Valér
4 °C
8 °C

Szomorú és Szokatlan Járai véleménye Gyurcsány szerint

2005.11.10. 00:27
Gyurcsány Ferenc szerint Magyarország teszi a dolgát, ezért egyszerre tudják majd csökkenteni a költségvetési hiányt és fejleszteni az országot.

"Szomorú és szokatlan" Gyurcsány Ferenc kormányfő szerint az, ahogy Járai Zsigmond jegybank-elnök vélekedik az ország állapotáról. A miniszterelnök egy csütörtöki televíziós műsorban beszélt erről.

"Szomorú és szokatlan, hogyha bármelyik jegybankelnök országának gazdaságáról így vélekedik, és hát rossz hírét kelti, miközben azt látjuk, hogy ez a gazdaság erős, és megy előre, és teljesíti a programját. Azt hiszem, az a jó - tanulva sok-sok év vitájából - hogyha én nem a jegybankelnök úr szavaival foglalkozom, hanem a gazdasággal, mert ez utóbbi megbízhatóbb teljesítményt nyújt" - mondta Gyurcsány Ferenc a TV2 Tények című műsorában csütörtökön, késő este.

Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerdán a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági fórumán azt mondta: az ikerdeficit miatt a magyar a világ egyik legsebezhetőbb gazdasága, ami gazdasági káoszhoz vezethet.

Gyurcsány Ferenc erre reagálva a televíziós műsorban kijelentette: "(...) szakmailag semmi nem indokolja ezt a fajta szigorú ítéletet, különösen azok után nem, hogy nagyon-nagyon régóta hangoztatja ezt az elnök úr különböző formában, és lám-lám, Magyarország teszi a dolgát és végrehajtja a programjait".

Az euró 2010-es bevezetéséről szólva a kormányfő kijelentette: 2008-ra az egyensúlyi pálya azon pontján lesz az ország, amikor vezetői dönthetnek arról, hogy két év múlva bevezetik-e az eurót.

A fő cél, amit a kormánynak teljesítenie kell, hogy 2008-ra egyensúly, egyensúly-közeli állapot legyen, "és akkor meg azt gondolom, úgy kell majd dönteni 2008-ban, hogy igen, vezessük be az eurót 2010-ben" - mondta a kormányfő.

Arra az újságírói felvetésre, hogy erre akkor sem lenne esély, ha jövőre szigorú költségvetés készülne, Gyurcsány Ferenc kijelentette: "Azok szoktak kemény költségvetést követelni, akiknek egyébként az életük, köszönik szépen, rendben van, és azok szokták azt mondani, hogy az államnak van dolga a közösségért, akik hát szeretnének mondjuk autópályát a környékükre, meg szeretnének jobb családtámogatást, és mondjuk jobb nyugdíjakat".

A kormányfő beszélt a költségvetés hiányának csökkentéséről is. Felidézte: míg 2002-ben nyolc százalék volt a hiány, addig jövőre 4,6 százalék lesz. "Ez négy százalék csökkenés, hát nem tud mondani sem ön, sem az elemzők még egy olyan országot Európában, ami ilyen tempóban ezt csökkenti" - mondta Gyurcsány Ferenc. Szavai szerint ennek érdekében fenn kell tartani ezt a tempót 2008-ig.

"Egyszerre csökkenteni a hiányt, egyszerre fejleszteni az országot, egyszerre igazságosabbá tenni nyugdíjat, családtámogatással és közben még adót csökkenteni. Ez egy ambiciózus program, van is benne feszültség, na de hát azért vagyunk hogy ambiciózus programokat valósítsunk meg" - fogalmazott.

A kormányfő elmondta, hogy több vezető európai politikussal is beszélt arról, hogy a magyar költségvetés hiánya magasabb, és a külföldi politikusok nem követelnek szankciót Magyarország ellen.

"Azért ilyen ez a hiány, mert egyszerre akarunk fejleszteni, és egyszerre akarunk egy igazságosabb országot. Melyik célról mondjunk le őszerintük? Tessék tudomásul venni, ez az ország egy olyan programot valósít meg, amelynek egy részéhez kell az államháztartás, mi fizetjük a számlát, tessék ezt a programot támogatni, és mindenki tudomásul vette, senki nem követelt szankciót Magyarország ellen" - mondta a miniszterelnök.