Rafael
17 °C
32 °C

Temetkezzen a Bazilikába!

2007.01.07. 15:17
Akár a Bazilika altemplomában is temetkezhetünk, ha úgy hozza kedvünk, és van rá elég pénzünk. A székesegyház ugyan megtévesztően hirdeti szolgáltatását és idén már felpörgeti az inflációt, de ha nem ragaszkodunk a Hild József által tervezett altemplomhoz – ahol Puskás Ferenc nyugszik –, akkor 400-600 ezer forintért örök nyughelyünk lehet. A temető drágább lenne. A katolikus egyház toleráns: nem katolikusok is temetkezhetnek ide.

"A Szent István Bazilika Hild József által tervezett altemplomában el nem évülo úrnafülkék válthatók" ­– a Bazilika honlapján található hirdetés még a benne lévő helyesírási hibák ellenére is felkeltette a figyelmünket. Most, hogy már Puskás Öcsi bácsi is ott nyugszik, különösen érdekesnek tűnt a bazilikai temetkezés lehetősége.

Nem teljesen pontos

A felcsillanó lelkesedést hamar lehűti az urnatemető kegyeleti iroda telefonszámán jelentkező férfihang. Kiderül ugyanis, hogy a hirdetés "nem teljesen pontos", mivel az örökidőkre ­–­ vagy legalábbis a feltámadásig ­–­ szóló urnafülkék nem a Hild József-féle altemplomba válthatók, hanem egy másikba.

A Hild József által tervezett altemplom ugyanis "építés alatt áll", tudjuk meg, valószínűleg átépítés alatt persze. Ha készen lesz, oda akkor sem válthatók örökös bérletek, csak 80 évre szólók, ráadásul a díjak a most használható altemplom tarifáinak többszörösére rúgnak majd.

Inflációgerjesztő urnabérlet

Mi viszont a feltámadásig egy helyen szeretnénk nyugodni, így lemondunk a puccosabb helyről, és az el nem évülőt választjuk. Ebben 3 személyes urnafülkéket lehet váltani. A kiváltás ára attól függően, melyik sorba akarunk temetkezni, 400 000, 480 000, 540 000 vagy 600 000 forint lehet, amit a kegyeleti irodában kell befizetni.

Ráadásul érdemes lenne sietnünk, ha lenne éppen 400 ezrünk. A katolikus egyház is belépett ugyanis az eurócsatlakozást messze űző inflációgerjesztők sorába: idéntől 10 százalékos áremelés várható.

Hegedűs Lóránt, és talán Weiss bácsi is

Ennyi pénzért viszont nemcsak katolikusok temetkezhetnek a Bazilikába. A kegyeleti irodán kapott tájékoztatás szerint bárki válthat magának és szűkebb családjának urnafülkét az altemplomban.

"Temetett itt már ifjabb Hegedűs Lóránt, aki református lelkész, és a zenész Illés Lajos fia is, aki szintén református lelkész" ­­– kapunk gyors körképet, bár ettől nem válik vonzóbbá a dolog. "És ha valaki meg sincs keresztelve"? ­–­ kérdezünk vissza, ami kivált némi értetlenséget: "Ha valaki nincs is megkeresztelve, akkor miért akarna ide temetkezni?"

Miután azzal jövünk, hogy egy családban lehet egy katolikus férjnek pogány felesége, vagy fordítva, a megnyugtató magyarázatot megnyugtató válasz követi: bárkit eltemetnek (bár logikusnak tűnik az igen, arra már nem merünk rákérdezni, hogy a Tel-Avivból hazatelepült Weiss bácsinak is lehet-e urnája, túl provokatívnak éreznénk a dolgot).

A temetőnél olcsóbb

Magának a temetésnek egyébként mindössze 15 ezer forintos technikai költsége van, benne a kántor és a sekrestyés díja ­– közlik az irodában. Persze ezek az árak is valószínüleg emelkednek az idén, bár itt még a 10 százalék sem tűnik túl soknak.

Mint ahogy a Bazilika urnaváltási árai sem. Legalábbis ha összevetjük azzal, hogy mennyibe kerülne egy fővárosi temetőben egy urnafülke vagy urnasírhely megváltása (a kettő között az a különbség, hogy utóbbi esetben a földben helyezik el az urnákat).

A Fiumei úti temetőben például az urnasírhely idei árakon 187 824 forintba, míg egy urnafülke 177 000 forintba kerül. Ezek négyszemélyes urnák árai, urnafülke van hat- és nyolcszemélyes is, azoknak az ára 208 000 forint. Csakhogy a bazilikai örök időkkel szemben ez mindössze 20 éves bérletet jelent, tehát 67 év után már a legdrágább altemplomi urna is kifizetődőbb, mint egy temetői temetkezés.

Persze csak akkor, ha 67 éven belül nem lesz feltámadás.