Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

Gyógymonarchia helyett témaparkok országa

2003.02.05. 09:49
A napokban megjelenő befektetői tájékoztató kiadvány tematikus parkok építésére ösztönzi az érdeklődőket. Az amerikai Disney Co. még nem puhatolózott, de a nyugat-európai parkpiac telítődése miatt más térségek után nézhet. A hazai reptér- és autópálya-fejlesztések meggyorsíthatják döntését.
Főleg olyan térségeket mutat be a turisztikai és szórakoztatóiparban is érdekelt hazai és külföldi befektetőknek készülő kiadvány, amelyekre eddig kisebb figyelem összpontosult - mondta lapunknak Bozzay Andrásné, a Miniszterelnöki Hivatal turisztikai hivatalának főosztályvezetője. Több más mellett Herceghalom térsége, illetve az M1-es autópálya mentén számos kisebb övezet is szerepel az ajánlott területek között.

A tematikus parkok piacvezetőjének számító Walt Disney Co. még nem puhatolózott, de várható, hogy a szűkülő nyugat-európai lehetőségek és a javuló közép-európai feltételek miatt térségünkben is megjelenik.

Ihletadó Drakula

Több olyan ország is befogadott tematikus parkot, amely eddig a látogatókat küldők között szerepelt. Idővel akár Magyarország is ezek közé tartozhat - vélte Puczkó László, a KPMG turisztikai elemzőrészlegének szakértője. Kelet-Európában még nem épült hagyományos témapark, de Romániában éppen a napokban készült el a Drakula Park megvalósíthatósági tanulmánya. A beruházás körülbelül 30 millió dollárba kerül, és várhatóan 2004-ben nyílik meg - ám a korábbi tervekben szereplő Segesvár helyett Bukarestben.

Egy magyarországi Disney park és a kapcsolódó szolgáltatások (szálloda, kereskedelem) a környező országokból is sok millió látogatót vonzanának. A franciaországihoz hasonló, de annál kisebb létesítmény 2001-es áron 40-45 milliárd forintba kerülne a KPMG nemzetközi tanácsadó azon tanulmánya szerint, amely a Magyar Turizmus Rt.-nek készült a közép-dunántúli turisztikai fejlesztésekről.

Mini Magyarország, időutazás, szafaripark

A Világgazdaság úgy tudja, a KPMG a napokban befejezi a Fejér megyében lévő Tác melletti élménypark megvalósíthatósági tanulmányát, amit a Kárpátia Alapítvány rendelt meg. A parkban egy "mini Magyarország" és egy időutazásra épülő egység lenne. Más tervek szerint Gödöllőnél szafariparkot lehetne létrehozni, de több város vezetői is előszeretettel nyilatkoztak a már működő vagy tervezett vízi vidámpark szórakoztató központtá bővítéséről.

Oláh László, a Magyar Turizmus Rt. stratégiai termékekkel foglalkozó részlegének igazgatója kifejtette: a társaság marketingmunkával maga is beszállna egy nagyobb tematikus park létesítése esetén. Az üzleti befektető számára nagyon fontos, hogy a park az év minél nagyobb részében nyitva legyen, gyorsan meg lehessen közelíteni, legyenek a közelében megfelelő szálláshelyek, s kínálatához egyéb kereskedelmi szolgáltatásokat is kapcsolni lehessen.  • Eladnék
  • Hírek