Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kiárusítás feltöltött balatoni telkekből

2004.07.20. 07:39
A Balaton-parti ingatlanközvetítők szerint nem árt az óvatosság, mert egyre több, az elmúlt évek során feltöltött tóparti telektől akar megválni a tulajdonosa.
A Balaton-parti ingatlanforgalmazók szerint a legnagyobb körültekintéssel kell eljárni, ha kedvező árú vízparti ingatlanra bukkanunk, az utóbbi időben ugyanis egyre többen szeretnének megválni a korábbi években illegális feltöltéssel megnagyobbított telküktől, hiszen a közeljövőben szigorúbb lesz a számonkérés.

Hol a partvonal?

Fokozott óvatosságra int Krikó Miklós, az Immobilien Ingatlanközvetítő Iroda tulajdonosa is, aki szerint a már tavaly beharangozott szigorítások hírére észbe kaptak az érintett tulajdonosok, s most akár nyomott áron is megválnának ingatlanjuktól. Egy Balaton-parti terület megvásárlása előtt ezért nem elég csupán a földhivatalban tájékozódni, szükség lehet egy földmérő segítségére is - tette hozzá Krikó. Egy korábbi kormányzati döntés szerint pontosan meg kell határozni a Balaton partvonalát, s szükség van egy úgynevezett partrehabilitációs tervre is.

A Miniszterelnöki Hivatal koordinálásával a munka jelenleg is zajlik. Mint azt a Balatoni Regionális Fejlesztési Tanácsnál elmondták, a tó minden egyes partszakaszáról légifelvétel készült, s már megkezdték az anyagok dokumentálását is. Ugyanakkor az átfogó partrehabilitációs tervet minden tóparti önkormányzattal, s valamennyi érintett szakhatósággal is egyeztetni kell.

Nem adnak pénzt

Bezeréti Katalin, Balatonföldvár polgármestere elmondta: náluk ezt a megbeszélést már tavaly decemberben megtartották, ám ettől a gondok még nem oldódtak meg. A munka befejezése, a rehabilitációs terv elfogadása a polgármester szerint nem csak a parti feltöltések ellenőrzése miatt sürgős, hanem azért is, mert ennek hiányában Balatonföldvárnak és a tóparti önkormányzatok jelentős részének nincs és nem is lehet érvényes rendezési terve sem, ami nehezíti parti ingatlanfejlesztéseket is.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a parti sáv kijelölése - amely egyértelműen feltárhatná az illegális feltöltéseket - döcögősen halad. (Egy korábbi szabályozás szerint a Balaton-partot egy minimum 30 méteres sávban közcélokra kell megnyitni.) Egyrészt mind a mai napig nem tisztázott a Balaton partvonala, másrészt a kisajátításokra a helyhatóságok döntő többségének nincs forrása. Az önkormányzatoktól kapott információk szerint a gondok megoldása érdekében még tavaly központi forrásokra is ígéretet kaptak, ám erről az utóbbi időben már nem hallani.

Az egyik északi parti, neve elhallgatását kérő polgármester elmondta: több, az ügyben illetékesnek vélt hatóságnál is próbált tudakozódni, hogy a tervezett kisajátításokhoz számíthatnak-e központi forrásra, ám mindenütt azt a választ kapta, hogy egyelőre ilyen célra nincs pénz. Jellemző a helyzetre, hogy az illegális feltöltésekre ma leginkább véletlenül, egy-egy beruházás kapcsán bukkannak rá. Az egyik északi parti helyhatóság épp a parti sáv kijelölésén, illetve strandrekonstrukción dolgozott, amikor kiderült, hogy a felajánlott kisajátítási összeg miatt vele pereskedő ingatlantulajdonos a feltöltött telkéért szeretne még több pénzt kapni.

A hozzáértők szerint mindemellett nehezíti a végrehajtást, hogy a feltöltött területek nem csekély része a partról és vízről egyaránt nehezen ellenőrizhető részeken, például nádasokban van. Ráadásul a feltöltést a hatóságnak bizonyítania is kell, amely - főleg ha régebben történt, ráadásul csak néhány négyszögölt érint - nem egyszerű feladat.