Benedek
-2 °C
14 °C

Kiárusítás feltöltött balatoni telkekből

2004.07.20. 07:39
A Balaton-parti ingatlanközvetítők szerint nem árt az óvatosság, mert egyre több, az elmúlt évek során feltöltött tóparti telektől akar megválni a tulajdonosa.
A Balaton-parti ingatlanforgalmazók szerint a legnagyobb körültekintéssel kell eljárni, ha kedvező árú vízparti ingatlanra bukkanunk, az utóbbi időben ugyanis egyre többen szeretnének megválni a korábbi években illegális feltöltéssel megnagyobbított telküktől, hiszen a közeljövőben szigorúbb lesz a számonkérés.

Hol a partvonal?

Fokozott óvatosságra int Krikó Miklós, az Immobilien Ingatlanközvetítő Iroda tulajdonosa is, aki szerint a már tavaly beharangozott szigorítások hírére észbe kaptak az érintett tulajdonosok, s most akár nyomott áron is megválnának ingatlanjuktól. Egy Balaton-parti terület megvásárlása előtt ezért nem elég csupán a földhivatalban tájékozódni, szükség lehet egy földmérő segítségére is - tette hozzá Krikó. Egy korábbi kormányzati döntés szerint pontosan meg kell határozni a Balaton partvonalát, s szükség van egy úgynevezett partrehabilitációs tervre is.

A Miniszterelnöki Hivatal koordinálásával a munka jelenleg is zajlik. Mint azt a Balatoni Regionális Fejlesztési Tanácsnál elmondták, a tó minden egyes partszakaszáról légifelvétel készült, s már megkezdték az anyagok dokumentálását is. Ugyanakkor az átfogó partrehabilitációs tervet minden tóparti önkormányzattal, s valamennyi érintett szakhatósággal is egyeztetni kell.

Nem adnak pénzt

Bezeréti Katalin, Balatonföldvár polgármestere elmondta: náluk ezt a megbeszélést már tavaly decemberben megtartották, ám ettől a gondok még nem oldódtak meg. A munka befejezése, a rehabilitációs terv elfogadása a polgármester szerint nem csak a parti feltöltések ellenőrzése miatt sürgős, hanem azért is, mert ennek hiányában Balatonföldvárnak és a tóparti önkormányzatok jelentős részének nincs és nem is lehet érvényes rendezési terve sem, ami nehezíti parti ingatlanfejlesztéseket is.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a parti sáv kijelölése - amely egyértelműen feltárhatná az illegális feltöltéseket - döcögősen halad. (Egy korábbi szabályozás szerint a Balaton-partot egy minimum 30 méteres sávban közcélokra kell megnyitni.) Egyrészt mind a mai napig nem tisztázott a Balaton partvonala, másrészt a kisajátításokra a helyhatóságok döntő többségének nincs forrása. Az önkormányzatoktól kapott információk szerint a gondok megoldása érdekében még tavaly központi forrásokra is ígéretet kaptak, ám erről az utóbbi időben már nem hallani.

Az egyik északi parti, neve elhallgatását kérő polgármester elmondta: több, az ügyben illetékesnek vélt hatóságnál is próbált tudakozódni, hogy a tervezett kisajátításokhoz számíthatnak-e központi forrásra, ám mindenütt azt a választ kapta, hogy egyelőre ilyen célra nincs pénz. Jellemző a helyzetre, hogy az illegális feltöltésekre ma leginkább véletlenül, egy-egy beruházás kapcsán bukkannak rá. Az egyik északi parti helyhatóság épp a parti sáv kijelölésén, illetve strandrekonstrukción dolgozott, amikor kiderült, hogy a felajánlott kisajátítási összeg miatt vele pereskedő ingatlantulajdonos a feltöltött telkéért szeretne még több pénzt kapni.

A hozzáértők szerint mindemellett nehezíti a végrehajtást, hogy a feltöltött területek nem csekély része a partról és vízről egyaránt nehezen ellenőrizhető részeken, például nádasokban van. Ráadásul a feltöltést a hatóságnak bizonyítania is kell, amely - főleg ha régebben történt, ráadásul csak néhány négyszögölt érint - nem egyszerű feladat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!