Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

A telek drágulhat legjobban

2004.04.27. 07:38
A lakás mellé szorosan felzárkózott a telek a befektetési célpontok között. Az ingatlanforgalmazók és cégek többsége szerint az építési telkek ára az átlagot jóval meghaladóan nő a következő hónapokban. A fővárost övező körgyűrű leendő délkeleti és keleti szakasza már felértékelődött.
Sokáig a középmezőnyben tanyázott a telek az ingatlanbefektetési lehetőségek piacán, de az elmúlt két-három évben felzárkózott az élbolyhoz. Egyesek szerint egy jó helyen lévő telek legalább olyan jó befektetés, mint egy kiadásra szánt lakás vagy ház megvétele..

Egyre nő az ár

Természetesen, egy üres vagy romos házzal rendelkező építési telek pusztán az értéknövekedés miatt is jó beruházás lehet. Akiknek sikerült időben hozzájutni a kivezető főútvonalak mentén egy-egy nagyobb területhez, jó pénzért eladhatták azt valamelyik kereskedelmi láncnak vagy logisztikai vállalatnak. Sokan az ilyen térségben lévő elavult házaikat is föláldozták, mert a terjeszkedő kereskedőknek érdekük volt a főútra néző telek megszerzése.

A budapesti és a Pest megyei társaságok szerint a következő 6-10 hónapban 15-16 százalékkal nőhetnek az építési telkek árai - erősítették meg a GKI és a Wallis Ingatlan Rt. vezetői. 2003 végén a fővárosi vállalkozások 7 százalékának volt saját tulajdonú építési telke. A vállalkozások úgy vélik, hogy az építési telkek a legnagyobb átlagos hozamot biztosító ingatlanpiaci befektetések - ebben már jó ideje megerősítik a válaszadók a felmérést készítőket.

Az ingatlanforgalmazók és -fejlesztők szerint az építési telkek ára csak 2003 negyedik negyedévében 4-5 százalékkal nőttek. A következő hónapokra - dacára az áfatörvény módosításának - továbbra is 15 százalék körüli áremelkedést tartanak valószínűnek. A GKI-Wallis felmérésének eredményei tehát továbbra sem támasztják alá azon piaci "hangokat", miszerint - főleg a budapesti - építési telkek piaca túlpörgött volna, azaz a telkek túlértékeltté váltak volna - hangsúlyozta Akar László, a GKI vezérigazgatója.

Telekáfa

Az építési telkeknél a tavalyi év utolsó negyede mozgalmas hónapokat hozott. A telekáfa bevezetése az ilyenkor rendszerint kiegyensúlyozott piacot teljességgel felborította, s a felfűtött hangulat hatására a piaci szereplők sokszor szinte alku nélkül kötötték az üzleteket - érvelt a vezető. A leginkább kelendőnek - és ezzel együtt a legnagyobb áremelkedést produkálónak - a fővárosi foghíjtelkek bizonyultak. Közülük is leginkább a város frekventált részeihez közelieket tüntették ki megkülönböztetett figyelemmel. Ezek alapján nem véletlen az sem, hogy a legnagyobb - az ilyenkor tipikusnak tekinthetőtől való eltérés szempontjából - árbevétel-növekedést a telekpiacon könyvelhették el az ingatlanforgalmazók.

A közép-magyarországi térségen kívüli cégek 17 százaléka mondta azt, hogy saját építési telket tulajdonol. A válaszokban szereplő építési telkek igen változatos méretűek, átlagos érték az igen nagy szórás miatt nem számítható. A bérlet gyakorisága elenyésző - fűzte hozzá Báthory Balázs, a Wallis Ingatlan Rt. vezérigazgató-helyettese. Az építési telkek esetében a közép-magyarországi régión kívüli cégek 12 hónapos várakozásai 14 százalékos drágulást jeleznek.

15%
5999 Ft
5100 Ft
20%
2999 Ft
2400 Ft