigi tendencia, miszerint az új projektek esetében a fejlesztések értékében minél magasabb telekhányadot érvényesítettek (leszorítva a csak a lakásokra érvényes áfateher mértékét), vélhetően megfordul majd.

Egy valószínű forgatókönyv szerint az árnövekedés költségét egyharmad-egyharmados arányban a telektulajdonos, a fejlesztő és a vásárló állhatja majd. Ha az első két szereplő ugyanaz is lenne, egyharmadosnál nagyobb arányt már nehezen lehetne a vásárlókra hárítani. Egy gyors kalkuláció szerint - figyelembe véve a jelenlegi átlagos 30 százalékos telekhányadot - a 30 százalékos részre terhelt 25 százalék ÁFA következtében az ingatlanárak akár 7,5 százalékkal is nőhetnek jövő januártól. A vásárlók esetében ennek egyharmada, 2,5 százalék kiegészülne a 2004-es évre becsült kb. 5,5 százalékos inflációval is. A fenti kalkuláció szerint tehát, a vevők oldaláról nézve összesen mintegy 8 százalékos drágulás várható az újlakás-piacon, így egy most 12 millió forintos lakásért jövőre 12 millió 960 ezer forintot kell majd fizetni. És ebbe az árba még nincs beleszámolva a piacon jelentkező természetes áremelkedés hatása.

A változások vélhetően a lakáspiac egészét érintik majd. Az áremelés miatt így kissé csökkenhet az új lakások iránti kereslet, ami felpezsdítheti a használtlakás-piacot, áremelkedést indukálva ebben a szegmensben is. Az építési telkek esetében pedig az év hátralévő részén nagy hajrának lehetünk majd tanúi.